bortamatch, pho, Vietnam

Good Mooorning Vietnaam … Hanoi street food walk ….

Efter att ha landat och acklimatiserat sig i Hanoi så var det dags för en inspirerande tur för att upptäcka staden. Vännerna P & M hade bokat in oss på Hanoi Cooking Centre för att ta en Hanoi Street Food Walk, det optimala sättet att få upptäcka vietnamesisk mat.

Turen startade 8:00 med en kopp starkt grönt te och introduktion av vår guide, chef Ling. En ung intensiv och glad kock som skulle visa oss stans hemligheter. Sedan startade det med en introduktion till den lokala maten med rejäl skål med pho, nudelsoppa, själva sinnebilden Hanoi Street Food.

Efter det gick vi iväg till en livlig lokal marknad där chef Ling avmystifierade de lokala råvarorna, och uppmuntrade oss att smaka på några av dess mest exotiska ingredienser. Ytterligare 5 platser ingick programmet och alla resor gjordes med taxi(löjligt billigt) eller till fots. Touren varade i 5 timmar och avslutas med en typisk vietnamesisk Ca Phe, eller Che (vietnamesiska te) och lokala sötsaker. Chef Ling delade med sig av sina favoritställen och hemligheter vad gäller shopping i Ha Noi.

STOP1 | VIETNAMESISK FRUKOST | pho | Vietnameserna lever trång och lever ut socialt genom maten. Man äter en pho på morgonen med familjen. Man äter lunch med kollegorna och man äter middagen med vännerna. Vietnamesisk nudelsoppa, oftast serverad med kött (pho bo) eller kyckling (pho ga). Chef Ling förklarade att orginalet är med biff, men att myndigheterna stoppade detta pga utarminingen av boskapsuppfödningen under 70talet. Så numer ser man mest kycklingvarianten.  Soppan innehåller nudlar gjorda av ris och serveras oftast med asiatisk basilika, mynta, lime och böngroddar som läggs i soppan av den person som skall äta maten. Räten är förknippad med staden Hanoi, där den första pho-restaurangen öppnades på 1920-talet.

STOP2| VIETNAMESISK FRUKOST | bánh cuốn | tunna rullar av rismjöl med fläskfärs, räkor och svamp, toppas med rostad vårlök. Traditionell dippsås gjord på krossad vitlöksklyfta, hackad röd chili, nuớc mắm (fisksås), vatten, pressad citron, brown sugar. För att göra upplevelsen mer autentisk erbjöds vi en kackerlacksliknande syrsa som smaksättning till dipsåsen. En oerhört märkbart söt och rosenblommande doft spred sig kring bordet. Enormt häftigt. Dock avböjde jag att är grillad syrsa …

Sedan var det dags att besöka ett par lokala marknader.

STOP3| VIETNAMESISK LUNCH | bánh xèo| Ytterligare en av Hanois klassiker, pannkaka på rismjöl, fylld med böngroddar, rullas in i rispapper, sallad och örter doppas i  nuớc mắm (fisksås).

STOP4| VIETNAMESISK LUNCH | bún chả | fin soppa med grillade fläskspett, örter och nudlar.

Efter detta var vi tämligen mätta men det skulle visas upp vietnamesiska desserter (om jag vänligt men bestämt avböjde). Därefter vankades det ‘weasel coffee‘ på ett av stadens äldsta och bästa kaffehus. Weasel coffee visade sig vara ett kaffe gjort på bönor som vässlor plockat och mumsat i sig, efter att vässlan uträttat sitt behov kom bönan ut den naturliga vägen varpå denna plockas, rostas och kokas. En kopp kostar ca 25 usd i Hanoi. Smaken? Tja, inte smakade den skit i alla fall … men kryddig och aromatisk som det mesta vietnamesiska kaffet. Man är en av de få asiatiska kulturerna där man inte har teet som första varma dryck.


Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s