cabernet sauvignon, Pauillac, Saint-Emilion, St Estephe, Toscana

om cabernet sauvignon …

Den är älskvärd, den är rik, den är mörk, delikat och jösses vad den smakar bra! När Cabernet är bra har den ingen utmanare. Om Sean Connery skulle vara en druva, skulle han absolut vara en Cabernet Sauvignon. Nobel, blid, kolossalt charmig och massivt lagringsduglig – Cabernet är avelshingsten av dignitet som höjer standarden på allt i sin närheten.

Faktum är att den är den noblaste av alla blå druvor; prinsen som alla typer av uppförande, smaker och begär jämförs med. Spendera en natt med en Shiraz och den försöker riva av dig brallorna, Chardonnayn kommer att böna dig om att ta av dem, champagnen kommer att fnittrande få av dem. Pinot Noir då? Tja min vän, den kan göra vad som helst med dig, det troliga är att dem försöker slicka av dig brallorna – men med Cabernet är det så enkelt att du inte kommer att komma ihåg vad som hände med dem. En dejt med en stor flaska Cabernet Sauvignon är som en -rendezvous med en kunglighet, i sovrumsmiljö.

Den har alltid varit ryggraden i alla de stora Bordeauxerna, då blandade med Cabernet Franc, Malbec, Merlot och Petit Verdot. Cabernet Sauvignon kommer väldigt nära vad man förväntar sig; djup, mörkrött vin med en smak som om man aldrig smakat vin – det är ett  klassiskt rött vin, fylligt, rikt, runt och yppigt, sötfruktigt-men-samtidigt-finstämt-svartvinbärsaktigt och aningen koncentrerad björnbärskaraktär; det klär glasets insida purpurfärgat i sin ungdom, det är alkoholrikt utan att vara överdrivet; och när det är riktigt bra, så kan den spendera en avseende tid på ekfat(vanligtvis franska) utan att bli ekdominerat. Kort sagt det kan vara ett vin in perfectum!

Detta är när den är som bäst. Det här med eken kan, som med de flesta druvorna, med lätthet gå över styr. När den inte är i optimal mognad, kan den utveckla överdrivna toner av cayennepeppar och burksparris, till och med tomat och tomatbladskaraktärer. Likt då den är övermogen, kan den tappa sin Cabernetkaraktär och dra mer mot Shiraz; björnbärsmarelad; portvinslikt; chokladigt bitter frukt. Men Caberneten kan också lagras väl – den vanliga missuppfattningen är att alla viner blir bättre med ålder, Cabernet gör dock alltid sitt yttersta för att göra dig nöjd. Den kommer att utvecklas och förbättras längre än de flesta andra druvsorter på jämförlig samma kvalitets- och prisnivå (samt givetvis även riesling). När den lagras blir den elegant och mjuk och utvecklar rika, sötfruktiga tobaksaromer och läderlika drag som är lika undersköna som en smekning någon man håller kär..

Cabernet Sauvignon gör sig bäst på varma och torra jordar, oftast grus och sand som vi finner i de västra delarna av Bordeaux samt de lägre liggande vingårdarna nedanför platån och sluttningarna i Saint-Emilion. Cabernet skänker framförallt tanniner, struktur, parfym och en god lagringspotential till vinerna. I Australien hanterar man Cabernet på ett annat sätt än sin Shiraz, som produceras i budgetvarianter och löjeväckande dyra versioner. Man kan inte finna speciellt mycket viner på den billigare undre kvalitetsnivån och inte heller speciellt många super-premium varianter, men i mittsegmentet finns det enormt mycket viner i spannet 100 till 150 kronor. Cabernet är nästan oslagbar i detta mellansegment. Anledningen torde vara att den är trixigare att odla än säg Shiraz – Cabernet är en av de sista att mogna oavsett var den än växer. Den behöver mycket sol, men inte överdrivet mycket.  Detta är anledningen till varför regioner som odlar bra Cabernet har blivit upphöjda världen över och investerare slåss om dem som galna. Superba exemplar är verkligen värda att söka efter – underbart sötfruktiga, finessrika och yppigt stiliga viner (någon uttryckte det träffande ”they’ll finesse you, then screw you”).

Jag kommer med glädje ihåg caberneter som gjorde mig såld för alltid i slutet av åttiotalet. Jag kommer ihåg hur jag upptäckte dem en efter en. En glasklar skälvning av en St Estephe, den högdragna gåtan i en storslagen Pauillac, det raffinerade men egendomliga skogslandskapet i Toscana, den svaga men söta anstrykningen från de Spanska slätterna, den bakade salta och järnrika exotismen av Australien.

I WineFinders vinbutik finner du just nu 50talet viner som antingen är helt druvrena eller domineras av Cabernet Sauvignon … kolla här…

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s