Bourboulenc, Châteauneuf-du-Pâpe, Domaine du Vieux Télégraph, Gigondas, Périgordtryffel, Vaccarese, WineFinders vinbutik

nytt från gamla telegrafen …

Ibland så faller gamla favoritproducenter och deras viner i glömska för att några år senare ‘poppa upp’ igen och pocka på uppmärksamhet. Härom kvällen tog jag fram nya årgången, 2009 ‘TÉLÉGRAMME’ av Domaine du Vieux Télégraphe från Châteauneuf-du-pâpe.

PRODUCENTEN 1898 planterade Hippolyte Brunier de första vinrankorna i La Crau (en lika magnifik som imponerande vingård). Hans son Jules Brunier fortsatte planterandet med ytterligare 17 hektar och uppkallade odlingen för Vieux Télégraphe efter ett signaltorn som byggdes 1792. Efter andra världskriget tog tredje generationen Brunier med Henri Brunier i spetsen traditionen vidare och man hade hittat ”receptet” för stilen av vinet från Vieux Tepegraphe. Sedan 1986 driver bröderna Daniel och Frédéric Brunier detta vinhus med sina 70 hektar. Man har även inhandlat egendomarna Domaine la Roquète (1986) och Domaine les Pallieres (1998) i Gigondas. Dessa båda egendomar äger man tillsammans med den amerikanske importören Kermit Lynch.

VINET Detta är Domaine du Vieux Télégraphes strålande andravin och har ett mycket gott anseende. Denna 2009:a är det bästa som producerats här de senaste åren. Télegramme är en Chateauneuf-du-Pape av 100% Grenache och från vinrankor vars snittålder inte riktigt uppnått 30 år. Vinet vinifieras i stort sett som förstavinet Télégraphe, men vinet här har tillbringat en något kortare tid på fat. Ibland blandar man även in de yngre druvorna från Domaine la Roquète till detta vin.

APPELLATIONEN  AOC Châteauneuf-du-Pape – 3 200 hektar
På 1300-talet då påvarna residerade i Avignon istället för Rom lät de plantera vin och byggde sig ett sommarslott utanför Avignon i den by som idag kallas Châteauneuf-du-Pape. Påvarnas odlingar gjorde traktens viner vida kända. Jordmånen med sina rullstenar ”galets” värms upp av solen i Châteauneuf-du-Pâpe. De röda vinerna har aromer av varma frukter, läder och kryddor. Fylliga och med en lagringspotential upp mot 15 år. De vita är ovanligare och har en subtil bouquet.

DRUVAN Grenache (100%). För Châteauneuf-du-Pape är tretton druvsorter är tillåtna. De blå Grenache, Mourvèdre, Syrah, Cinsault, Cunoise, Terret Noir, Muscardin och Vaccarese samt de gröna Roussanne, Picardin, Clairette, Picpoul och Bourboulenc. Var och en ger sin egen karaktär till vinet; färg, krydda, rondör, frukt…

TASTINGNOTE  ‘Domaine du Vieux Télégraph är den mest kända producenterna av klassiska Châteauneuf-du-Pâpe, som kan avnjutas när det kommer ut på marknaden. Färgen är ofta ganska lätt, klassisk Grenache-färg, doften är intensiv och rik av konserverade bär, kryddor, men smaken är sammetslen och långa, mjuka ffinish. Här förstår man faktiskt varför de stora Bourgognerna och riktigt stor Châteauneuf-du-Pâpe har mycket gemensamt när de är som bäst!’

GASTRONOMI Triangle de truffe noire:
 friterade Raviolis fyllda med svart Périgordtryffel och olivolja frtån Nyons. Underbar rätt från enstjärniga Chez Ruffet i Pau.

Vinet finns i WineFinders vinbutik just nu för makalösa 279 sek.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s