bortamatch, d'YQUEM, WineAdvocate

bortamatch: middag i Tågaborg …

Blev inviterad av Nils-Oscar på en sen middag vid mitt senaste besök i Helsingborg. Vår värd har en fäbless för STORA viner från Kalifornien och Spanien varför jag gladdes mycket över apéritifien. Ett sniff i glaset och jag var såld!

APÉRITIF NEILLON ‘CHASSAGNE-MONTRACHET 1er cru Clos st Jean’ 2003  | WineAdvocate 88 poäng  | TASTINGNOTE ‘Äntligen en vit bourgogne som levererar vad den lovar! Jag är mycket förtjust i Neillons hantering av chardonnay. Medelfyllig, ren och torr smak med en mycket fin mineralton, hög syra och elegant fruktighet med tydliga toner av mogna gula äpplen, citrus och lite feta citronskal. Det växer också fram en fatton som är något rostad. Medellång, komplex eftersmak.’

RÄTT1 – Ankleverterrin, med ärtskott och brioche på rågbröd. Apéritifen följdes av tvenne gyllene glas. Jag är en av få som anser att Sauternes inte är ett vin ämnat för desserter, utan kommer bäst till sin rätt till ank- och gåslever eller grön- och blåmögelostar. Jösses vad vi gick igång på de två efterföljande vinerna!

CHÂTEAU d’YQUEM 2001  | TASTINGNOTE ‘Yquem kommer alltid ut högst upp på toppen med en underbar doft av lichie och jasminblomster, en välbalanserad sötma och en syra som kommer att bära vinet långt in i framtiden.’

WineAdvocate 100 poäng |  ‘There are 10,000 cases of this perfect sweet white Bordeaux. The 2001 Yquem reveals a hint of green in its light gold color. While somewhat reticent aromatically, with airing, it offers up honeyed tropical fruit, orange marmalade, pineapple, sweet creme brulee, and buttered nut-like scents. In the mouth, it is full-bodied with gorgeously refreshing acidity as well as massive concentration and unctuosity. Everything is uplifted and given laser-like focus by refreshing acidity. This large-scaled, youthful Yquem appears set to take its place among the most legendary vintages of the past, and will age effortlessly for 75+ years. Anticipated maturity: 2010-2100+. ‘

CHÂTEAU DOISY-VEDRINE 2003  | TASTINGNOTE Gyllene, skimrande  söt, komplex, med en utpräglad mineralkaraktär och en briljant syra, i det närmsta fulländad, det är lätt att smycka detta fantastisk vin med superlativ.’

WineAdvocate 89-92 poäng |  ‘It is against my better judgment to taste the sweet wines of Barsac and Sauternes at such an early age, as I find they typically require at least 12 months to reveal the definition/delineation so essential in these creamy, creme brulee, and honeysuckle-flavored offerings. Nevertheless, because this vintage is so highly regarded, I tasted through most of the top estates. The 2003s appear to be somewhat in the style of the 1990s, with high levels of residual sugar (higher than 2001 for the most part) as well as botrytis, low acidity, and fat, full-bodied personalities. This region’s harvest began extremely early (early September), and was completely finished within three weeks. It does not appear that the nobleness and racy richness of the 2001 vintage will be found in the 2003s, but readers who like the big, flamboyant, over the top style of the 1990s will enjoy the 2003s even more than I did.’

RÄTT2 – helstekt biff från Kullaberg, vit sparris, len potatispuré, confiterad smålök, rödvinssås

DOMAINE SERENE ‘MONOGRAM’ 2006 | TASTINGNOTE ‘Flaggskeppet! Toner av mocka och ceder sticker ut på näsan med en underström av mogna svarta körsbär och varma tranbär. Smaken är fyllig med uppfriskande syra och en medelhög nivå av sammetslena tanniner, avslutningen är lång. Snyggt och elegant i en närmast perfekt burgundisk stil! Detta är ett vin att minnas länge…’

WineAdvocate 90 poäng | ‘Notes of mocha and cedar stand out on the nose with an undercurrent of ripe black cherries and warm cranberries. The palate is full bodied with refreshing acid and a medium level of velvety tannins, finishing long.’

‘CHÂTEAU PICHON LONGUEVILLE BARON’ 1947 DRUVSAMMANSÄTTNING 45% Grand Vin; 66% CS, 33% M TASTINGNOTE ‘PS. | Visst är det spännande med ultramoderna viner, men tänk så tråkigt om inte de gamla klassiska vinerna fanns; De är som omfamning av en kär gammal vän…’

WineAdvocate xx poäng  | ‘I have only tasted this vintage once, but I was disappointed.’

RÄTT3  – Ost

QUINTARELLI ‘ROSSO del BEPI’ 1999  | TASTINGNOTE ‘Mycket mörk nästan svart färg. rik doft av svarta körsbär, julkryddor, plommon och torkad frukt. Stor, fyllig och kraftig smak med tydliga toner av körsbärslikör, vanilj och kaffe.’

‘Det sägs att när Hemingway skrev Över floden, in bland träden- det smäktande kärlekseposet som utspelar sig i Italien efter andra världskriget – livnärde han sig på amarone. Alla älskar amarone – några uppenbarligen mer än andra.’

Den otvivelaktiga mästaren av Valpolicella, Guiseppe Quintarelli har låtit oss få ta del del av sin minimala produktion till Sverige. Inga viner från detta område kombinerar så perfekt den bittra stilen med en underbart rik och söt frukt som Quintarellis. Moulinaran är en kuriositet – ljus och bitter lite lik en ren Grenache i stilen med lingon och tranbär i eftersmaken. Valpolicella Superiore är mer att betrakta som en normal producents Amarone – överdådigt rik och med en längd som aldrig vill ta slut. För den som har möjlighet ekonomiskt är Amaronevinerna någonting alldeles speciellt. Detta är vin att njutas stilla och långsamt och där varje doft och sipp förmedlar allt naturen har att ge via de magiska druvorna och hantverket från en legend.

WineAdvocate 92 poäng | ‘Quintarelli’s deeply-colored 1999 Rosso del Bepi offers an explosion of super-ripe sweet fruit on the nose. Lush and generous on the palate, it displays superb length and a glorious, primary expression of fruit even if it clearly doesn’t have the structure of his more important wines. Quintarelli declassifies his Amarone to Rosso del Bepi in vintages he doesn’t feel merit the Amarone designation. Anticipated maturity: 2007-2014. 

One of my regrets is not having spent time with Giuseppe Quintarelli when he was in his prime. His 1983 Recioto remains one of the greatest wines I have ever tasted. Today the estate is run by Quintarelli’s numerous children and grandchildren. It’s not too hard to observe what can only be called a lack of direction, not to mention a cavalier attitude that is a clear sign of an estate that finds it easier to coast on its reputation rather than continue to strive towards excellence. While many of the current releases are outstanding, the future appears much less certain. However, the best wines are phenomenal and are likely to remain objects of desire among the world’s most well-heeled collectors. Pricing is astronomical even at the cellar door, where virtually all of the wines in this article were purchased.’

ALMAVIVA 2006 TASTINGNOTE ‘Redan som ungt är vinet delikat, mjukt och tillgängligt. Med ålder utvecklas en praktfull komplexitet parad med sällsynt finess och elegans. Trots att vinet aldrig upplevs som kompakt, tanninspäckat och koncentrerat så finns där en fullt tillräcklig struktur och balans för att kunna vara mycket lagringsdugligt.’

Alla södra halvklotets toppvingårdar som inkluderar de svalare australiensiska regionerna och Nya Zeeland utöver de Chile påminner allra mest om Kalifornien på Norra halvklotet. Svala vintrar snarare än kalla samt långa torra somrar där just konstbevattning och svalkande hav är en förutsättning för att vinerna inte ska bli alltför syltiga och syrafattiga. Nya Zeeland kanske är potentiellt intressantast av alla på andra sidan jorden med svalare viner som ofta har en renhet och friskhet mycket lik de främsta europeerna. Tyvärr saknas dock terroir för att skänka den där extra dimensionen som Moseldalens skiffer, Champagnes krita eller Loires kalksten ger den friska frukten. Jag måste dock erkänna att min kräsna gom verkligen gillar många vita viner från Nya Zeeland och samtidigt att dessa för mig utgör undantaget på södra halvklotet. Södra halvklotets största nackdel är helt enkelt att det finns alldeles för lite landmassa utanför den tropiska zonen. Ta en titt på jordgloben så ser ni att den tempererade landmassan i USA, Europa och Asien som ger de främsta vinerna i världen är extremt mycket mer omfattande än på motsvarande breddgrad på andra sidan Tellus.

WineAdvocate 92 poäng ‘The 2006 Almaviva continues a series of successful vintages for this Chilean icon. Dark ruby-colored, it exhibits an expressive bouquet of wood smoke, pencil lead, blackcurrant, and blackberry. Elegantly styled and impeccably balanced, it will evolve for several more years and drink well through 2021 at the least.’

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s