Avize, Cramant, FRANCK BONVILLE, Operakällaren, Richard Juhlin, Richard Juhlin Champagne Club, Verzenay, Veuve Clicquot, Vinothèque

’64 Veuve … ’66 Bonville …

Till lördagens andra rätt i menyn, Marulk med löksallad, jordärtsskockskräm och beurre blanc på champagne, serverades 1964 VEUVE
CLICQUOT ‘MILLÉSIME’ |  67PN 33CH RJP 94(94)  PRODUCENTEN Ingen champagne är så känd i Sverige som »Gula Änkan«. Huset grundades 1772 av Philippe Clicquot. Sonen François gifte sig med Nicole-Barbe Ponsardin, som tog över firman när hon vid 27 års ålder blev änka. Vid sin sida hade hon Comte Edouard Werlé och firmans Chef de caves Antoine Müller. Tillsammans med Müller utvecklade hon »remuage« som utfördes i så kallade »pupitres«. Med hjälp av Heinrich Bohne togs den ryska marknaden med storm. Under hela 1800-talet och ända fram till 1970 ansågs Clicquot tillhöra de fem bästa champagnefirmorna, en position man fortfarande är nära. Till att börja med gick man ihop med Canard-Duchêne, men är i dag en del av den mäktiga Louis Vuitton-Moët-Hennesygruppen. De 284 hektar som Clicquot äger i 22 byar räcker till cirka tre av de nära 18 miljoner flaskor man producerar årligen. De viktigaste byarna för La Grande Dame och årgångsvinet är Ambonnay, Bouzy, Avize, Cramant, Le Mesnil, Oger och Verzenay. Sedan 1962 arbetar man med moderna vinifikationsmetoder och ståltankar. Hittar man äldre välbevarade årgångar är de mycket lika Bollinger och Krug. Huset har ändå trots den nästan fabriksmässiga storleken lyckats bibehålla sin Pinotdominerade klassiska stil, där jäst, bröd och peppar är tydliga inslag. Jacques Peters, som är bror till François Peters i Le Mesnil och en minst lika begåvad vinmakare som denne, får tillskrivas äran för Clicquots höga kvalitet i dag. Den nye vinmakaren Dominique Demarville lär följa i hans fotspår. La Grande Dame är en elegant och storslagen champagne, men det kraftfullt nötigt och rökiga årgångsvinet ger oftast bäst valuta för pengarna. 1988 Rare Vintage är förmodligen marknadens just nu största fynd. Ett klassiskt hus!

Richard Juhlin ‘Tung och vinös med årgångens typiska mintchoklad-arom, samt en fet, lång eftersmak med lager av vanilj. En av årgångens fylligaste champagner. Ibland väldig vegetativ med toner av broccoli, grön paprika, tjära, dieselolja och tryffelolja.’ .

Denna medelålders skönhet ställdes mot 1966 FRANCK BONVILLE ‘VINOTHÉQUE’ magnum / 100CH RJP 94(94)  PRODUCENTEN Firman grundades 1947. Olivier Bonville gör i dag mycket rika, nötiga champagner i den engelska stilen. Faderns viner var kanske ännu kraftigare, men sonen gör viner med chablislik renhet. Personligen tycker jag att Bonville och De Souza är de enda odlarna i Avize som kommer i närheten av Selosse. Firman äger 20 hektar endast i Grand crugårdar varav 15 hektar i Avize, en liten del i Cramant och kronjuvelen, ägor med gamla stockar i Ogers branter. 1989 var de sista faten ersatta med ståltankar, men numera har Olivier börjat arbeta med ekfat från Bourgogne till sitt fina prestigevin Les Belles Voyes. Druvorna till roséchampagnen kommer från Paul Dethune i Ambonnay. Vinothèquevinerna är magiska.

Richard Juhlin ‘Oerhörd fräschör och djup salonlik elegans.’ 

Fortstättning följer ….

 

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s