Chianti Classico, DOC, DOCG, IGT Toscana Rosso, merlot, sangiovese, Super-Tuscans, Toscana, tufa

hemmamatch: sangiovese & gnocchi …

I GLASET? En helt ny bekantskap i form av  2009 ‘BILLACCIO’ AZIENDA AGRICOLA il BORGHETTO. TASTINGNOTE ‘söt, yppig körsbärsfrukt med toner av sötma dock stram. Mycket vackert sval och elegant smak: färska mörka bär tillsammans med en fin struktur; en mogen ryggrad av tanniner med bra grepp och medelfyllig kropp. Oväntat elegant i sitt uttryck. Oboy! Jag gillar ju det här!’ Vinet kommer att dyka upp i WineFinders vinbutik i februari för ca 325 sek.
[100% Sangiovese] 16 till 20 månader åldrande på ekfat (228 liter) av ek, 6 månader i flaska. När Sangiovese lagras i fat i 16 månader görs ett första urval av viner från olika sluttningar med ursprung från vingårdarna  “La Collina” (kullen) &  “Il Borghetto”.  Bilaccio är ett uttryck för de olika karaktärer av Sangiovese som finns och verkligen speglar det unika vingårdarna. PRODUKTION 7000 flaskor per år.

KLASSIFICERING | IGT Toscana Rosso  | IGT Toscana är en beteckning för viner från Toscana. Här finns inte många restriktioner för druvsorter, vingårdarnas avkastning eller geografi. Som ett resultat varierar kvaliteten och karaktären av viner mycket. Om de har en gemensam nämnare, skulle det vara mogna, koncentrerade viner med en ganska hög alkoholhalt, gjorda för en internationell publik snarare än att uttrycka vingårdens terroir. IGT Toscana är mest känd som hem för ”Super-Tuscans”: Vin av hög kvalitet som av någon anledning inte passar in DOC eller DOCG. Många är gjorda av den inhemska druvan Sangiovese, men en hel del innehållar även Cabernet Sauvignon och Merlot.

DRUVOR | 100 sangiovese  | Sangiovese är druvan som ger det viktigaste bidraget till produktionen av Chianti Classico, mellan 80% till 100%. Denna mångfald används nu i alla de ledande D.O.C. och D.O.C.G. röda viner i centrala Italien. Druvan är extremt känslig för externa faktorer, såsom terräng och klimat. Det är dock ovanligt att hitta en druvsort som så troget tolkar jordmån där det växer och ändrar sitt lukt i enlighet med terrängskiftningarna. Sandsten ger vinets blommiga doft, kalkrika jordar ger dofter av vilda bär och tufa eller vulkaniska jordar ger friska dofter av tobak. Men en doft av viol, är den karakteristiska och specifikatonen i Chianti Classico, som alltid är närvarande oavsett var vinrankorna växer

PÅ TALLRIKEN?  GNOCCHI ALLA TOSCANA | Potatisgnocchi med lammfärs, tomat, vitlök, färsk rosmarin och grovriven pecorino romana.

I HÖGTALARNA?
… Tack för den Marcus Engberg!
Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s