Guide Michelin, Maaemo, Noma, Okategoriserade, White Guide

matbibeln Guide Michelin 2012

Kl. 10.00 idag släpptes nya upplagan av Guide Michelin och svenska restauranger med stjärna i ”Guide MICHELIN Main Cities of Europe 2012” är:

2 stjärnor Stockholm: Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén/Lindeberg.
1 stjärna Stockholm: Mathias Dahlgren Matbaren, Esperanto, F12 och Lux Stockholm.
1 stjärna Göteborg: Thörnströms Kök, Kock & Vin, 28+ och Fond.

Kommentar: Enda förändring: Basement tappade sin stjärna.

Nio restauranger har fått en Michelin BIB Gourmand-utmärkelse – sju i Stockholm och två i Göteborg.
Stockholm: Brasserie Bobonne, Proviant, Rolfs Kök, Den Gyldene Freden, Pubologi (Ny), Ulla Winbladh och Sjögräs.
Göteborg: Tvåkanten och Familjen.

Nya införanden: Sjömagasinet, Gotland, AG, Gastrologik, Miss Voon, Volt, deVille, Bon Bon, Villa Godthem och Pubologi.

BEDÖMNINGEN I ‘guiden’ betygsätts maten (och bara maten) med stjärnor. Detta är viktigt att komma ihåg. Många är de bittre restauratörer som tycker att de håller en minst lika hög nivå som sina konkurrenter eller till och med bättre i avseende den totala upplevelsen. Betyg för service, miljö och övriga intryck belönas med korslagda bestick (1 – 5 bestick).

– Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en resa i sig”,
– två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”,
– medan en stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.

Hur går bedömningen till?
Stjärnorna delas ut endast baserat på maten som serveras. Fem kriterier vägleder inspektörerna i bedömningen:
1. kvaliteten på råvarorna.
2. ”hantverket” – dvs smaken och tillagandet.
3. ”personligheten” – dvs hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck.
4. värde för pengarna.
5. kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.

källa: Guide Michelin

Läs mer om Guide Michelins historia här. Finns det en svensk motsvarighet? Det är ju som bekant White Guide som kom ut med sin 2012års version förra veckan. Där finner du deras svenska topplista.

Något som glädjer mig enormt är att relativt nyöppnade Maaemo i Oslo, med min sommelierbroder Pontus Dahlström och köksmästaren Esben Holmboe-Bang i spetsen, som första restaurang utanför Frankrike och New York City  knep två stjärnor direkt. Stort, riktigt stort! Hur ser det ut i Köpenhamn? Noma behåller sina två stjärnor. Plus att man är stjärntätast i Norden med 12 1-stjärniga med Geranium och Era Ora i spetsen. I Helsingfors är det klassikern Chez Dominique som har kvar sina två stjärnor följt av Olo (Uusi), Demo, Luomo samt Postres.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s