Alsace, Domaine Weinbach, Domaine Zind-Humbrecht, furmint, Hemmamatch, Okategoriserade, pinot gris, WineFinders vinbutik

Hemmamatch – färska kammusslor & räkor, tomat, gurka & vårlök

Smått uttråkad en kväll innan semestern skall starta … äta måste man ju. Hittade en trevlig meny från ett event, giro d’italia med Adam & Albin, som jag gjorde med Albin Wessman en kväll i november. Men skaldjur funkar ju även en sval julikväll på Lilla Essingen.

RECEPT  – FÄRSKA KAMMUSSLOR & RÄKOR, TOMAT,  BRÖD, INGEFÄRA & VÅRLÖK

10 portioner

KAMMUSSLA, 10 st färska kammusslor

• Skiva upp och servera

ISHAVSRÄKOR, 50 st stora räkor

• Skala räkorna

MAJONNÄS, 5 äggulor, 2 msk senap, 1 msk vinäger, 5 dl neutral olja, Salt, Nymalen peppar

• Vispa upp äggulor, senap och vinäger ordentligt

• Tillsätt oljan sakta under vispning

• Smaka av med salt och peppar

• Lägg på spritspåse till servering

INGEFÄRADRESSING, 1 bit ingefära, 3 stänk tabasco, 1 msk socker, Skal från 2 lime, 5st lime (juicen), 100 g god olivolja, Koriander, Salt och peppar

• Skala och riv ingefäran på rivjärn.

• Blanda med resten av ingredienserna i en bunke.

• Mixa ihop med stavmixer.

RIVEN TOMAT & BRÖD, 2 st tomater, 1 bit bröd, Olivolja, Salt & nymalen peppar

• Riv tomaten grovt på rivjärn

• Låt rinna av i en sil

• Bryt brödet i grov a bitar och dressa med riven tomat, olivolja, salt och peppar.

VÅRLÖK, KORIANDER & ROMANSALLAD, 4st vårlök, 30 Korianderstjälkar, 1 Romansallad

• Strimla vårlök tunt och lägg i kallt vatten

• Ansa korianderstjälkarna och lägg i kallt vatten, spara toppen till dressingen ovan.

• Skär ner det krispiga från romansalladen i bitar och lägg i kallt vatten

I GLASET? MARC KREYDENWEISS ‘PINOT GRIS MUNCHBERG’ 2007. En nygammal bekant som alltid levererar.

VINET Tokay-Pinot Gris anses av många vara den arketypiska Alsacestilen. Den har en kryddig rikedom som vissa kan förväxla med Gewurztraminer, men den har en högre syra som förhindrar utvecklingen av fet, slapp textur som ibland kan hittas med den senare. När den odlas utanför Alsace kallas druvan helt enkelt Pinot Gris (Pinot Grigio i Italien). Legenden säger att prefixet Tokay motsäger ursprung druvan, som togs från Tokajivingårdar i Ungern av Baron Lazare de Schwendi. Det faktum att tokajer idag är tillverkad av Furmint och Hárslevlu antyder detta är osannolikt, även om det är på intet sätt omöjligt. För bara 80 år sedan stod de ädla sorter som nu täcker Alsace för mindre än 10% av alla vinstockar som planterats. Pinot Gris står idag för 10 procent av areal. Ger fylliga, alkoholstarka viner med aromatisk och druvig stil, som passar till smakrika rätter, rökt fisk och ljust kött.

TASTINGNOTE ‘En något blekare gyllengul färg. Detta vin har tydlig frukt på näsan. Gommen avslöjar sig en ganska hög nivå av restsocker, en söt och ljuvlig konsistens, med mjuk men tillräckligt fräsch syra. Delikat honungslen frukt, litchi, med en lätt bitter ton i eftersmaken.’

PRODUCENTEN Marc Kreydenweiss, en förespråkare för ekologiskt vin, har producerat vin i Alsace sedan början av 1970-talet, även om de tidigare årgångarna marknadsfördes under Fernand Gresser-etiketten i stället för hans egen. Han äger nu cirka tolv hektar vinodlingar i Andlau och Eichhoffen, inklusive vingårdar i tre Grands Crus; Kastelberg, Wiebelsberg och Moenchberg. Riesling, Pinot Gris och Pinot Blanc dominerar planteringarna, men Kreydenweiss har andra planterade sorter, inklusive en liten lott med Chardonnay. Förutom dessa lägen äger Kreydenweiss också fyra hektar vinodlingar i vingården Kritt, en stor vingård med syd-sydostläge i Eichhoffen. Merparten av detta läge ägs av Domaine André & Rémy Gresser, som är avlägset besläktade till Marc Kreydenweiss. Här har han planterat Pinot Blanc, samt Gewurztraminer och på senare år har detta varit platsen för några intressanta Chardonnayexperiment.

I det nordliga Alsace bor en av de största namnen genom tiderna. En producent i nivå med namn som Domaine Weinbach och Domaine Zind-Humbrecht. Producenten heter Domaine Marc Kreydenweiss. På seminarier om biodynamiska viner och liknande hörde vi talas om denna Marc Kreydenweiss. Man slås också av att också av nästan alla trestjärniga restauranger i Frankrike har viner från Domaine Marc Kreydenweiss i vinlistan. Marc Kreydenweiss tog över hans domän i 1971 – en annars utmärkt årgång i Alsace. Domänen består av endast 9 hektar. i norra delen av Alsace (Andlau). Det har sedan byggts ut så att den totala produktionen nu står för mer än 16 hektar. Domaine Marc Kreydenweiss en sann uppenbarelse. Inte bara vinets exceptionella kvaliteter och unika. Men tankarna Marc Kreydenweiss har för sina vina är ganska banbrytande. Marc Kreydenweiss är mycket fixerad vid att låta det enskilda terroir-uttryck i vinet komma fram. Men han är framför allt en skicklig vinbonde som råkar jobba enligt de biodynamiska principerna.

Redan som ung man fascinerades Marc Kreydenweiss av stjärnor och himlakropparna och deras inflytande på situationen på marken. Under hela åttiotalet började han så långsamt att anpassa sin produktion till biodynamisk drift. Han är alltså i själva verket en av grundarna av den biodynamiska rörelsen som vi känner den idag. Sedan 1989 är domänen helt biodynamisk. I mitten av nittiotalet började den internationella pressen att verkligen bli medveten om vinerna från Marc Kreydenweiss. Nyligen tilldelades Robert Parker honom med 95 poäng för sin vanliga Pinot Gris och Riesling – Clos Rebberg. Det visar mycket tydligt hur stor producent det här handlar om. ‘The first Alsatian estate to adopt bio-dynamic methods’ – Robert Parker

Vinet finns i WineFinders vinbutik för 242 sek.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s