Alsace, Okategoriserade, pinot blanc

‘in the coal mine’… med Marc Kreydenweiss …

De senaste dagarna har jag varit inlåst ‘in the coal mine’… Har suttit med produktion av producenttexter på kommande månads nyhetssläpp i vinbutiken på WineFinder. Kan utlova en hel del intressant: Kristallklara viner från biodynamiske Marc Kreydenweiss, yppipa och rika viner från Zind-Humbrecht, Kryddigt och kralligt från Rhônedalen med omnejd: Les Vins de Viennes(Sotanum), Yves Cuilleron (Syrah-viognierblend i form av Signé),  Domaine du Vieux Télégraphe (Le Pigeoulet des Bruniers från Vaucluse), toskanska skönheter i form av Tua Rita (Rosso dei Notri) och Brancaia (Tre), mm. Håll utkick efter utskick samt info på sajten.

Igår hällde jag upp ett  glas 2010 DOMAINE MARC KREYDENWEISS ‘PINOT BLANC KRITT’ som apéritif.

TASTINGNOTE ‘Färgen är blekgul med gröna inslag. Vinet är klart och briljant. Doften är frisk med diskret fruktighet med inslag av persikor, äpplen och blomdoft. Den uttrycker mycket väl de primära aromerna utan att vara översvallande. Pinot Blanc öppnar snabbt upp sig. Det är behagligt, mjukt med måttlig syra och kan smakmässigt placeras i mitten bland Alsacevinerna.’

PRODUCENT  Marc Kreydenweiss, en förespråkare för ekologiskt vin, har producerat vin i Alsace sedan början av 1970-talet, även om de tidigare årgångarna marknadsfördes under Fernand Gresser-etiketten i stället för hans egen. Han äger nu cirka tolv hektar vinodlingar i Andlau och Eichhoffen, inklusive vingårdar i tre Grands Crus; Kastelberg, Wiebelsberg och Moenchberg. Riesling, Pinot Gris och Pinot Blanc dominerar planteringarna, men Kreydenweiss har andra planterade sorter, inklusive en liten lott med Chardonnay. Förutom dessa lägen äger Kreydenweiss också fyra hektar vinodlingar i vingården Kritt, en stor vingård med syd-sydostläge i Eichhoffen. Merparten av detta läge ägs av Domaine André & Rémy Gresser, som är avlägset besläktade till Marc Kreydenweiss. Här har han planterat Pinot Blanc, samt Gewurztraminer och på senare år har detta varit platsen för några intressanta Chardonnayexperiment.

I det nordliga Alsace bor en av de största namnen genom tiderna. En producent i nivå med namn som Domaine Weinbach och Domaine Zind-Humbrecht. Producenten heter Domaine Marc Kreydenweiss. På seminarier om biodynamiska viner och liknande hörde vi talas om denna Marc Kreydenweiss. Man slås också av att också av nästan alla trestjärniga restauranger i Frankrike har viner från Domaine Marc Kreydenweiss i vinlistan. Marc Kreydenweiss tog över hans domän i 1971 – en annars utmärkt årgång i Alsace. Domänen består av endast 9 hektar. i norra delen av Alsace (Andlau). Det har sedan byggts ut så att den totala produktionen nu står för mer än 16 hektar. Domaine Marc Kreydenweiss en sann uppenbarelse. Inte bara vinets exceptionella kvaliteter och unika. Men tankarna Marc Kreydenweiss har för sina vina är ganska banbrytande. Marc Kreydenweiss är mycket fixerad vid att låta det enskilda terroir-uttryck i vinet komma fram. Men han är framför allt en skicklig vinbonde som råkar jobba enligt de biodynamiska principerna.

Redan som ung man fascinerades Marc Kreydenweiss av stjärnor och himlakropparna och deras inflytande på situationen på marken. Under hela åttiotalet började han så långsamt att anpassa sin produktion till biodynamisk drift. Han är alltså i själva verket en av grundarna av den biodynamiska rörelsen som vi känner den idag. Sedan 1989 är domänen helt biodynamisk. I mitten av nittiotalet började den internationella pressen att verkligen bli medveten om vinerna från Marc Kreydenweiss. Nyligen tilldelades Robert Parker honom med 95 poäng för sin vanliga Pinot Gris och Riesling – Clos Rebberg. Det visar mycket tydligt hur stor producent det här handlar om. ‘The first Alsatian estate to adopt bio-dynamic methods’ – Robert Parker

DRUVOR Pinot Blanc. Även kallad Klevner (att ej förväxla med Klevener de Heiligenstein som är synonymt med druvsorten Savagnin Rose), det rör sig om den gröna versionen av Pinot Noir. Det var inte förrän efter Kongressen i Chalon 1896 som denna druvsort skiljdes från Chardonnay. Det handlar om den gröna varianten av Pinot Noir vilken observerades 1895 av Pulliat i Chassagne-Montrachet och därefter 1896 av Durand i Nuits-Saint-Georges. Pinot Blanc och druvsorten Auxerrois (Auxerrois de Laquenexy) är ofta förenade under samma benämning Pinot Blanc eller Pinot. Den används ofta för att framställa basvinet till Crémant d’Alsace. Pinot blanc är en ganska tålig druvsort med jämn avkastining, trivs i djupa jordar, ganska varma, mer eller mindre steniga. Den har bra motståndskraft mot kyla. Pinot Blanc (21 procent av arealen) ger lätta, fruktiga viner, goda att servera som aperitif och till de flesta förrätter. Ett allroundvin.

Till senapsmarinerade strömingsflundror med potatispuré och skirat smör hällde jag upp systervinet 2009 DOMAINE MARS KREYDENWEISS ‘RIESLING ANDLAU’. Som tillbehör rostade jag vikabröd 5 minuter i ugnen, för att få lite med ‘krisp’ i brödet….

TASTINGNOTE ‘Blek citrongul färg. Uppfriskande ungdomlig näsa med markerade citrusfrukter och mineralitet. Torr i gommen med en skarp syra och citrusfräschör som även noterades i doften.Den har en uttalad mineralsmak och välbalanserad stil som ger lite tyngd åt de ’steniga smakerna’. Delikat och floral just nu, men med enorm intressant underliggande frukt. Enbart 700 lådor av denna skönhet tillverkas varje år.’

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s