Barbera, Barbera d'Asti, Hemmamatch, La Truffe de la St-Jean, Okategoriserade, Piemonte, Svart sommartryffel, Winefinder, WineFinders vinbutik

hemmamatch: linguine med Barbera d’Asti

Ibland måste man agera snabbt och utan tvekan. Just hemkommen från simningen och två unga herrar som enligt egen utsago ‘är hungriga som vargar …’ En snabb titt i skåpet: Ah,  linguine (ofta felaktigt skrivet linguini) är en slags pasta, platt som fettuccine och trenette, men smal som spaghetti. Namnet betyder ”små tungor” påitalienska, där det är plural av det femininina linguina. En tunnare version av pastan kallas linguettineLinguine alle vongole (med musslor) är en vanlig rätt med pastan. (källa: wikipedia)

Varför inte göra en ‘4 formaggi’ på Parmesan, Appenzeller, Comté och extra lagrad cheddar? När pastan preparerats så fann jag en burk med svart tryffel (se mer info nedan om tryffeln) som jag plockade upp i Alba på min semesterresa dit i november. Enkelt, snabbt och rysligt gott. Ett par rikliga drag med med tryffelmandolinen och rätten gick från god till världsklass om jag får säga det själv! Andra godsaker till denna typ av vin är:  tartar på älg med aquavitkrutonger, torkade bär och frukt samt emulsion på svart tryffel (från Guldkanten i Uppsala), lammsadel från Österlen med cassoulet på coco-bönor, merguez samt vintertryffel (Vassa Eggen, Sthlm), brässerad oxkind med tryffelpolenta, druvssky, fritterad oxmärg (Rolfs kök, Sthlm) ….

I GLASET? Jag valde att göra en paralellslalom på Barnbera d’Asti. Först ut blev COPPO ‘BARBERA d ASTI l’AVOCATA’ 2009  Familjen Coppo är en av de viktigaste producenterna av Barberaviner i hela Piemonte. I byn Canelli som alltid varit förknippad med det söta Moscatovinet har familjen Coppo haft ett stort inflytande och man var först här med att introducera barberadruvan. Barberadruvorna till detta vin kommer från en odling som ligger på en höjd av 250 meter över havet. Man plockar ut 70-80 hl./ha och vinifieringen sker på stora fat, utan en alltför påtaglig ekighet. TASTINGNOTE ‘Fyllig, smakrik och komplex med ungdomlig syra och tanniner samt karaktär av tät ung frukt, körsbär, tobak och kryddnejlika.’ 
Du finner detta vin just ni i WineFinder vinbutik för 146 sek.

jag ville gärna jämföra detta vin med storebror COPPO ‘BARBERA d ASTI CAMP ROUSS’ 2008 Druvorna till detta vin kommer från en sydvästlig sluttning beläget 200 meter över havet. Jordmånen består av kalksten och märgel. Denna barbera har legat i begagnade fat innan buteljering och man har ett skördeuttag på 60 hl./ha. En modern och välgjord barbera av högsta klass. TASTINGNOTE ‘Torr med frisk syra och mycket torra tanniner, stor, koncentrerad smak av hallon, körsbär, stenfrukt och nougat. Stram eftersmak.’ Du finner detta vin just ni i WineFinder vinbutik för 196 sek.

SVART SOMMARTRYFFEL (tuber aestivum ) Också känd som La Truffe de la St-Jean. Dess vintervariant skattas inte speciellt högt. Däremot är sommarvarianten delikat och är en mångsidig ingrediens. Beroende på vädret har denna tryffel en växtsäsong från maj till slutet av augusti. Den växer bland ek, hassel, kastanj, alm och popplar, likt vintertypen.

TASTINGNOTE ‘På utsidan är den mycket lik den svarta vintertryffeln, med en knubbig, rund form med mörkbrunt skal. Insidan eller köttet är gulgrått med vita spindelvener. Mot slutet av sommaren blir köttet mörkare brunt. Den svarta sommartryffeln är inte speciellt fragrant och aromatisk som den vita tryffeln. Men den har en fin parfym och mer subtil och lågmäld profil. Detta är en tryffel som lämpar sig mer för tillagning då den avger sina mest subtila, chokladiga smaker och aromer. ‘ 

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s