Ürzig och Erden, Mosel, Ruwer, Saar, sportdryck

Sportdryck – Champions Leaguefinalen 2012

Allianzarena var skådeplatsen för årets hittills största fotbollsmatch i Europa, Champions League-finalen mellan hemmalaget Bayern München och Chelsea.

I glaset denna afton: JOH. JOS. PRÜM ‘WEHLENER SONNENUHR KABINETT’ 2009 TASTINGNOTE ‘Ung, fruktig doft med päron, äpplen och mineralantydan. Söt, finstämd smak med akacia-honung, persika och ren mineralitet. Som en smekning, så ren, så god!’

MOSEL – THE STORY  Det finns många fina vingårdar längs både Saar och Ruwer, men letar man efter de allra bästa i denna del av Tyskland så måste blicka leta sig mot de branta kullarna i Mosel. Här är den en majetsätisk flod, snarare än några sprinklande biflöden, som sveper förbi vingårdarna på de skifferhaltiga klipporna. Vattnet, skiffern, de tvärbranta kullarna; allt detta bidrar till de superlativ som hela tiden nämns om vinerna från Mosel. Mosel flyter 24 mil, mestadels på grund av dess slingrande så täcker den enbart knappa 11 mil. Med varje krök och böjning så uppvisar den nya svindlande kullar längs den klipplika flodstranden. Dessa branta kullar är ett av elementen tillmosels framgångssaga, rankor i perfekt positionering som skjuter upp längs kullens kontur för att söka varje solstråle av värme som kommer från solen. Det växer visserligen rankor på båda sidor av floden, men de absolut bästa lägena är samlade på den vänstra stranden. Dessa lägen har den sydliga aspekten som ökar deras exponeringen mot solen. De värms även snabbt upp av skiffern i jordmånens toppskikt undern dagen, då strålar värmen på rankan så fort solen stiger på morgonen. Med detta sagt så blir inte druvorna brända när de hänger därute på rankorna. Tvärtom faktiskt. Kombinationen av varma dagar och långa, svala nätter ger frukten en frisk och mjuk mognad. Lika fylld av livlighet som druvorna är då de hänger på rankan så måste denna karaktär konserveras då vinet genomgår metamorfosen från druva till vin. Det är så en riktigt stor Riesling blir till. Precis som skiffern så har floden i sig själv en starkt mildrade effekt på rankorna, mer här än i Saar och Ruwer. Detta är en stor mass av vatten,många gånger större än de båda biflödena och den skyddar rankrna från extrema temperaturer som exempelvis frost. Floden har också en annan effekt på rankorna, ibland förbisett men inte desto viktigt, vilken uppmuntrar uppkomsten av morgondimmor som täcker båda sidorna av floden, sprids upp och ner för dess biflöden och dess dalgångar. Denna morgondimma utvecklar Botrytis, ibland en mycket stark och viktigt egenskap i de största Moselvinerna.  Denna del av centrala Mosel, Mittel-Mosel, från Braundeberg ner mot Enkirch och vidare är hemmevisten för några av Mosels mäktigaste vingårdar. De är mestadels koncentrerade runt den första kröken då den passerar Braundeberg och de brömda vinstäderna Bernkastel-Kues, Graach an der Mosel, Wehlen, Zeltingen, Ürzig och Erden.Finns det överhuvidtaget någon som dricker stora vita viner som inte är familjär med några om inte samtliga av dessa namn? Detta cresendo bleknar till ett mumlande då floden flyter vidare och passerar mindre kända namn ända till flodens slut. Mittel-Mosel är den sista utposten för vingårdar av intresse. Nedre Mosel, som flyter förbi Zell, Cochem och Kobern ända tills den når Rhen vid Koblenz är fortfarande flodsidor som kantas av vingårdar planterade med Riesling. Men ing aav dem ger samma kvalitet som man finner uppströms längs Mittel-Mosel,Saar och Ruwer samt vidare i Rheingau, Pfalz och Nahe. Mycket av vad som gör denna region speciell har jag redan nämnt. En enorm massa med moderat tempererat vatten som reflekterar solljus och värme, värmebevarande skifferrika vingårdar, de branta vinklarna som rankorna riktar mot solen och det obetydligt varmare klimatet. Alla dessa delar skapar förutsättningar för att odlarna kan skörda riktigt högkvalitativ frukt. Men det finns mer bakom sanningen; här har vi Europas längsta sammanhållande sträckning med vingårdar, som rinner nedströms från Bernkastel i 7-8 kilometer, ett böljande vinhav som reflekteras i den angränsande floden. Det finns ingen liknande syn i hela världen!

 ’wine is the memory of the grapes, wine is the reflection of the terroir.’

De bästa av de bästa… Precis som Saar så har Mosel sin uppkomst i Vogeserna i Alsace. Floden rinner många kilometer innan en enda vingård visar sig. Det är i staden Tritteheim som men skönjar de första vingårdarna, då speciellt Trittenheimer Apotheke. För att kunna uppleva vad Mosel har att erbjuda så mötes man av två närliggande lägen som man inte kan hoppa över. Den första är Piesporter Goldtröpfchen och dess lilla enklav Domherr. Den förstnämndes namn har en poetisk översättning: ’små droppar av guld’, vilket verkligen kan refereras till den högt skattade juice av söta, mogna och gyllene druvor som kommer härifrån. Namnet Piesporter kanske ger vinälskaren ett litet hånflin över läpparna pga detär synonymt med en överdådigt söt kladdig juice som går under namnet Piesporter Michelsberg, ett Grosslage som inte har något gemensamt med de storartade viner som kommer från de sköna lägena Goldtröpfchen och Domherr.

Efter Piesporter vänder Mosel söderut för att göra en tight höger sväng igen före den flyter mjukt förbi vingårdarna i Brauneberg, det bruna berget – dess jordmån är färgat av dess innehållsrika järnhalt. Här ligger vingårdarna på den vänstra flodbanken. Här finner vi Brauneberger Juffer (Juffer är en omskrivning av ordet jungfrau, en referens till en ungmö) och Juffer Sonnenuhr (sonnenuhr betyder soluret som ligger mitt i vingården).

En av ledtrådarna till dessa viners kvaliteter kanske man kan finna i det gamla namnet för kulle, Dusemond, från ordet ’dulcis mons’ eller ’sweet mountain’. Dessa är branta och sydexpoenrade lägen av skiffer som nästan enbart ägs av Fritz Haag. Även Reichgraf vin Kesselstatt ägen en del mark här precis som Max Ferd. Richter. Men det är Fritz Haag som utan tvekan gör några av de mest fabulösa buteljeringarna här,kanke inte enbart från Mosel utan hela Tyskland.

Om vi fortsätter så blir landskapet en smula kulligare men innehåller inte samma omgärdade murar av skiffer som är värd för dessa stora vingårdar. Dessa byggnadsspår gör sig först påminnda bakom staden Bernkastel-Kues, hem för Tysklands mest kända och kanske ökända vingård, Bernkastel-Doctor. Många är de som skrivit hyllmeter om denna vingård. Namnet kommer sig av att en lokal medicinman rekommenderade detta vin sommedicin till ärkebiskop Boemund II då denne låg för sin dödsbädd. Vingården var en av hundratal som föll offer för 1971:års tyska vinlag. Som med sina nya gränsdragningar som mycket godtycklingt expanderades väster ut för att omfatta den mindre erkända och innintilliggande Graben. Ägarna till orginalvingårdarna opponerade sig vilket man kan förstå, men det skulle ta ända till 1984 innan ärendet klargjordes i domstol. Vingårdens gränsdragning kvarstod i sin expanderade version men i öst, där landet ansås ovärdigt namnet Doctor, förlorade oturligt nog en del vinproducenter sin rätt att ätta Tysklands mest kända namn på sina etiketter. För att blidka dessa döptes landet om till Alte Badstube am Doctorberg. Av de ytre namn som man förknippar med orginalvingården så har Dr Tanisch högst anseende, beroende på många fantastiska viner som man gjort under 1900-talet. Egendomen är numer uppdelad i två delar, Thanisch-Erben och Thanisch Müller-Burggraef; Det är den förstnämnde som har det högsta anseednet idag, även om dessa viner inte framkallar samma stora känsloyttringar som de gjorde föremillenieskiftet eller för den delen andra närliggande egendomar idag.

Innan man lämnar Bernkastel bör man också nämna Lay. Denna vingård ligger prcis nedströms från Doctor med sina mjuka sluttningar bortvända från floden. Jämför detta med de mer svindlande sluttningrana nedströms. Här är den dominerande jordmånen av devonisk skiffer (Devonian slate, namngiven av en tidsperiod mellan 345 till 405 miljoner år sedan; dominans av fossiler av fiskar, amfibier och andra molusker). Lay är en direkt översättning av just skiffer, som naturligt nog dominerar klipporna och jordmånen längs hela Mosel. Varierande i färg ju längre man reser i dess sträckning, detta beroende på dess precisa mineralinnehål. Här är den blå-grå i tonen.

Nu lämnar vi Bernkastel, nedströms så kommer vi först till Graach an der Mosel, hemvist för flertalet av verkligen fina lägen, som Himmelreich och Domprobst, två branta och genomsprängda vingårdar som i huvudsak innehåller blåskiffer och ytlig muljord. Den ymniga blå skiffern med de kraftfulla mineralerna i Graach bäddar för en god lagringspotential. Här är en källa för bra och billiga Kabinett-viner med bra balans, percision och rikedom av smaker. Dr Loosen gör här sina Gold Kapsel och Long Gold kapsel som går för extremt höga summor vid VDP-auktionen (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) i Trier varje år.

Här finns bland annat fantastiske Dr Loosen och Reichsgraf von Kesselstatt som har monopol på ett einzellage benämnt Josephshöfer. Denna 4,8 hektar stora vingård har även den devonisk skiffer med inblandad finkornig jord samt en 70 gradig lutning. Den ägdes en gång av klostret St Martins i Trier. Detta förändrades genom Napoleon erans sekularisering av kyrkans egendom under todogt 1800-tal, von Kesselstatt köpte vingården 1858. Vinerna är rika, persikolika av väldigt god kvalitet. Ingen av dessa når dock de höjder av storhet som kan finna i vingårdarna som vi finner längs denna flodbank.

Vi startar med Sonnenuhr mittemot Wehlen men fortsätter ner till församlingen Zeltingen. Både Wehlener Sonnenuhr och Zeltinger Sonnenuhr kommer att dyka upp på etiketterna. Namnet Juffer Sonnenuhr kommer sig av det solur som sitter halvägs uppför sluttningen. Denna vingård är ordentligt soldränkt vilken ger en ledtråd om dess potential. Wehlener Sonnenuhr är ytterligare ett exempel på en tvärbrant sluttningt. Läget ligger på motsatta sidan av Wehlen. Den vackra rena blå-grå skiffern sticker fram som små utskott längs hela klippan. Det finns nästan ingen topsoil att tala om för rankorna här, som begraver dess rötter i oförlåtande skärvor av skiffer som ligger utströdd längs ytan. I Wehlener Sonnenuhr dominerar den blå skiffern, lagret av mylla är tunt och endast tre procent av ytskiktet är humus. Den blå skiffern ger vinet en delikat, klingande syra som perfekt balanserar till persiko-och citronfrukten. Detta är verkligen stor vingård. Vinernas kvalitet står ut med sin renhet och elegans (grace) kombinerad med kraft. De producenter som odlar läget lyckas verkligen få fram allt detta i sina topp-cuvéer. För den som eftersträvar naturligt mindre skördar och därigenom mer koncentrerade, smakrika viner är gamla rankor en fördel. Ett intressant faktum är att vinstockarna inte är ympade mot vinlusen, vilket annars är legio i Europa. I denna del av Mosels väldränerade skiffermarker kan vinlusen inte överleva och utgör därmed inget hot.

Efter Zeltingen och ner mot Ürzig hotas dominansen av skiffer under en kort sträckning. Erosionen har orsakat en krökning i floden som har exponerat en stupbrant flodbank med järnrik röd förvittrad lavajord med blandad skiffer. Denna komposition anses ge den unika kryddighet till vinerna från vingården Würzgarten (som man kan översätta till kryddgården).  Likt Wehlener Sonnenuhr är detta en ’grand cru’ och de vinodlare som äger en bit av den kan göra viner av fantastisk kvalitet. Vinerna här är sprängfyllda med tropisk frukt och en unik pepprighet.

Fortsätter vi resan kan man finna än större briljans i de två fantastiska vingårdarna från Erden; Prälat och Treppchen. Den förstnämnda angränsar till Würzgarten. Namnet prälat ger en ledtråd till vingårdens historisk sbakgrund, översättningen betyder ’prelat’ eller ’biskop’, vilket syns som illustration på många av de etiketter som lägets viner bär. Kurvan bildar en mäktig amfiteater som håller kvar värmen och bidrar till ett gott mikroklimat. De komplexa jordmånerna har en rödaktigt skimmer över sis som liknar Würzgartens. Men här är skiffern blandad och halvägs upp i vingården uppstår, från topplagret en mur av röda, branta och värmeisolerande klippor; en imponerande syn bara den i sig självt. Vingården är en av de minsta i hela regionen, frukten skördas generellt sent och framför allt av Auslesekvalitet.

Jordmånen i den lilla juvelen Treppchen liknar den tidigare. Detta charmerande lilla läge är namngivet efter de treppchen eller små trappsteg som är karvade in Iiden branta röd-gråa skiffern. För att ta sig upp och ner för klippan krävs en mono-rail, längst upp är lutningen mer än 67° grader.

Efter Erden kan man ta en andningspaus. Efter att ha letat oss igenom ett koncentrat av Tysklands absolut finaste vingårdar så är det lite som upphetsar vidare även om den del lägen kan ge bra viner i rätt händer nedströms längs floden och nere i nedre Mosel.  Nere i Winningen mot Koblenz ligger vingårdarna Röttgen och Uhlen, här görs torrare stilar än uppströms av extremt bra kvalitet. Annars föreslår jag att större intresse läggs vid utforskandet av Rhen och dess vingårdar.

Matchen? Osannolik avslutning där Didier Drogba nickar in 1-1 4 minutr från slutet, fäller Franck Ribéry och orsakar en straff (som Peter Chech räddar) och sätter den avgörande straffen.

Lay

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s