garageviner, kultviner, Malleolus de Sanchomartín, Malleolus de Valderramiro, Okategoriserade, Ribera del Duero, Rioja, spain gourmet tour, tempranillo, Toro, WineFinders vinbutik

magazine: spain gourmet tour

I dag damp det nya numret av det übervackra magasinet ‘spain gourmet tour’. varje nummer är en fröjd för varje foodie eller matnörd. I detta nummer avhandlas förpackningens betydelse för spanska delikatesser, djupdykning i vinregionen Toro och en receptorgie i Turrón (nougat). Magasinet distribueras ICEX, den spanska handelskammaren i varje lokalt land. Min frankofila kärlek till trots måste jag tillstå att jag är väldigt förtjust i det nya spanska uttrycket som vinnäringen utvecklat de senaste åren. Flera av oss sommelierer har länge önskat att de spanska vinmakarna skulle byta ut sitt mantra ‘roble, roble, roble’ mot ‘pago, pago, pago’! Här kommer en matnyttig länk om man gillar gastronomi från Iberiska halvön.

BAKGRUND 70-talet var en tid då Spanien på kort tid fick ett gott rykte hemma och även internationellt. Man växte fort, nya bodegor etablerades, nya vingårdar planterades och priserna på vinerna och även deras renommé sköt snabbt i höjden. 90-talet var ytterligare en dynamisk tid, det dök upp fler mindre bodegor och ”kultviner” och ”garageviner”. Bilen letar sig upp för sluttningarna, rätt in i dimman. Jag kommer ut på 750 meters höjd över havet och den klara morgonluften drar uppfriskande i luftrören. Den återhållsamma solen reflekteras över vinstockar som planterades samma år som min farfar föddes. Jag har kommit till Rioja, den mytomspunna regionen i norra Spanien. De bästa vinerna kommer från mycket små, unika vingårdslägen med ett mycket svalt mikroklimat och produceras endast i mycket små kvantiteter. Selekteringen är minutiös. Storheten stavas Tempranillo från gamla stockar. En druva som inte är djupast i färgen, som inte blir riktigt hög i alkoholen, som inte heller ballar ur med för mycket tuffa toner av ekfat. Här finns de yppiga bärtonerna, mineraliteten och en finstämd stram struktur. Med andra ord allt jag tycker är underbart till mat gjord med kärlek till råvarans ursprung och en med ett ben i traditionen och ett i det moderna förhållningssättet. Allt är inte muskler, insmickrande sötma och hög bullrig alkohol. Denna insikt ger mig en inre belåtenhet.

Är Du en crianza-person eller en reserva-person? Kanske föredrar Du rentav mogen gran reserva med sin klasiska eleganta arom. Smaken är olika och valet är Ditt. Veckans viner gav därmed också tillfälle till trevliga jämförande provningar av druvornas, framför allt Tempranillos, samt jordens inflytande på det färdiga vinet. Hur mycket smak kommer egentligen från druvan och hur stort inflytande har mikroklimatet?

Tre viner som sticker ut denna vecka från Spanien i WineFinders vinbutik är följande:

‘EMILIO MORO’ 2007 Traditionellt så har man väl inte i Spanien lagt för mycket ansträngning på vingårdarnas unika förutsättningar utan snarare på sitt märke och det eviga tjatet om lång lagring på ekfat. Dock så tror jag att vi kommer att få se mer av en burgundisk inspiration och fler viner från enskilda vingårdar. Ett par av de yngre vinmakarna jag talat med är entusiastiska över möjligheterna att producera ”terroirviner”. Vi kan som exempel ta Malleolus de Valderramiro och Malleolus de Sanchomartín från Emilio Moro eller El Picon från Pago de los Capellanes som förträffliga exempel. TASTINGNOTE ‘Rostat kaffe, mocka, choklad, creme de cassis, lakrits och röddoft. Fylligt med koncentrerad fruktighet och med en lång eftersmak.’  Varför inte servera till en enbärsrökt abborre med rödbetor, kantareller och rostad jordärtskocksmajonnäs? Du finner vinet i WineFinders vinbutik just nu för 178 sek.

Varför inte ta fram en Rioja i den moderna skolan fast med sansat uttryck? REMIREZ DE GANUZA ‘FINCA DE GANUZA RESERVA’ 2004 TASTINGNOTE  ‘Producent som bevisar att det finns en stor utvecklingspotential i kvalitetsdistriktet Rioja. Välkommen tillbaka Rioja, alltid lika roligt att träffas. Jag har vid tidigare tillfällen provat denna producent och i detta sammanhang så insåg jag dess storhet i ett annat perspektiv. En intensiv nästan påträngande fruktighet som minner oss julen med sublima toner av plommon, dadlar, fikon nejlikor, kryddpeppar och vackra kvinnor som bakar pepparkakor, fullständigt sammansatt och njutbart. Av reaktionerna i lokalen att döma så var detta provningens överraskning. Storartad, men varför bredde du inte ut dig mer? Vi kände din närvaro och du påverkade oss. Jag fick en förnimmelse av ett stort klassiskt stycke, med intensiv inledning, en stunds kontemplation och ett fulländat crescendo mot slutet, eftersmak i moll.’  Kanske servera den ikväll till en rådjursfilé med bondbönor, karljohansvampsrisotto och lite färsk tryffel? Du finner vinet i WineFinders vinbutik just nu för 251 sek.

»Personlig åsikt – efter en sniff i glaset är jag såld, nu är vi hemma. bland det bästa någonsin från Rioja, här kan vi ge ett konkret exempel på att beröras av ett vin då vi efter en klunk inte riktigt har kontroll på vad vinet gör med oss! Bench-mark för hur stort det kan bli i Rioja…« 

MENYFÖRSLAGtillRIOJA

BÄSTAJOVENCOMBO

Kåldolmar,

gräddsås, mandelpotatis och rårörda lingon

BÄSTACRIANZACOMBO

Senapsgriljerad biff,

med dragonaioli, mandelpotatispuré och paprikasalsa.

BÄSTARESERVACOMBO

Lammentrecôte ,

lammkorv kryddad med mejram, inlagda röda och gula betor samt en rökt lammsky

BÄSTAGRANRESERVACOMBO

Variation på dilamm från Rioja

med len tryffelpotatispuré och hyvlad ’Trufa de Verano’

 

ALTAEXPRESÍON

BÄSTAJOVENCOMBO

Terrin på anklever och fläsklägg

med pistagenötter och sultanrussin.

BÄSTACRIANZACOMBO

Grillad spädgris,

confiterad bog, linser, tryffel och syrad kål med salamisky.

BÄSTARESERVACOMBO

Kalvbräss meunière

med karljohanssvamp, oxsvansragu och bönragu.

BÄSTAGRANRESERVACOMBO

Japp, här skall det inte vara några viner!

BÄSTAALTAEXPRESÍONCOMBO

Sotad lammentrecôte,

bräserad lammnacke, jordärtskocka, korinter och pistasch.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s