Ambonnay, Ambonnay Rouge, Avize, Bollinger Vieilles Vignes, champagne, Eric Rodez, Livets Goda, pinot noir, Richard Juhlin, Richard Juhlin Champagne Club, Selosse, SELOSSE 'LE BOUT du CLOS AMBONNAY', Taittinger.

årets bästa champagne?

Kan det vara så att redan den 6 januari så var jag med om att dricka årets i särklass bästa champagne? Ja det verkar inte bättre!

Mr H kom över på ett litet planeringsmöte och vi avslutade kvällen med en matbit och ett gott glas. Jag och MrH brukar alltid servera champagnerna ‘blint’. Så även denna gång. Han öppnade direkt på doften med ‘definitivt Selosse’, korrekt givetvis var det så. Jag replikerade medan han smakade på den ‘denna champagne har du aldrig druckit’. Han replikerade blixtsnabbt:  ‘Ah, någon av lieux-dits champagnerna på pinot noir.’ Rätt igen.

I GLASET – SELOSSE ‘LE BOUT du CLOS AMBONNAY’

Ambonnay / Champagne / Frankrike / Jacques Selosse  / importör: vinlistan.com / 1 595 KR / Richard Juhlin Poäng: 96(97)

100% Pinot Noir från Ambonnay. Debut i september 2011.  Produktion: ingen uppgift ännu, förmodligen mindre än 1 000 flaskor. Ren Aÿ-pinot gjord på Selosses vis är ett ljuvligt recept. Kan ni tänka er en blandning av Selosse ’N’ (Sedan 1988 separerar Anselme en liten del av vinet från sina två bästa lägen i Avize planterade med mycket gamla stockar. P.g.a. av den extrema koncentrationen vinet får, använder han 85 procent nya ekfat!) och Bollinger ’Vieilles Vignes’ så är ni nära den aromatiska och strukturella verkligheten i detta vin. Denna champagne är avsedd att fånga essensen av Ambonnay.

Richard Juhlin; Jag kan omöjligt se tillräckligt stor skillnad på detta vin och årgångstvillingen från Aÿ om man inte har dem sida vid sida. Livet blir inte mycket bättre än så här. Kanske vinet är en aning lättare än Faron, kanske frukten andas något mer hallon och något mindre blodapelsin och kokos, men jag ska låta det vara osagt. Däremot är det omisskännligt en Selosse Pinot av högsta klass.’

PROFIL: AMBONNAY GRAND CRU Ambonnay är en av de största grand cry-byarna med sina 378 hektar stora vinodlingar. Den är idag fylld av odlare som tillhör kooperativet men som ändå säljer små mängder egen champagne – Några av de bättre odlingarna i byn ägs av R-H Coutier, H. Billiot, Souttiran-Pelletier samt av de stora husen Moët, Clicquot, Mumm och Taittinger. Det är framför allt i cuvéer som Ambonnay visar sin storhet. Dess mjuka, oljiga men lite neutrala smak kan verka som en brygga mellan t ex mustig aromatisk Aÿ-pinot och knivskarp Avize-chardonnay. På egen hand förmår Ambonnay sällan nå upp till samma svindlande höjder som rena blanc de noirs från Aÿ och Verzenay. I likhet med Sillery och Bouzy vinner Ambonnays viner väldigt mycket på att vara i kontakt med ekfat. Tyvärr finns det idag enbart en odlare i byn som använder ek. Den som tvivlar på att ekfat kan tillföra en ökad komplexitet hos Pinot-viner borde prova stilla Ambonnay-vin från Krug. Geografiskt och geologiskt är Ambonnay en förlängning av Bouzys vingårdar österut. De bästa sluttningarna i byn har en syd-ostlig exponering och ligger nordväst om den pittoreska byn med sina smala gator. Precis som är fallet med Bouzys vingårdar så varierar kvaliteten kraftigt inom byn. De finaste druvorna skördas på en höjd av 150-180 meter över havet. Tyvärr för oss champagneälskare används en alltför stor del av de finaste druvorna till att göra stilla rödvin, under namnet Ambonnay Rouge.

Hektar 378 hektar

Antal producenter 63 stycken

FRAMSTÅENDE PRODUCENTER I BYN Egly-Ouriet, Eric Rodez, R.H. Coutier, Marie-Noëlle Ledru

PS. i nästa numer av Livets Goda kommer jag att skriva om Blanc de Noirs ur ett annorlunda perspektiv. Där jag sticker ut hakan och rankar världens bästa blanc de noirs-champagner under namnet ‘champagne noir 2.0’…

Standard

One thought on “årets bästa champagne?

  1. Anders skriver:

    Ett fantastiskt vin. Kommer bli intressant att följa resan med dessa viner. Det var skilnad på den första och andra utgåvan av Les Carelles med mer djup i vin två..

    Le Bout du Clos är förresten inte 100% pinot. Det är ca 20% Chardonnay i den. Nu är ju Ambonnay en Grand Cru by för både Pinot Noir och Chardonnay så det gör inte vinet sämre. Intressant att Anselme gjort en cuvée dock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s