Brunello di Montalcino, Chianti, Chianti Classico Riserva, FELSINA, Morellino, Okategoriserade, sangiovese, Sangiovese Grosso, Sangioveto, Winefinder, WineFinders vinkommitté

hemmamatch onsdags-Chianti …

jag for till Köpenhamn för att träffa kollegorna i WineFinders vinkommitté under måndagen och tisdagen. Vårt jobb var att av 127 viner välja ut de som håller standarden att få plats i vårt sortiment  WineFinders vinbutik.  Av de 127 vinerna kom 56 in i sortimentet och de första lanseras redan till helgen.

I GLASET? Jag körde en parallellslalom på två olika viner Fattioria Felsina, en gammal favoritproducent. 2008 Rancía Chianti Classico Riserva och 2008 Berardenga Chianti Classico Riserva.

PÅ TALLRIKEN  | Rörde ihop en klassiker – Bolognese med torhietti-pasta. Fast-food-för en gentleman …

FATTORIA FELSINA | Länge sedan är dagarna då vi i Sverige satte likhetstecken mellan den usla lilla halmförsedda flaskan (den heter faktiskt ‘fiasco’ på italienska…) och vinerna från Chianti. Vinerna från Chianti röner stor uppmärksamhet både nationellt ooch internationellt numera. Felsina är en egendom med gammal historia, Prefixet Fel är ett ord av etruskiska ursprung. Etruskerna, en pre-romerskcivilisation av något mystiskt ursprung, bebodde centralavästra Italien, och namngav faktiskt regionen – Toscana – som härrör från Tusci, som den senare romerska civilisationen hänvisade till etruskerna. Även om ingen idag hävdar att Felsina grunddes genom av etruskisk vinodlare under det 7:e århundradet f.Kr., vilket är när civilisationen först dök upp, finns det mer än ett årtusende av drift av jordbruket på Felsina. Under lång tid odlades här vete, oliver och andra grödor. Vinodling var en liten del av den totala verksamheten. Det har också under många århundraden fungerat som ett härbärge, bemannad med benediktinermunkar, som gav lite andrum för trötta resenärer på sin väg norrut eller söderut, namnet på gårdens mest kända vingården och vin, Rancia, kommer från grancia, namn för ett sådan härbärge vid sidan av vägen. Munkarna arbetade tillsammans med personalen på det närliggande sjukhuset Santa Maria della Scala i Siena, ett stort komplex av medeltida byggnader mittemot Duomo, med sin imponerande gotiska fasad.

Egendomen är belägen i den mest sydöstra delen av Chianti Classico, till vänster i byn när du norrut lämnar Castelnuovo Berardenga, och bara ett stenkast från Siena. Felsinas vingårdar ligger på en topp med sandsten på 420 möh. Jordmånen är i allmänhet typisk för Chianti, det finns galestro (schist-skiffer, en form av packad lera) även om detta inte är lika dominerande som albarese (en kalksten- och lerjord med massor av stenar), även om vissa vingårdar innebära vissa tyngre lerjordar och ger mer kropp till den slutliga produkten. Detta gäller särskilt de jordar bortom gränsen för Chianti Classicozonen, som rinner genom egendomen. Vilket ger Giuseppe och Franco Mazzocolin inte bara jordmån väldigt lämplig för Sangiovese, men även en del kanske bättre lämpade för internationella sorter som Cabernet Sauvignon. Den största expansionen av vinodlingarna gjordes i början av 1980, under ledning av Franco Bernabei, har familjen haft en stark inriktning på Sangiovese, men även Cabernet Sauvignon har en också framträdande roll i odlingarna.

DRUVOR  | 100 Sangiovese. Sangiovesens emytologiska ursprung kommer från ett aningen robust ursprung. Historiker är generellt överens om att, vinet som gick under namnet Sangius Jovis eller Blood of Jupiter, gav ett riktigt kraftfullt vin för cirka 300 år sedan. Sangiovesen är rik med kompakt frukt som drar åt det lite lena hållet. Druvan som ger det viktigaste bidraget till produktionen av Chianti Classico, mellan 80% till 100%. Denna mångfald används nu i alla de ledande D.O.C. och D.O.C.G. röda viner i centrala Italien. Druvan är extremt känslig för externa faktorer, såsom terräng och klimat. Det är dock ovanligt att hitta en druvsort som så troget tolkar jordmån där det växer och ändrar sitt lukt i enlighet med terrängskiftningana. Sandsten ger vinets blommiga doft, kalkrika jordar ger dofter av vilda bär och tufa eller vulkaniska jordar ger friska dofter av tobak. Men en doft av viol, är den karakteristiska och specifikatonen i Chianti Classico, som alltid är närvarande oavsett var vinrankorna växer. Detta är verkligen den klassiska Toskanska druvan. Sangiovese är ryggraden i det klassiska Chianti-vinet och många andra italienska viner från centrala Italien. Druvan finns i många klon-varianter. Två verkar vara de mest dominanta: Sangiovese Grosso-klonen. Denna klon ger ett mörkt vin med traditionellt kraftfullt uttryck som mognar långsamt i ’Brunello di Montalcino’. Den andra klonen är Sangiovese Piccolo, också känd under sitt andra namn Sangioveto. Denna klon dyker upp i de flesta Chianti-viner. Druvor från gamla rankor ger generellt ett bättre resultat, som tar lång tid att mogna och visa upp sin fulla potential. Den tredje klonen, Morellino, är populär i blandningar med samma namn som kommer från de sydliga delarna av provinsen. Nyligen har projekt inletts i Kalifornien med goda resultat, viner blir rika med plommonlika aromer och smaker.

Sangiovese, som betyder Jupiters blod, är idag Italiens mest odlade blå druvsort och dominerar hela mellersta Italien. Druvan existerar i en rad olika skepnader, Sangiovese Piccolo och Grosso, Sangiovese Grosso står för kvalitet och Piccolo kvantitet. Av Sangiovese Grosso förekommer ett antal kloner (arter), mest kända är Brunello, Prognolo Gentile och Maremma. Sangiovese är en ytterst komplicerad druva att odla. Den mognar påtagligt sent och kan ge mycket stora skördar. Just maccerationen (jäsningsprocess då färgämnen och aromer utvinns urskalmassan) spelar en avgörande roll för Sangiovese-vinets kvalitet. I jakt på hög färgintensitet lakar alltför många producenter ut för mycket tannin. Idag pågår en utveckling som går ut på att hitta kloner som ger mjukare viner. Sangiovese-druvan känns igen på sin kärnighet samt dess karaktär av körsbär och piptobak.

Chianti Classico Riserva DOCG | Termen ”Classico” syftar på det gamla och ursprungliga området för framställning av Chianti. !1924 samlas en grupp på 33 vinmakare i Radda in Chianti och skapar ett konsortium, ’Consorzio per la Difesa del Vino tipico del Chianti e del suo marchio di origine’, och välja den svarta tuppen som sin symbol som en gång var en symbol för Chianti. Termen ”Chianti Classico” nämns första gången år 1932 när en ministerkommissionen beslutar att klassificera detta område tydligt och klart för att minska stora mängder falska Chianti som otillbörligen producerades i hela mellersta Italien.

2008 Berardenga Chianti Classico Riserva |  TASTINGNOTE ‘De avstjälkade druvorna trycks sönder och får jäsa vid 28-30 graders temperatur med daglig, automatisk nedtryckning av skalhatten. Jäsningen följs av 12-15 dagars maceration. 12-18 månaders fatlagring och 6 månader på butelj.Färgen är intensivt Blåröd med hög intensitet. Doften är kryddig med inslag Ungdomlig fruktighet, nyanserad och komplex med inslag av körsbär, örtkryddor, lakrits, violer och rostade fat. Tät mjuk struktur, elegant och komplex med stort djup och mjuka tanniner. Toner av röda bär  blandas med örtkryddor och mörkare toner av både choklad och rostat kaffe. Lång nyanserad och djup eftersmak.’

2008 Rancía Chianti Classico Riserva |  TASTINGNOTE Vinet Rancia kommer från en 6 hektar stor vingård med planterad i typisk Chianti-jord, främst albarese men med delar av sandsten och alluviala stenar blandade, allt inom Chianti Classico-zonen. Denna speciella plats ligger cirka 400 meter över havet och har en söderexponering. De äldre vinstockarna planterades 1958, men senare planteringar gjordes med hjälp av massivt urval fram till till 1982. Vinets första årgång var 1985. Plantering har en densitet på 5 435 vinstockar per hektar och avkastningen en konservativ (40-45 hl / ha). Druvorna plockas för hand, avstjälkas och pressas, följt av jäsning som regleras till 28-30 º C med pigeage genom att man trycker ner det fasta materialet i musten. Efter ca två veckor för dras vinet över till ekfat mellan 12 och 18 månader, blandningen inträffar precis i slutet av processen. Rancia är inte bara gårdens ledande vin, men också en av Toscanas främsta viner, utmananare till alla Sangiovese-viner, vare sig de heter Chianti, Brunello och Vino Nobile di Montepulciano, i fråga om kvalitet. Det här är Felsina flaggskepp, och en som har varit bedårande i tidigare årgångar, och 2008 inte besviken – trots att priset verkar att fortsätta sin uppåtgående trend. Tät frukt, lakrits, verkligen rik med ett lovande djup. Massor av körsbär och plommon frukt i smaken som backas upp av högar av struktur och tanniner. Fräsch, icke-rostat djup och imponerande strukturerad med massor av ’bett’ och en stor finish. Utmärkt potential.’

Båda vinerna finns tillgängliga i WineFinders vinbutik just nu. Vinerna finns i en Chianti Classicolåda för 1 895 sek!!! Fynda!!!

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s