Aubert de Villaine, Bonnes Mares, bortamatch, Clos de la Roches, Clos Saint Denis, DOMAINE DUJAC, Echézeaux, Gevrey-Chambertin Aux Combottes, Morey-Saint-Denis, WineFinders vinbutik

bortamatch: moules marinères och Morey-Saint-Denis …

Åkte ner till familjen i Skåne för att fira midsommar i regnet. För att få bort resdammet beställde jag en gammal favorit av min mor: ‘moules marinères  – style bruxellois aves des frites.’ Eller som den heter på svenska musslor på sjömanshustruns vis, en otroligt populär i mina hemtrakter i Gent i Belgien. Vi gör vår variant med lite grädde – går då egentligen under namnet Moules Paulette.

4 port

  • 4 kg blåmusslor
  • 6 dl torrt vitt vin
  • 4 dl grädde
  • Bladpersilja
  • 6 st vitlöksklyftor
  • Salt
  • Chili (spansk peppar)
  • Peppar
  • Smör
  • 5 st schalottenlökar

METOD Spola musslorna i kallt vatten, skägga dom fria från trådar och alger med en skalkniv. Släng bort eventuellt öppnade och krossade musslor. Finhacka schalottenlök och vitlök. Svetta sedan löken, vitlöken och finhackad chili (mängd efter smak) i smör i en stor kastrull. Lägg i musslorna och rör om ett par gånger, tillsätt vin, grädde, salt och peppar. Lägg på lock och låt grytan koka upp kraftigt. Musslorna är klara så fort dom fått ett rejält uppkok. Släng bort musslor som eventuellt ej har öppnat sig. Strö i 3 matskedar hackad persilja och smaka av. Servera med exempelvis rostat lantbröd eller om du har möjlighet – med dina hemgjorda pommes frites och majonäs. Och varför inte ett gott glas vin från Bourgogne? Dagarna innan fick jag min midsommarleverans från WineFinder.

I lådorna denna gång låg ett sex-pack: 2007 DOMAINE DUJAC ‘MOREY-SAINT-DENIS BLANC’ TASTINGNOTE ‘Mycket bra vit Bourgogne från klassiska firman Dujac. Fin frukt med toner av citrus, mineral, honung och smörig mandel samt en pigg och väldigt balanserad syra. Njut till eleganta rätter av fågel eller kraftiga fiskrätter.’

PRODUCENTEN En marknadsförare och vinkännare från Paris, Jacques Seysses, köpte egendomen 1968 av Marcel Grallet som ägt den i femtio år. Den vittbereste Jacques Seysses döpte om den till Dujac, efter sitt förnamn. 1990 återtog han också, tillsammans med Aubert de Villaine, driften på Domaine de Triennes (35 ha). Viner produceras från en rad olika lägen såsom Morey-Saint-Denis med delar av Grand Cru Bonnes Mares, Clos de la Roches och Clos Saint Denis. De gör också Grand Cru Echézeaux och Gevrey-Chambertin Aux Combottes samt kommunviner. Deras vita Morey St-Denis är vida berömt. Vinerna är silkiga, aromatiska och blommiga med komplexitet och förföriska, sensuella Pinot Noir-toner. De olika appellationerna är klart profilerade av sin terroir.

Vinet finns just nu i WineFinders vinbutik för 395 sek.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s