cabernet franc, cabernet sauvignon, Château Montus, COMTÉ, Madiran, Okategoriserade, petit manseng, tannat

bortamatch: Château Montus på Bobonne

Vännerna på Vinunic bjöd in till lunch på Brasseri Bobonne samt provning av diger uppställning viner från ALAIN BRUMONT i form av Château Montus och Bouscassé i Madiran.

APÉRITIF Med den udda blenden tannat, merlot, syrah startade lunchen. 2011 ‘LA CASGOGNE ROSÉ’.

tartar på rökt lax, senap, dill, gurka

Till första rätten serverades två viner, den numer välkända 2010 ‘LA GASCOGNE GROS MANSENG-SAUVIGNON BLANC’ TASTINGNOTE ‘Finstämd doft av frukt, päron & äppel. Torr, medelfyllig smak med komplex och fruktiga inslag av örter, & citrusfrukt.’ I glas nummer2 hälldes en stadigare bit upp i form av 82008 ‘CHÂTEAU MONTUS BLANC’ 85 petit corbu 15 petit manseng. Jäst på 600 litersfat för att sedan avslutas med lagring 10 månader i barriquer. TASTINGNOTE ‘Mkt battônage under tillverkningen har givit ett maffigt och härligt vin som drar mot riktigt stor vit Bordeaux.’

renkalv, ‘pärestomp’, gröna ärtor, skogssvamp, rödvinsky

I GLASEN? 2010 ‘LA GASCOGNE MERLOT-TANNAT’ Alain Brumont är mannen som kämpat i princip själv för druvan Tannats existens. I Madiran sa man att Tannat var en omöjlig druva som borde förbjudas. Han svarade med att Tannat behöver bara tämjas och hanteras på rätt sätt. Jag är glad att du stod på dig, Alain!

2009 ‘CHÂTEAU BOUSCASSÉ VIEILLES VIGNES’ 65% tannat, 25% cabernet sauvignon och 10% cabernet franc. TASTINGNOTE ‘Rostad fatkaraktär med inslag av svarta vinbär, rostat kaffe, mörk choklad, plommon. Ett mycket fruktigt och nyansrikt vin med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe, mörk choklad, plommon och ceder.’

2009 ‘CHÂTEAU PERRON SEGONDINE HAUT LIEU’ Från Madiran i Sud-Oest kommer detta kraftpaket från den legendariske Alain Brumont. Trots sin närhet till Bordeaux så blir vinerna här mycket robusta och tuffa pga klimat samt den lokala storheten – druvan Tannat. Skynda att fynda!

2009 CHÂTEAU MONTUS CUVÉE PRÉSTIGE’  Den dominerande druvsorten i Madiran är Tannat som ger långsamt mognande röda viner som är mörka, sträva och otillgängliga som unga men som med mognad utvecklar hallonliknande toner. Dessa viner är virila och passar utmärkt att lagra på ekfat. Om dessa viner får mogna på flaska blir de oerhört intressanta. TASTINGNOTE ‘Château Montus är nog det mest välkända vinet från appelationen Madiran. Oerhört tanninrika och täta, färgen är som namnet antyder ”blodfärgad”. Madiran ligger i södra Frankrike där d’Artangnan och hans bröder ”de tre musketörerna” höll till. D Ett häftigt Tannatvin som är svart som natten med en enorm lagringspotential. Vinet är mycket kärvt och tanninrikt, ett vin att servera gäster som gillar något med krut i’

Brillat-Savarin, Comté, knäcke med sesamfrön

I GLASEN? En vertikal på den ovanliga ‘La Tyre’: 2009 (djup och finstämd med dov frukt), 2008 (örtig och mkt violer!!!), 2007 (brådmogen och en aning ihålig, trist…), 2006 (snyggt polerat, komplex), 2005 (tobakstoner, moreller), 2002 (oerhört vacker! snyggt polerat, perfekt utvecklad just nu, jag skulle inte vilja att den förändrar sig ett dugg!), 2001 (mest animalisk i stilen).

Och avslutningvis 1996 ‘CHÂTEAU MONTUS XL’ TASTINGNOTE ‘Den har en stor, lite mörk doft nästan lite stallinslag – läder också. Smaken kännetecknas av en tydlig ljus – syrlig låter så negativt – mycket stalliga toner och en lång eftersmak.’


Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s