Årets Kock, Boucuse d'or, Okategoriserade

giro d’italia med Adam & Albin

Det är inte varje dag man får möjlighet att laga mat med Boucuse d’or-kandidater och finalister i Årets Kock. Adam Dahlberg & Albin Wessman är killarna bakom Adam & Albin matstudio. Kunden ‘den internationella affärsbanken’ ville ha ett litet kundevent med Italian-tema. Vi sydde ihop en trevlig meny och viner som serverades på  Adam & Albins matstudio på Rådmansgatan 16 i Sthlm.

’Färska skaldjur’ havskräftor & kammusslor, råa med vinägrett och örter, olivolja, citron

2007 PRÁ ’MONTE GRANDE SOAVE CLASSICO’ VENETO | tillfälliga sortimentet | nr 74619 | 199 kr | TASTINGNOTE ‘Komplex, fruktig doft med inslag av citrus, persika och honung. Torrt, friskt vin med nyanserad smak, inslag av persika, äpple, banan och frisk citrus.’

2009 TESTAMATTA di BIBI GRAETZ ’CICALA del GIGLIO’ TOSCANA | tillfälliga sortimentet | nr 71250 | 149 kr | TASTINGNOTE ‘Ungdomlig, elegant, nyanserad doft med inslag av citrus, honung och mineral. Torr, mycket frisk, krispig, krämig, nyanserad smak med inslag av lime, grape och honung.’

’rödvinskokta vildsvinskinder’ vitlök & salvia, krämig polenta, tryffel

2009 LUCIANO SANDRONE ’BARBERA d’ALBA’ PIEMONTE | beställningssortimentet | nr 94069 | 339 kr  | TASTINGNOTE ‘Ungdomlig, intensivt fruktig med en balanserad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, röda plommon, färska örter, kaffe och choklad. Medelfyllig, påtagligt frisk med balanserade tanniner och elegant integrerade fat. Inslag av körsbär, plommon, färska örter och kaffe.’

2007 FONTERUTOLI ’CASTELLO di FONTERUTOLI’ TOSCANA | tillfälliga sortimentet | nr 32130 | 289 kr | TASTINGNOTE ‘Ungdomligt fruktig, nyanserad och komplex med inslag av körsbär,örtkryddor, lakrits, violer och rostade fat. Fruktig, elegant och komplex med stort djup och mjuka tanniner. Toner av röda bär blandas med örtkryddor och mörkare toner av både choklad och rostat kaffe. Lång nyanserad och djup eftersmak. Gott redan 2011 men vinner av en liten stund på karaff.’

2008 ALLEGRINI ’LA GROLA’ VENETO | tillfälliga sortimentet | nr 42334 | 149 kr | TASTINGNOTE ‘Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, choklad och mörka körsbär. Smakrikt, nyanserat, kryddigt vin med inslag av mörka körsbär, plommon, choklad och fat.’

2007 TESTAMATTA di BIBI GRAETZ ’TESTAMATTA ROSSO’ TOSCANA | beställningssortimentet | nr 71201 | 795 kr | TASTINGNOTE ‘Mörkt, röd färg med hög intensitet. Stor, rökig och komplex, med varm mogen plommonfrukt och inslag av fat. Generös frukt och samtidigt stram. Fyllig med inslag av mörka bär, viol, vitpeppar och fat. Varm, lång, generös eftersmak med tydliga kryddiga toner och rostad stil. Smakrikt områdestypisk sangiovese med inslag av björnbär. Lång intensiv avslutning’

‘Sivans lagrade prästost’ rostat rådbröd & körsbärskompott’

2007 GAJA ’BARBARESCO’ PIEMONTE | restaurangsortimentet | 1 250 kr | TASTINGNOTE ‘Färgen är intensivt orangeröd. Doften är markerat fruktig med svarta vinbär som dominerande nyans. Smaken är imponerande fruktig och extraktrik med härlig struktur och fina tanniner. Ett elegant vin med lager på lager av koncentrerat fruktiga aromer som björnbär, viol och rostat kaffe. Kraftfullheten hos detta vin finns med långt in i den uthålliga eftersmaken. Fylligt med frisk frukt och härliga violtoner. Lång delikat avslutning. Det är svårslaget att få njuta en komplex och välgjord Barbaresco med sensuella toner av röda bär, rosor, choklad och tobak med ett bett som får en att rodna!’

2008 TENUTA SAN GUIDO’ SASSICAIA’ TOSCANA | restaurangsortimentet | 945 kr | TASTINGNOTE ‘Djup, rubinröd färg. Kryddig, komplex, elegant och nyanserad doft av rostade fat, körsbär, plommon, salvia, choklad och espressokaffe. Smaken kryddigt fyllig och kraftfull med söta, välbalanserade tanniner och moreller, örter, mörk premiumchoklad och espressotonerna igen. Ett vin med Bolgheris speciella förmåga att kombinera kraft med harmoni och elegans. Imponerande längd. Ett av världens riktigt stora viner!’ THE SOMMELIERS NOTE En riktigt bra årgång av kultvinet Sassicaia från Bolgheri i Toscana. Sassicaia har framställts sedan 1968 av Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Naturligt låga skördar gör att inget hårt urval behöver göras i vingården. I stället menar man på Tenuta San Guido att extraktrikedom och balans mellan tanniner och socker i druvan alltid håller hög klass.

2007 ALLEGRINI ’AMARONE DELLA VALPOLOCELLA CLASICO’ VENETO | tillfälliga sortimentet | nr 92221 | 435 kr | TASTINGNOTE ‘Mycket mörk nästan svart färg. Stor rik doft av svarta körsbär, julkryddor, plommon och torkad frukt. Stor, fyllig och kraftig smak med tydliga toner av körsbärslikör, vanilj och kaffe.’ Ingen vinälskare har väl undgått hypen kring Amarone? Det underbara är att de är fantastiska ostviner. Druvorna till detta vin skördades i början av oktober och selekterades mycket noggrant – endast helt perfekt mogna och friska druvor används. Druvklasarna breds ut på rack av bambu eller i grunda fruktlådor i ett lofthus, så kallat ”fruttaio” för att torkas. Druvorna pressas i slutet av februari och musten ges först en inledande skalkontakt under 20 dagar innan själva alkoholjäsningen tar vid. Denna sträcker sig över 45 dagar. Sedan tappas vinet på ekfat och lagras där i 18 månader innan det buteljeras.

’luftig sabayonne’ persikosorbet, hallon & maränger

2011 MICHELE CHIARLO ’NIVOLE’ PIEMONTE | fast sortimentet | nr 7787 | 74 k | TASTINGNOTE ‘Aromatisk och druvig doft med inslag av fläder, päron och äpple. Lätt mousserande sött vin med utmärkt friskhet och aromatisk,välbalanserad eftersmak.’

THE SOMMELIERS NOTE Kvinnans väg till mannens hjärta säg gå genom magen. Jag vill påstå att mannens väg till kvinnans hjärta går genom följande tre vägar: champagne, diamanter och desserter. Jag lämnar de två förstnämnda därhän och koncentrerar mig på den söta avslutningen och vad man dricker därtill. Ok, lyssna noga!’

Standard

One thought on “giro d’italia med Adam & Albin

  1. Pingback: Hemmamatch – färska kammusslor & räkor, tomat, gurka & vårlök « winefinder – the fine wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s