Dureza, husmanskost, Mondeuse, syrah, Winefinder, WineFinders vinbutik

recept: belgisk husman …

Så här efter jul börjar man tröttna på julmaten. Vad skall man göra med julskinkan som är över? Min mor har ett grymt recept från sin uppväxt i Oostfladern i Belgien, närmare bestämt Gent (tillika min födelsestad). Årets goda skinka från Grantelius delikatesser användes för följande: ‘belgiska skinkrullader, endiver och gratinerad potatispuré’

Maten tillagades av Max Linders sköna låt ‘on y va à la plage’… börjar längta efter värmen när vintern beter sig som regntung oktober. Synd att låten inte finns på spotify men håll till godo med denna …

RÅVAROR Färska endiver (räkna mist 2 per person) Skivad kokt skinka (stora skivor) eller rökt skinka, smör, muskot, salt, peppar, mjölk, vetemjöl, riven ost, gärna med lite smak

POTATISPURÉ 400 g skalad potatis (mjölig sort), 2 dl mjölk , 50 g smör, salt och peppar, ströbröd, riven ost gärna med lite smak

METOD Koka endiver hela i lätt saltat vatten tills de inte är helt mjuka. Rulla skinkan runt endiverna.

SÅS Värm upp lite smör tillsätt salt, peppar och muskot. Tag vetemjöl och blanda med mjölk, vispa med kryddorna till en sås som inte är för tjock. Tag en ugnsfast form, lägg i endiv-rulladerna och håll över såsen så det täcker. Strö över osten och grädda i ung tills du får en gulbrun färg. (200 grader).

GRATINERAD POTATISPURÉ Koka potatisen mjuk. Häll genast av vattnet. Koka upp mjölk och smör. Pressa eller mosa potatisen. Häll i smör-mjölken, rör om tills du har en slät och fin puré. Smaka av med salt och peppar. Lägg i ugnsfast form och strö över ost och ströbröd. Ställ i ung, 200-250 grader, till det får en gulbrun färg.

I GLASET? GÉRARD BERTRAND ‘RÉSERVE SPÉCIAL SYRAH’ 2007 Druvan Syrah är en av de tidigast kända druvsorterna i Rhônedalen i Södra Frankrike. Det finns ett antal historier som tävlar om dess ursprung. En gör gällande att druvan skulle anlänt i Frankrike genom Fenicier i Mindre Asien, som tog med sig druvan från Staden Shiraz i Persien när de etablerade sig i Marseilles runt 600 f Kr. En annan historia hävdar att romarna tog med sig druvan från Syracusa på Sicilien till regionen under det tredje århundradet. Det verkar dock mest troligt att druvan har ett franskt ursprung. Ett troligt scenario är att den är en avkomma från två druvor; Dureza och Mondeuse från sydöstra Frankrike. Vad nu dess ursprung må vara så planterades vingårdarna kring byn Tain l’Hermitage under 1200-talet. Jag valde ett snyggt modernt uttryck för druvan syrah. TASTINGNOTE ‘Rostad fatkaraktär med inslag av svarta vinbär, rostat kaffe, mörk choklad, plommon. Ett mycket fruktigt och nyansrikt vin med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe, mörk choklad, plommon och ceder.’  Vinet finns just nu i WineFinders vinbutik för sensationella 97 sek.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s