Fokus Krog

smygläsning av Fokus Krog … på Boqueria …

Fick en inbjudan till att ‘smygläsa’ nya numret av restaurangmagasinet Fokus Krog av deras chefsredaktör Alf Tumble. Jag har verkligen saknat en renodlad restaurangtidning som inte är för branschen utan för restauranggästen. I nya numret får men läsa om bland annat: Lyx (från bladguld till hemlagat), Pm & vänner, Krug, spirit of Hven, Svartengrens, Fäviken Magasinet. jag tycker om tonläget i tidningen. Som de förklarar med följande:

‘Fokus Krog skildrar livet på krogen utifrån ett mänskligt perspektiv. Kockar, sommelierer, bartenders, barristas och servitörer är tillsammans med gästen våra nyckelfigurer. Vi låter dem komma till tals, vi frågar hur de tänker och dokumenterar dynamiken dem emellan. Fokus Krog är här och nu. Varje nummer tar avstamp i det dagsfärska svenska kroglivet med en stor dos internationell inspiration. Vi arbetar efter ett förutbestämt kreativt tema och porträtterar upphovsmakarna framför produkten. Vi varken recenserar eller guidar, men vi hyllar det som hyllas bör. Tonen är passionerad, personlig, nyanserad och initierad. Fokus Krog görs av medarbetare från båda sidor av bardisken, båda sidor om matbordet – hur vore det annars?’ Läs förra numret här.

Smygläsningen skedde på nyöppnade Boqueria i nya Mood Sthlm-gallerian på Jacobsbergsgatan. Bakom Boqueria står Vassa Eggen-trion Kristoffer Sandström, Christan Olsson och Lukas Moderato.

‘Ordet boqueria kommer från boquerones vilket betyder sardell – äkta ansjovis – en liten sillfisk som förekommer huvudsakligen i Medelhavet och i Atlanten utmed Europas västkust. Det som i Sverige vanligen kallas ansjovis är alltså inte äkta ansjovis, utan görs av skarpsill. Boquerias maskot heter Anchy och är givetvis av äkta medelhavsbörd. Boqueria kallades den plats där man tog tillvara på, förädlade, tillredde och sålde Boquerones. Ett av dessa ställen är marknadsplatsen i Barcelona, där man bevarat namnet Boqueria. Idag förknippar man namnet Boqueria med just marknads- och mötesplats.’ källa: http://www.boqueria.se 

Många restauranger i Sverige hävdar att de serverar tapas … men frågan är om inte Boqueria har tagit allt till en ny nivå. Vi serverades allt från picklade Banderillas, pescaditos fitos (frotterade små fiskar), Sobrasada (en rå bredbar korv som är traditionell på Balearerna och specifikt från Mallorca), Morcilla (blodkorv), Valthornssnäckor, Bigorneaux … nyfiken på hur det ser ut … kolla in videon här.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s