Bierzo, mencia, Okategoriserade, sportdryck, Systembolaget, Winefinder, WineFinders vinbutik

Sportdryck – EM – Polen-Ryssland 1-1 …

Så där ja, efter bedrövelsen efter Sveriges pinsamt ineffektiva fotbollstrillande mot ett inspirerat Ukraina så dövade jag min smärta med att se på Polen-Ryssland i gårkväll. Många pratar om att Polen fått en gratisplats till mästerskapet pga man är värdnation, likt Ukraina. men tillskillnad mot Ukraina är man ett riktigt bra fotbollslag. De tre polackerna LewandowskiBłaszczykowski och Piszczek stod den gångna säsongen för 32 mål av bundesligamästarna Borussia Dortmunds totalt 80 mål. Alltså inget Kalle Anka-lag här inte! Nu slutade den på förhand infekterade matchen mellan Polen och Ryssland 1-1. Matchen föregicks dessvärre av kravaller i Warszawa mellan polska och ryska fans(….)

Vad använde undertecknad som sportdryck denna afton? Ja man borde kanske ha drucket polsk eller rysk vodka, men jag har svårt för ren sprit. Har ni reflekterat över det svenska ordet ‘starksprit’? Finns det ‘svagsprit’? Jag dök på 20procentig vodka i Japan på 80talet men aldrig sett den typen av produkt igen. Nåväl ett sidospår.

I GLASET? ALVARO PALACOIS ‘PÉTALOS del BIERZO’ 2009   | TASTINGNOTE ‘Mörkröd färg. Outvecklad, animalisk, rökig och kryddig doft med inslag av mörka och röda bär, körvel, vanilj och fat. Kryddigt vin med inslag av röda och mörka bär, fat, vanilj och körvel.’

PRODUCENT Alvaro Palacios | Över de senaste 20 åren har den drygt 40-årige Alvaró Palacios producerat några av Spaniens främsta och till och med legendariska viner. Han har revolutionerat den spanska vinindustrin och anses vara en av landets främsta vinmakare. Alvaró Palacios startade 1999 ett nytt projekt med sin systerson Ricardo Perez i Bierzo i nordvästra Spanien. Detta vineri döpte de till Descendientes de J. Palacios till hans avlidna fars ära. Totalt förfogar man över 26 hektar vingårdar.

Vinerna kommer från mycket små, unika vingårdslägen med ett mycket svalt mikroklimat och produceras endast i mycket små kvantiteter. Selekteringen är minutiös och dessa viner har rönt mycket stora framgångar internationellt. Vinerna är har en mycket kryddig och animalisk framtoning som drar mycket åt Rhônehållet och det verkar som att de tillsammans med några andra producenter håller på att sätta Bierzo på kartan när det gäller viner av internationell toppklass. Man förfogar över skifferdominerade vingårdar runt byn Corullón och lägen från från byar som ligger högre upp på sluttningarna (550 m-990 m över havet) och har en mycket mager jordmån. Dessa ligger kring byarna Valtuille, Villadecanes, Parandones och Villafranca del Bierzo. Vinstockarna är 40-90 år gamla och ger ett naturligt lågt skördeuttag, 18 hektoliter per hektar. Vingården sköts med hjälp av mulor eftersom det är för brant för att ta sig fram med traktor. Jordmånen varierar mellan helt skifferdominerade lägen till de som har stora delar kvarts tillsammans med skiffer.

Man kultiverar även åtta olika lägen, som alla har sydlig exponering, på San Martín-berget som ligger ovanför staden Corullón. Vingårdarna ligger 520-720 meter över havet och växer på en mycket speciell jordmån bestående av en röd lera med mycket skiffer och kvarts. Vinstockarna är 60-90 år gamla och ger mycket koncentrerad frukt utan någon som helst beskärning. Skördeuttaget ligger på 16 hektoliter per hektar.

REGIONEN D.O. Bierzo | ligger i den autonoma regionen Castilla y Leon i nordvästra Spanien. Distriktet gränsar till Galicien i väster där det är granne med vitvinsdistriktet Valdeorras. Ponferrada är den stad som är mest befolkad i regionen. Bierzo är en relativt ung D.O. den grundades 1989. Vingårdarna sträcker ut sig på 7500 hektar av vilka mer än hälften ligger 500-600 meter över havet. Området har sedan 1990-2005 ökat sin produktion med 1000%.

DRUVOR 100 Mencia  | Denna blå druva genererar fruktiga viner med mycket färg och hög syra. Druvan är sötaktig och aromatisk, med hög alkoholhalt och växer bäst i områden med atlantklimat. Druvan härstammar från Bordeaux trakten. Druvklasen och druvorna är medelstora, druvorna ellipsformade, skalet tjockt, druvjuicen ofärgad och smaken neutral. De röda vinerna är lagringsviner som mår bra av ett par år på ekfat, rosévinerna blir aromatiska, fruktiga, livliga och milda. Menciadruvor som vissa tror är nära besläktad med Cabernet Franc.

VINET  |Bierzo har ett unikt microklimat som är milt med regulerad fuktighet. Detta beroende på att Bierzo ligger i en dalgång. Fastlandsklimatet påverkas av Atlanten vilket ger varma somrar och kalla vintrar. Jordmånen i bergsregionen är konstruerad av en blandning kvarts och skiffer. Markerna längs dalgångarna är ofta fuktiga något syrliga och har en brist på karbonat vilket är vanligt i fuktiga områden.

GASTRONOMI  | Chorizo Iberico med len tryffelpotatispuré. CHORIZO IBERICO Spansk specialitet på i huvudsak fläskkött.  Den karaktäristiska röda färgen kommer från Pimentón Piquillo, röda lufttorkade paprikor. Klassas antingen som picante (kryddig) eller dulce (söt) beroende på vilken paprikatyp man använt. Ett bra knep är att komma ihåg är att långa och smala korvar är söta och korta, knubbiga är kryddiga. Ingen regel utan undantag dock.

Vinet hittar du just nu i WineFinders vinbutik för 145 sek. Skynda att fynda, den kostar 169 sek på Systembolaget ….

Nä lite dans oxå … pst. den svenska björnstammen spelar på Gröna Lund 13 september, I’ll be there …

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s