Ernst Loosen, Mosel, Pubologi, riesling

the rocky horror riesling show …

Med dessa ord öppnade Ernst Loosen provningen på Pubologi. Jag har alltid varit svag för deras viner och det verkade inte som att jag skulle ändra mig. Vi bjöds på DR L RIESLING 2011 som apéritif innan provningen tog sin början. TASTINGNOTE ‘Grönaktig, gyllene färg. Doften är diskret med inslag av äpplen och jord. Smaken är halvtorr, med drag av äpplen, päron och mandel.’ 

MEN TYSKT VIN? | Du menar den där söta sörjan och som alltid är sååå otrendigt? Tänk igen. Det är ingen tvekan om att tyska viner har fått ett dåligt rykte, speciellt i Sverige, mestadels på grund av billiga volymimporter under sjuttio- och åttiotalen. Tyska viner var något som man blev packad på – en studentdryck och för dem som inte visste bättre. Detta var imagen som jag växte upp med. jag är så nöjd med att se denna bild raseras efter att ha sköljt ner glas efter glas av excellenta viner från Rheingau under mina senaste resor till regionen. Allt från friska, fräscha, fruktiga och mineralrika Rieslings till mer storartade något-som-sänts-från-himlen delikata Beerenausleses. Tyska viner har definitivt lämnat ett intryck som är här för att stanna. Och denna gång är detta nya rykte av mer positiv karaktär.

VAD ÄR DÅ LOCKELSEN MED RIESLING | I en tid då många konsumenter lockas av viner där ekfatskaraktär, hög alkohol, tropisk frukt och mild syra uppskattas så känns Riesling ungefär som en balettdansös bredvid en sumobrottare. Enligt mitt tycke finns det inget motstycke om vi ser till druvans kvalitéer, hur väl den gör sig från de strama knastertorra till de parfymerade halvtorra till de förföriska söta versionerna. Druvsorten Riesling härstammar från Tyskland, man vet inte hur länge den har funnits men dess existens erkändes någon gång under medeltiden (det finns antydningar om tidigare producerad Riesling men inga bevis finns), 1435 i Rheingau, i byn Ruesselsheim i Tyskland då en greve köpte några flaskor i en lokal vinkällare som tillhörde det Österrikiska kejsardömet.

R1 | ÅNGAD VÄSTERHAVS-SKREI, BUNOISE PÅ BACON, PAPRIKA, FRITERAD BRANDADE

FLIGHT1 | ERDENER TREPCHEN RIESLING KABINETT 1996 TASTINGNOTE ‘Utvecklad näsa. Doften är medelstor och fruktig med inslag av aprikos, blommor, citron och skiffer. Smaken är halvtorr med frisk syra och lång välnyanserad eftersmak med toner av aprikos, citrus och skiffer.’  

ERDENER TREPCHEN RIESLING KABINETT 2010 TASTINGNOTE ‘Ung, fruktig doft med päron, äpplen och mineralantydan. Halvtorr, finstämd smak med akacia-honung, persika och ren mineralitet. Som en smekning, så ren, så god!’ 

Jag glömmer aldrig en sommardag för ett par år sedan då jag åkte mono-rail (enspårigt tåg) för att ta mig upp på toppen av denna magnifika vingård. Med fascination undrar jag i mitt sinne hur man kommer på att plantera en vingård på en lutning på över 47 grader. Vem har sagt att en duktig vinodlare skall göra det lätt för sig? 

FLIGHT2 WEHLENER SONNENUHR RIESLING SPÄTLESE 1985 TASTINGNOTE ‘Utvecklade Rieslingtoner, snygg stil med detypiska dragen av aprikos, blommor, citron och skiffer. Smaken är halvtorr med frisk syra och lång välnyanserad eftersmak med toner av aprikos, citrus och skiffer.’  

DR L BERNKASTELER RIESLING SPÄTLESE 2010 TASTINGNOTE ‘Ljusgul färg, druvtypisk doft med inslag av citrus, grönt äpple och mineral. Mineralig, stram, sensuell, renheten personifierad.’ WEHLENER SONNENUHR RIESLING SPÄTLESE 2010 TASTINGNOTE ‘Elegant, ung och friskt fruktig doft med finstämda toner av ljus persika och limeskal och mineral. Mycket klassisk stil. Mycket ren och frisk smak med en finstämda eleganta toner av aprikos, persika och citrus. Eftersmaken elegant med fin frukt och mineral.’  

R2 | ‘BIFF MED LÖK’ – BIFF, RÖKT MÄRG, STEKT BRÖD, LÖK

FLIGHT3 | J CHRISTOPHER PINOT NOIR 2008 TASTINGNOTE ‘Ungdomlig, fruktig, aningen kryddig doft med rostad fatkaraktär, inslag av skogshallon, blåbär och örter. Ung, mycket frisk och fruktig, aningen kryddig smak med rostad fatkaraktär, inslag av skogshallon och jordgubbar.’ 

J CHRISTOPHER DUBDEE HILLS PINOT NOIR 2007 TASTINGNOTE ‘Medelstor, aningen kryddig doft med fatkaraktär, inslag av lakritsrot, skogshallon, blåbär och vanilj. Harmonisk, mjuk, lätt kryddig smak med fatkaraktär, inslag av örter, blåbär, jordgubbe och vanilj.’ 

R3 | BAKAT ÄPPLE, INKOKT ÄPPLE, SMULAD PEPPARKAKA

FLIGHT4 WEHLENER SONNENUHR RIESLING BEERENAUSLESE 1976 TASTINGNOTE ‘Detta är en gammal vän vid det här laget och jag har aldrig blivit besviken. Vinet har en stor gul färg, men är tyvärr redan ganska framskriden ålder. Denna flaska visar stor koncentrerad smak av apelsinskal och drag mogna gula persikor, fina kryddor och en touch av jordighet. Efter en stund avtar den mot marsipan som ger efter för en skön känsla av friskhet och utmärkt längd. Vinet är välbalanserat med medellåg syra. Det övergripande intrycket av balans och renhet är verkligen det som gör detta vin så oemotståndlig: det gör att vinframställning verkar så enkelt och självklart. Detta är välbalanserat vin med lång eftersmak och ändå anmärkningsvärt frisk för en 1976:a.’

WEHLENER SONNENUHR RIESLING BEERENAUSLESE 2006 TASTINGNOTE ‘Delikata aromer av mogen persika, yppiga intensiva drag av tropisk frukt, välintegrerad friskhet, lång finish. Söt, finstämd smak med acacia-honung, persika och ren mineralitet. Stram, livfull, distinkt och oj vad gott! ‘

RIESLING MON AMOUR | Vad är lockelsen med Riesling? I en tid då många konsumenter lockas av viner där ekfatskaraktär, hög alkohol, tropisk frukt och mild syra uppskattas så känns Riesling ungefär som en balettdansös bredvid en sumobrottare. Enligt mitt tycke finns det inget motstycke om vi ser till druvans kvalitéer, hur väl den gör sig från de strama knastertorra till de parfymerade halvtorra till de förföriska söta versionerna. En stram och sval frukt med en ofta rakbladsvass syra, påtaglig mineralkaraktär, avsaknad av ek och ibland med en balanserande sötma som idag är så otrendigt. Enligt mitt tycke finns det inget motstycke om vi ser till druvans kvalitéer, hur väl den gör sig från de strama knastertorra till de parfymerade halvtorra till de förföriska söta versionerna. Druvans lagringsduglighet är väl obestridd, och vinerna håller i många fall minst lika bra som stora röda Bordeauxviner.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s