Cheval Blanc, Henri Bonneau, Margaux

Battle of Bordeaux – 1.1

Åkte till Helsingborg i två dagar för att träffa mina kollegor i WineFinders Vinkommitté. Vårt uppdrag var att prova igenom varuprover för att bygga på sortimentet inför hösten. det var tuffa provningar då vi provade: Vita viner 49 st  │ Röda viner 118 st  │ rosévin 1 st  │ söta viner 1 st  │ mousserande viner 2 st  │ alkoholfria 2 stNär vi summerar två dagars provning av kandidater till vårt vinsortiment kan vi konstatera att ett 40-tal viner av några hundra klarade sig över vår höga kvalitetströskel, dvs vinkommittén. Håll utkik i vår nätbutik den kommande tiden för spännande och välsmakande nyheter.

Under måndagskvällen styrde vi kosan mot toppen av Tågaborg. Värden ‘Nils-Oscar’ tog emot oss i 30 gradig värme och lite klassad vit Bourgogne på sin takterass med underbar utsikt över sundet. Jag började med DOMAINE MICHEL NEILLON ‘CHASSAGNE-MONTRACHET CLOS ST-JEAN 1er cru’ 2004  │ TASTINGNOTE ‘Doften är frisk och nötig med tydliga mognadstoner. Smaken är mil, rik och oljig med avrundad syra, bra balans, fin mognad och inslag av päron, hasselnötter, citrus, krita, paranötsolja och mineral. Ett moget, nötigt vin med silkig avslutning.’

Därefter följde ett glas med DOMAINE ETIENNE SAUZET ‘PULIGNY-MONTRACHET LES PERRIÈRES’ 2004  │ TASTINGNOTE ‘Doften är rik och komplex med solmogen, fet frukt, gåslever och mineral. Smaken är djup, rik och fet med oljig, komplex frukt, härlig balans och inslag av gråpäron, paranötsolja, grapefrukt, kalk, gröna äpplen, lime och mineral. Ett ungt, lite knutet vin med oljig, fet frukt och mineral.’

Middagen startade upp med ett välfyllt glas med ‘CHÂTEAU d’YQUEM’ 2001 │ TASTINGNOTE ‘Yquem kommer alltid ut högst upp på toppen med en underbar doft av lichie och jasminblomster, en välbalanserad sötma och en syra som kommer att bära vinet långt in i framtiden.’ WineAdvocate 100 poäng |  ‘There are 10,000 cases of this perfect sweet white Bordeaux. The 2001 Yquem reveals a hint of green in its light gold color. While somewhat reticent aromatically, with airing, it offers up honeyed tropical fruit, orange marmalade, pineapple, sweet creme brulee, and buttered nut-like scents. In the mouth, it is full-bodied with gorgeously refreshing acidity as well as massive concentration and unctuosity. Everything is uplifted and given laser-like focus by refreshing acidity. This large-scaled, youthful Yquem appears set to take its place among the most legendary vintages of the past, and will age effortlessly for 75+ years. Anticipated maturity: 2010-2100+. ‘

‘HAUT BRION’ 2004 │ TASTINGNOTE ‘Vilken jätte! Mycket rikt, mycket raffinerat, mycket mogen björnbärsfrukt i doften med sin karakteristiska mineralitet i bakgrunden. Ett rikt, mäktig vin med frukt och grusarom förpackat med en mycket bestämd men mycket tydlig ram av garvsyra. Djup, tät, resonant, björnbärsfrukt med Haut-Brion-förfining, komplexitet och dramatik. Bra längd i hela gommen, och fantastiskt aromatisk mättnad och uthållighet i eftersmaken. Enormt imponerande! Kraftfull! Detta kommer säkert att bli en stor flaska över tid; behöver 15-20 år, skulle jag tro. Men jag har en personlig preferens för den aningen elegantare 2008:an, där jag faktiskt upplever frukten, finessen och terroiren tydligare.’ WineAdvocate 92 poäng

‘LATOUR’ 2004  │ TASTINGNOTE ‘Inget vin i Bordeaux visar prov på samma koncentration som Latour. Det sublima 91,3% Cabernet ger intryck av lätthet i densiteten, en transcendent finess som skiljer den från alla de andra stora vinerna från årgången. Kolossal struktur, tanninerna i förhållande till vinet; enorma och ihållande, samt fortfarande väldigt, väldigt unga. Kort sagt, detta är precis vad vi älskar och förväntar sig av Latour i exceptionella årgångar. Mycket mineral, mycket tät rik och axelbred näsa, men ändå av fint snitt, med super-fina tanniner och underbar konsistens och en frisk syra, ett lyxigt kompakt vin, den klassiska ”torra men ändå helt mogna tanninerna” av det bästa rödvin. Packad med mineralaromer, djup, mognad, mörk söt frukt – essensen av en stor Pauillac, men utan en antydan till överdrift. Tanninerna är så väl integrerade att jag jublade över hur vackert vinet håller ihop! WineAdvocate 95 poäng

‘LAFITE-ROTHSCHILD’ 2004 │ TASTINGNOTE ‘Ofta den minst expressiva och kraftfulla av förstacruerna, men lika ofta den mest eleganta och ibland också den mest finessrika. Slottet har valt renhet och elegans framför massiv struktur i denna årgång, och det var ett utmärkt val. Jag är mycket förtjust i de naturliga aromer och enastående finess i tanninerna. Ett mycket moget vin; björnbär, söt Merlot-frukt på doften, med Cabernet-krydda; rik och frisk, vackert balanserad i karaktäristisk stil som är typiskt för året. Mycket fin garvsyra och en läcker kärna av söt frukt, generös, köttig, levande och raffinerad Pauillac-strävhet.’ WineAdvocate 95 poäng

‘CHEVAL BLANC’ 2004 │ TASTINGNOTE ‘På den här nivån är inget annat vin som visar en sådan fantastisk kombination av mjukhet och livlighet. Tanniner är extraordinära. Som helhet är vinet komplext och elegant med anmärkningsvärt fin struktur, med intensivt och kraftfulla djup. Mycket mogen, rostad mörk frukt på näsan, men utan överdrifter, övermognehet eller russinkaraktär, rik, koncentrerad och tät, med en vital ”röd frukts”-syra som ger hjälp till frukten; mörk fruktmognad, med en tät mineralkärna, inramad av fina, fasta tanniner, mycket lång och komplex i munnen med stor ihärdighet i avslutningen. En Cheval av stor densitet och en tydlig men fullständigt raffinerad maskulin stil. Omedelbart förförisk, köttig sensualitet, och med ett långsiktigt löfte. Enkelt kompakt. En underbar Cheval, med stor räckvidd, närvaro, längd och framtidsutsikter. Kommer att behöva 15 år plus.’ WineAdvocate 90 poäng

‘LA MISSION HAUT-BRION’ 2005 │ TASTINGNOTE ‘Praktfullt vin, avsevärd portion av slottets signatur; tanniner som alltid är i perfekt harmoni, med förförisk frukt och en underbar generositet i gommen som gör den ännu mer öppen och tilltalande än Haut-Brion i sin ungdom. Tät, rik och mjuk – man kan dofta rikedomen och tyngden redan innan vinet träffat tungan, men det finns ett tydligt gruselement (Graves) samt ett ytterst elegant omedelbart intryck av koncentration. Mycket finkorniga tanniner, lång ihärdig smak, det mogna fruktintrycket dominerar, med en lätt bitter, mörk, tjärliknande karaktär, mycket lång avslutning. En kraftfull närvaro av generositet, storhet. Mycket imponerande! I’m in love, again! För mig kvällens vinnare! WineAdvocate 97 poäng

‘MOUTON -ROTHSCHILD’ 1990 │ TASTINGNOTE ‘Ett stort vin som visar alla facetter av egendomen och årgången, i en klassisk och polerad stil som kommer att glädja mången vinälskare: massor av cederträ och tobak, underbar känsla i munnen, och ren finish på upploppet.’ WineAdvocate 84 poäng

‘MOUTON -ROTHSCHILD’ 1998 │ TASTINGNOTE ‘En alldeles utmärkt Pauillac, elegant och sober, med en tydligt definierad struktur och fast drag i tanninerna men inte överväldigande. En klassiker som aldrig tappar stilen. Ingenting är pråligt på näsan, men en mogen, återhållen, fint grusig frukt, underbart balanserad, fint koncentrerad, rik, med mycket raffinerade tanniner. Fyllig och smidig och ändå fräscht och exakt med fullmogen Cabernet-rikedom med subtilt och komplext, generöst saftig mogen frukt och arom. Borde vara tillgänglig tidigt och åldras vackert, graciöst. Inte störst, men ett perfekt, lätt uttryck för Pauillac.’ WineAdvocate 90 poäng

‘MARGAUX’ 2003 │ TASTINGNOTE ‘Efter en down-period under 60- och 70-talet p g a ekonomiska problem tog familjen Mentzelopolous över 1977. Redan från och med årgång 1978 var slottet tillbaka på topp och har sedan dess varit det kanske allra jämnaste av förstacru-slotten. Klassiska strama viner som behöver tid på sig. Pavillon Rouge tillhör våra favoriter bland andravinerna i Bordeaux. Till skillnad från övriga prémier cru, som är betydligt högre i alkohol så stannar Margaux på 13,5%. Slottet har genomgått en stor förändring med sitt nya sorteringssystem där man idag även producerar ett tredjevin. Stora år på slottet som 1982 blev 70% av final blend första vinet Margaux. Idag går endast en tredjedel till detta vin och andravinet Pavillon Rouge du Château Margaux har förbättrats och statusen på varumärket ökat.  Mogna svarta vinbär Cabernet och markerade Médocgrusiga aromämnen, långlivad, avväpnande, och mycket mineraler i doftbilden, och omedelbara intryck av sammetsstruktur, en vackert, utsökt rik Margaux, med tanniner av sådan finess att de är nästan är omärkbara… Generös resonans i eftersmaken; gott och raffinerad, en smak som fylls av renhet, densitet och delikatess i en sagolikt smekande konsistens, och med en enormt ihållande munbeläggande film av subtila aromer och stor yppig av frukt. En ihärdig smakintensitet utan kraft – den verkliga kvintessensen av Margaux! Oändligt graciös, doftande längd. Ett magnifikt vackert uttryck för Margaux.’ WineAdvocate 98+ poäng

‘PAVILLON ROUGE de CHÂTEAU MARGAUX’ 2005 │ TASTINGNOTE ‘Vinet har den extra fördelen av en god portion med helt underbara Merlotdruvor, och vi får uppleva en enastående kvalitet av livlighet och elegant smak. För dem som har inte råd med Grand Vin (99,99% av befolkningen…) är Pavillon Rouge mer än ett tröstpris. Försiktigt doftande, subtil, mogen frukt och mineraler på näsan, vackert balanserat mellanviktsvin med en härlig kärna av frukt, mycket raffinerade tanniner, och en frisk syra, yppigt klassisk mogenhet, komplex, intensiv smak, ren tydlig mineralitet, försiktigt men stilrent, vackert ihållande längs gommen, och mycket långlivade i eftersmaken.’ WineAdvocate 91 poäng 

Efter maten smög värden in en blinding i form av ‘CHÂTEAU PICHON LONGUEVILLE LALANDE ‘1947 │ TASTINGNOTE ‘Andra gången på mindre än ett halvår som jag dricker detta vin. Denna gång var frukten mer framträdande och elegansen strålande. Vad intressant att man tror att vinet är betydligt yngre än vad det är i blindprovningar ….  Visst är det spännande med ultramoderna viner, men tänk så tråkigt om inte de gamla klassiska vinerna fanns; De är som omfamning av en kär gammal vän…’

‘Skägget’ och ‘Horny’ smög ned i värdens källare och kom upp med var sin karaff… ‘Skägget’ bröt Bordeaux-domninasen med HENRI BONNEAU ‘CHÂTEAUNEUF-du-PÂPE CUVÉE MARIE BURRIER ‘ 1998 │ TASTINGNOTE ‘Bonneau äger 6 hektar (varav 5,25 hai ”Crau”, en av de bästa områdena, samt 0,75 ha av Courthézon), och 2-3 ha ”Rouliers”, med samma sten, men utan rätt till namnet Châteauneuf-du-Pâpe. Dessa viner är gjorda på druvan Grenache (80-85%), plus små mängder av andra druvsorter (Vaccarèse, Cinsault, Mourvedre och ett mycket lite Syrah, som enligt hans åsikt inte hör hemma här!). Vinrankorna är mycket gamla och gödsel och insektsmedel använda icke. Efter jäsning lagras vinet i ekfat, stora och små fat. Ganska lång tid, ca 10 år är inte ovanligt, innan buteljeringen sker utan filtrering eller klarning. Resultatet är viner som kombinerar kraft med sammetslen mjukhet och en mycket stor bouque och överraskar genom sin långa livslängd. Domänen gör 3 olika cuvéer. Cuvée Marie Beurrier är hans toppvin, uppkallad efter en faster till hans fru. ’Detta vin bör vara perfekt för nötkött (den faster bor i Charolles där det bästa köttet kommer från’, säger Henri! ” Om du vill veta hur Châteauneuf-du-Pâpe smakade för 100 eller 200 år sedan, är detta referensvinet.’

‘Horny’ fortsatte kvällens tema med en Bordeaux med …. ‘CHÂTEAU FIGEAC’ 2000 │ TASTINGNOTE ‘Elegant, och linjärt, men vinet har energi och stor längd. Ett verkligt ädelt vin. Den karakteristiska något örtartade dragen av Cabernet Sauvignon är där i doften. Tät och fin, ganska rik, fyllig, med en finkorniga tanniner (dock för närvarande lite ek-torra) och en livlig syra, mogna, röda bär i smaken. En försiktigt köttig kärna i den fina tanninsrukture, mer doft än täthet; komplext och med fint, doftande längd. Ganska återhållsam för årgången men ett snyggt hantverk.’

Vilken afton! Nu längtar man bara efter WineFinders – Bordeaux 2011-bonanza at Münchenbryggeriet 4 september. Köp biljetter här. Förra årets provning 2010 på Berns.

Ps. det kanske hände att det slank ner en och annan flaska från andra ursprung än ovan nämnda….

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s