Canaiolo, Castello dei Rampolla, Chianti Classico, CHIANTI CLASSICO RISERVA DOCG, Ciacci Piccolomini, Colorino, Fast-food-för en gentleman ..., Hemmamatch, Okategoriserade, Robert Parker, sangiovese, Toscana, Winefinder, WineFinders vinbutik

hemmamatch – fast-food för en gentleman …

Denna sommar har verkligen inte varit snäll mot oss. Oräkneliga är de dagar då man sett fram emot en bbq-kväll och hur många gånger har man inte fått styra om matvalet den kvällen? Jag är som den flitige läsaren av denna blogg att jag har en förkärlek till Chianti och enkel italiensk gastronomi. Jag när en idé om att skriva en bok som heter ‘fast-food för en gentleman’. Enkel, snabb men framför allt bra mat att svänga ihop istället för att ta genvägar pch slarva med sitt matintag i hemmamiljö.Dagens SPAGETTI à la CARBONARA hör helt klart hit.

METOD | SPAGETTI à la CARBONARA

  1. Koka spaghetti med en skvätt olivolja.
  2. Strimla baconen i småbitar och hacka vitlöken.
  3. Fräs baconen på medelhög värme tills det blir krispigt och genomstekt.
  4. Häll av pastavattnet. Blanda med bacon, vitlök och äggblandningen (riven ost och ägg) i den varma kastrullen. Jag hör till den lilla skara som inte använder grädde i denna klassiker. Spara även lite av pastavattnet att späda såsen med.
  5. Smaksätt med salt.
  6. Servera med rikligt med svartpeppar och persilja.

INGREDIENSER | SPAGETTI à la CARBONARA | 4 portioner.

  • 150 gram bacon
  • 300 gram spaghetti
  • 1 st klyfta vitlök
  • 2 st ägg
  • 1 st gul lök
  • 100 gram riven parmesanost

I GLASET? FATTORIA di MONSANTO ‘CHIANTI CLASSICO RISERVA’ 2008

TASTINGNOTE | ‘Klassisk vin med djupt rubinröd färg med lila reflexer i ungdomen. Intensiv doft, rik på aromer av röda mogna frukter såsom körsbär och björnbär blandat med blommiga toner av röda rosor. Smaken är harmonisk och med en bra balans, bra struktur med ekdrag, en fin och söt garvsyra som trevlig komponent, avslutar med inslag av röda frukter. Ett skönt vin med ömsom rustikatoner ömsom elegant vitpepparanstrykning som retar paletten.’ 

PRODUCENT | Fattoria di Monsanto  | Det här är en av Chianti Classicos mest legendariska egendomar, om än relativt okänd för många. Det finns inte särskilt många traditionella producenter kvar i Toscana. Chianti Classico är idag många gånger synonymt med mörka viner med mycket fat och hög extraktion.  Castello di Monsanto är en föregångare i Chianti på många sätt. Den första årgången producerades 1962 av den unge Fabrizio Bianchi. Han var då först i området med att producera ett ”cru-vin” alltså ett vin från en vingård. Vingården var Il Poggio. Idag en av de högst aktade vingårdarna i Toscana. Engelska vinjournalisten Nicolas Belfrage om Il Poggio: ”Unquestionably one of Tuscany’s top wines, and its site should be a prime candidate for a Tuscan equivalent of grand cru, should any classification ever be made!”

Fabrizio var också bland de allra första att eliminera vita druvor i sina röda viner, redan 1968. Sedan har man fortsatt att utvecklas, varje år. Men aldrig tappat kontakten med jorden och traditionen. Fokus har alltid legat på att göra lagringsdugliga viner med terroiren i förarsätet. Castello di Monsanto har alltid haft svårt att hävda sig i publikationer som Gambero Rosso och Wine Spectator. Men har trots det vunnit många vinälskares hjärtan över hela världen och har en stor trogen skara fans. Nu när Antonio Galloni börjat skriva om vin för Robert Parker så har egendomens viner börjat få den uppmärksamhet de förtjänar på riktigt, då Galloni är ett stort fan av Monsanto. Egendomen i sig är spektakulär och tar andan ur en. Källaren för lagring byggdes för hand av tre murare och tog 6 år att bygga. Den är 250 meter lång! En rolig detalj är att man behållit samma etiketter på flera av vinerna sedan 1962, vilket ger en underbar känsla. Många är de självutnämnda rådgivare som hävdat att de gamla etiketterna måste ge vika för moderna, stilrena sådana. Men familjen Bianchi har stått fast. Idag är det Fabrizios dotter Laura som driver vingården framåt med hjälp av den heltidsanställde vinmakaren Andrea Giovanni, som valde att lämna superjobbet som vinmakare på Ornellaia för att jobba på mer traditionella Castello di Monsanto.

CHIANTI CLASSICO RISERVA DOCG| Termen ”Classico” syftar på det gamla och ursprungliga området för framställning av Chianti. !1924 samlas en grupp på 33 vinmakare i Radda in Chianti och skapar ett konsortium, ’Consorzio per la Difesa del Vino tipico del Chianti e del suo marchio di origine’, och välja den svarta tuppen som sin symbol som en gång var en symbol för Chianti. Termen ”Chianti Classico” nämns första gången år 1932 när en ministerkommissionen beslutar att klassificera detta område tydligt och klart för att minska stora mängder falska Chianti som otillbörligen producerades i hela mellersta Italien.

DRUVOR | 90 Sangiovese, 5 Colorino, 5 Canaiolo | Druvan som ger det viktigaste bidraget till produktionen av Chianti Classico, mellan 80% till 100%. Denna mångfald används nu i alla de ledande D.O.C. och D.O.C.G. röda viner i centrala Italien. Druvan är extremt känslig för externa faktorer, såsom terräng och klimat. Det är dock ovanligt att hitta en druvsort som så troget tolkar jordmån där det växer och ändrar sitt lukt i enlighet med terrängskiftningana. Sandsten ger vinets blommiga doft, kalkrika jordar ger dofter av vilda bär och tufa eller vulkaniska jordar ger friska dofter av tobak. Men en doft av viol, är den karakteristiska och specifikatonen i Chianti Classico, som alltid är närvarande oavsett var vinrankorna växer.

Detta är verkligen den klassiska Toskanska druvan. Sangiovese, som betyder Jupiters blod, är idag Italiens mest odlade blå druvsort och dominerar hela mellersta Italien. Druvan existerar i en rad olika skepnader, Sangiovese Piccolo och GrossoSangiovese Grosso står för kvalitet och Piccolo kvantitet. Av Sangiovese Grosso förekommer ett antal kloner (arter), mest kända är Brunello, Prognolo Gentile och Maremma. Sangiovese är en ytterst komplicerad druva att odla. Den mognar påtagligt sent och kan ge mycket stora skördar. Just maccerationen (jäsningsprocess då färgämnen och aromer utvinns urskalmassan) spelar en avgörande roll för Sangiovese-vinets kvalitet. I jakt på hög färgintensitet lakar alltför många producenter ut för mycket tannin. Idag pågår en utveckling som går ut på att hitta kloner som ger mjukare viner. Sangiovese-druvan känns igen på sin kärnighet samt dess karaktär av körsbär och piptobak.

GASTRONOMI  | Lite skön gastronomi till viner av detta slag:

RIBOLLITA ALLE ERBE DELLA POVERACCIA (Soppa med vitt vin, selleri, morot, örter och klimp med ricotta och bladspenat)

GNOCCHI ALLA TOSCANA (Potatis gnocchi med lammfärs, tomat, vitlök, färsk rosmarin, Brunello och grovriven pecorino Roman)

COSTOLETTE DI AGNELLO ALLA CALABRESE (Lammkotlettrad med sky samt ragu på puylinser och lamm-salsiccia med grillad polenta, vitlök och rosmarin)

producenter att hålla utkik efter | Chianti: Brancaia, Barone Ricasoli, Fontodi, Castello di Fonterutoli, Selvapiana, Fattoria Felsina, Castello di Bossi, Castello di Ama, Castello dei Rampolla Super-Tuscans: Giorgio Primo, Bibi Graetz (Testamatta och Soffocone di Vincigliata), Isole e Olena(Ceparello), Poggio Scalette(Il Carbonnaione), Avignonesi (50 & 50), Poliziano (Le Stanze), Castello dei Rampolla (Sammarco), Brancaia (Il Blu, Ilatraia) Brunello di Montalcino: Case Basse, Pertimali – Livio Sassetti, Col d’ Orcia, Ciacci Piccolomini Vino Nobile di Montepulciano: Poliziano Kalifornien: Seghesio

Vinet finns just nu i en samlingslåda med 6 flaskor diverse Chianti för 1 895 sek i WineFinders vinbutik.
Standard

2 thoughts on “hemmamatch – fast-food för en gentleman …

    • Björnstierne Antonson skriver:

      Kul! Har haft denna idé ett tag och skall verkligen lobba in den hos förläggaren … Före ligger dock ett annat projekt ‘champagne and food’ …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s