BBQ, Emilie Peynaud, Hemmamatch, Languedoc-Roussilon, Mas de Daumas Gassac, Médoc, Okategoriserade, pinot noir

hemmamatch – bbq on a thursday …

Bjöd hem grannarna Kapten Haddock och Miss JLo på en liten torsdagssittning. Efter att ha varit ytterst flitig under dagen, beställt ny utrustning till badrummet, slipat köksbänkarna, oljat in dem, målat hallmöbel och storhandlat, kändes det som man var värd ett gott glas eller två …

Hittade ett skönt recept på grilspett som laddats med Salsiccia med fänkål och fläskfile som grillades med rosmarin. Under tiden detta ligger på grillen har även halverade apelsiner trängts på grillhalstret. dessa pressas över spetten då de är färdiggrillade. Kändes som denna aningen italienskinspirerade rätt skulle klara av sydfranska tongångar … Languedoc-Roussilon och södra Rhônedalen fick det bli denna kväll.

I FÖRSTA GLASET? MAS de DUMAS GASSAC ‘PONT de GASSAC ROUGE’ 2010 Vin gjort enligt klassisk Médoc-vinmakning: lång fermentering och macerering (minst 20 dagar) i ståltank, ingen filtrering. Lagring 12-15 månader i ek (en blandning av 1 till 7 år gamla fat). DRUVOR Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot, Pinot Noir

PRODUCENTEN Departementet Herault i Languedoc-distriktet kom på allvar i centrum för finsmakare världen vin i början av 1980-talet. Orsaken var Mas de Daumas Gassac eftersom jormånen påminner om den i Bordeaux. Med experthjälp från den legendariska professorn Emilie Peynaud från universitetet i Bordeaux, skapades med Cabernet Sauvignon-druvor var områdets första kultvin. Mas de Daumas Gassac ägs av Aimé Guibert, en kontroversiell äldre gentleman. Det var en man som ledde kampen mot den kaliforniska Mondavi-familjen, eftersom de under hans tid ville anlägga en vingård i Languedoc. Varje vinälskare bör skapa sig själv sin uppfattning om detta kultvin. Vinet finner du i WineFinders vinbutik just nu för 159 sek.

‘En mycket ung färgton, en röd-lila färg, med massor av tät frukt på näsan. Medelkraftigt i smaken, fint balanserad med relativt markerad syra. Fin balans och kropp i dag, och  detta vin kommer att växa under lagringstiden. Vinet bygger på bra råvara här i form av rik och läcker primärfrukt. Mörka bär i en solmogen och lite kryddig stil tillsammans med en fin syra och silkiga tanniner fulländar denna sydfranska läckerbit.’

I ANDRA GLASET? ROGER SABON ‘CHÂTEAUNEUF-du-PÂPE PRÉSTIGE’ 2009

VINET Efter några års lagring även tryffel och gammalt läder. Druvorna avstjälkas helt. Vinifieras i temperatur-kontrollerade jästankar av betong. Maceration där färg och tanniner extraheras ur druvskal, samt jäsning tillsammans med skalrester, pågår under  20 – 30 dagar.  Jäsningstemperaturen är relativt hög, 32 – 33 grader. En del av vinet, ca 65 %, mognar i stora ekfat (foudres), resterande i 600 liters nya ekfat. Detta under en period av 16 – 18 månader.

PRODUCENTEN Roger Sabon grundade domänen 1952. 1973 köpte han tillsammans med sönerna Jean-Jacques, Gilbert och Denis 13 ha i Lirac och Côtes du Rhône. 1995 köptes en tredje domän Chapelle de Maillac i Lirac. 2004 utökades domänen med ytterligare 2 ha i Chateauneuf-du-Pape. Jean-Jacques Sabon och hans familj producerar nu viner från södra Rhône och inte minst den amerikanska vingurun Robert Parker har lovordat dessa. Appellationerna Chateauneuf-du-Pape, Lirac och Côtes du Rhône är representerade. De mest berömda vinerna är från Châteauneuf-du-Pâpe med ”Le Secret des Sabon” i topp.

‘Purpurröd. Komplex, aromer av röd och svart frukt, kryddor, soya, svamp, läder och tryffel.Komplex smak, rund, riklig och elegant. Som ung fruktig och kryddig (peppar och klöver).’

Vinet finns just nu i WineFinders vinbutik för 436 sek.

I HÖGTALARNA? ‘Duece’ med KISS från 1975. 

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s