Aÿ, AYALA, Bollinger, champagne & mat, Chouilly, Cramant, Cuis, Okategoriserade, pinot noir, Verzenay, WineFinders vinbutik

Sparris, Bollinger & Brasserie Bobonne … ja nu är det vår!

Jag och Julle blev inviterad av Miss K & C på en lunch för att diskutera champagne & mat av en händelse lyckades det bli fjärde året på raken som jag fick mig min sparrispremiär på just Bobonne. THX Niclas!

APÉRITIF – en flight serverades blint som start. Det visade sig vara tre blanc de blancs-champagner från Ayala.

V1 – 2005 AYALA ‘BLANC de BLANCS’ TASTINGNOTE För första gången är Cramant utbytt mot Avize i denna årgång. Fortfarande tycker jag Chouilly anför tonen, men säkert ett bra beslut i denna lite klumpiga årgång. Cramants gräddighet står årgången för och klarhet och skärpt finess komer från Avize. 83(87)

V2 – 2004 AYALA ‘BLANC de BLANCS’ TASTINGNOTE Fin gräddig elegans. Årgångens lätta penseldrag passar husstilen väl. 84(87)

V3 – 1999 AYALA ‘BLANC de BLANCS’  TASTINGNOTE Förmodligen den främsta blanc de blancs Ayala gjort sedan 1959! Nu är det visserligen så att utvecklingen av detta vin ofta ger oönskade aromer, men jag har svårt att tänka mig att detta täta och fylligt charmiga vin ska lämna utrymme för något sådant. Vinet känns helt enkelt för stabilt och tryggt för att den solida konstruktionen ska släppa till några luckor att infektera. Honungsmättad och nötig med inslag av citron och brioche. Påminner om de främsta årgångarna av Philipponnat Grand Blanc. Helt mogen och nötig 2012. 87(87)

R1 – SPARRIS, LUFTTORKAD SKINKA OCH HASELNÖTSVINAEGRETTE

Sparris – en av vårens verkliga primörer! Sparris är generellt överskattad om vinfiende. Jag känner till massor av råvaror som är betydligt svårare att koppla vin till. De flesta torra vita viner klarar av sparris i de flesta former. Jag hade möjligheten att köpa svensk vit sparris i fjol, från en odling på Österlen, som var helt sagolik. Tidsmässigt i år får vi nog räkna med början av juni och inte så konstigt med tanke på årets kalla och segdragna vår. Ett normalt år börjar skörden av svensk sparris i maj. Säsongen är ack så kort, maj-juni. Här måste jag framhålla den vita sparrisen framför den gröna. I Sverige odlas sparris av ett 30-tal odlare, framförallt grön sparris på Österlen i Skåne och på Öland. På Gotland odlas också mest grön sparris, men där finns även en liten odling av den vita. Den tyska sparristraditionen är lika stark som kräfttraditionen här hemma i Sverige.

PRIMADONNAN Den överlägset bästa vita sparrisen heter Schwetzinger Meisterschuss. Det är den dominerande sorten i Tyskland och som gjort den vita tyska sparrisen världsberömd. Det finns flera sorter av vit sparris liksom det finns olika gröna sorter. Den gröna mjukskaliga sparris vi har här hemma har en vackert djupgrön färg, ger hög avkastning och är frosttålig medan Schwetzinger Meisterschuss kräver hög värme och är frostkänslig.

V4 – BOLLINGER ‘2003 BY BOLLINGER’ Efter ett år med extrema väderförhållanden med temperaturer kring 11 minusgrader i april, hagelstormar och värmerekord reducerades skörden till ett minimum. Ghislain de Montgolfier beslutade ändå att ett speecialvin från de främsta lägena i Aÿ, Verzenay och tre små jordlotter med gamla stockar i Cuis skulle göras. För att markera att detta kanske inte är ett stort år valde man att kalla vinet By Bollinger. Hur är det då? Ja det är verkligen svårt att förutspå vart det kommer att ta vägen. För mig framstår det ändå som en mycket hustypisk champagne som ligger någonstans mellan Grande Année och en Vieilles Vignes där aromerna är tämligen klassiska ändå och den koncentrerade mjuka fruktbomsstrukturen påminner om den senare. Spännande! 87(89)

V5 – 2004 BOLLINGER ‘LA GRANDE ANNÉE ROSÉ’  7-8 % stilla rött vin av Pinot Noir från vingården La Côte aux Enfants tillsattes innan den andra jäsningen tog vid på flaska. Vinet fick mogna på sin jästfällning under minst sex år, vilket är betydligt längre än minimikraven på tre år för en årgångschampagne. Under denna process har riktiga korkar använts i flaskorna, till skillnad mot bruket av ”crown caps”. Detta anser man ger ett större skydd mot oxidation. Efter dégorgeringen som sker för hand tillsätts den mycket knappa dosagen (den vedertagna tillsatsen av socker) på 7-9 gram/liter, vilket kanske ger den torraste och kraftigaste roséchampagnen på marknaden. Före försäljning får champagnen vila minst tre månader.

TASTINGNOTE En lite bärig ung ton från det tillsatta rödvinet stör något i nuläget. I övrigt är vinet tjusigt krämigt och harmoniskt med klassisk burgundisk Pinot och rökigt nötig Bollingerunderton. 89(93)

R2 – KALVENTRÉCÔTE, FÄRSKPOTATIS OCH TRYFFELVELOUTÉ

R3 – RHUMSAVARIN, HALLON & VINKOKTA RABARNER

Sugen på lite champagne till sparrisen? Kolla in WineFinders vinbutik. 

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s