Bougros, Chablis, Chablis Grand Cru, Les Clos, Okategoriserade, WineFinders vinbutik

it smells like sea … in the glass …

Efter att ha varit inlåst ett par dagar med tuffa dead-lines så gäller det att få fram något trevligt att äta men som inte tar för lång tid. Efter ett snabbt varv förbi fiskhandlarn fick jag tag på ett par färska rödspättor. Helsteker dem i husets största stekpanna, rör ihop en Hollandaise, kokar mandelplugg och lite rödbetor, dekanterar en Chablis …

I GLASET? En gammal klassiker i form av 2009 DOMAINE JEAN-PAUL & BENOIT DROIN ‘CHABLIS grand cru LES CLOS’ TASTINGNOTE ‘Lite väl ung … javisst, men jag kunde inte håll afngrarnaborta.  ormalt set tycker jag att Petit Chablis samt Chablis kan konsumeras direkt då de släpps på marknaden och 3 år framåt, Chabslis 1er Cru efter 2-5 år och Chablis Grand Cru efter 5-10 år. Stor, ren doft, med toner av exotisk frukt, mineral och citrus. Smaken har en härlig och generös ton av exotisk frukt, vanilj och mineral. vinet har delvis vilat på ekfat som ger en fint lite nötig och fylligare smak. En mycket högklassig Chablis med väldigt lång eftersmak.Stilen är mycket ren med stort mått av terroir-känsla i form av våt päls, mineral och lime. Det är verkligen fråga om klassisk chablis.’

PRODUCENTEN I en tid när många strävar efter att skörda så sent som möjligt för att uppnå optimal koncentration känns det befriande med en producent som har självförtroendet att skörda före alla sina grannar för att uppnå perfekt balans istället. Vinerna skördas för hand, gamla fat används, låga skördeuttag som sammantaget ger viner med utpräglad terroir-karaktär och med ylle-arom i doften.

CHABLIS Chablis utgör ett geografiskt avgränsat område som tillhör Bourgogne med ligger norrut, cirka 10 mil norr om Bourgognes hjärtland och i själva verket närmare champagne. I Chablis odlas endast vitt vin. Druvan är som i resten av Bourgogne chardonnay. Precis som i resten av Bourgogne är det svårt att direkt avgöra vad som utmärker ett bra vin. Först och främst måste man veta vilket kategori vinet tillhör. Därefter är ett avgörande förhållande vilken producent som odlat och vinifierat vinet. Slutligen är det för de förnämsta vinerna också avgörande vilken vingård vinet kommer ifrån. Självklart påverkar också årgången vinets kvalitet. Eftersom Chablis ligger så långt norrut är man mer känslig än på de flesta ställen för variationer i väder såsom vind, regn och sol. Vissa år har man problem med att få fram ett moget vin. Andra år hotar vårfrosten att ta livet av vinrankans blommor.  Vinet växer på en mycket kalkhaltig jord (gammal sjöbotten med sediment av mussel- och ostronskal) varför vi får ett ganska skarpt och spetsigt vin som ofta anses vara fyllt av mineral och flinta.

OMRÅDETS INDELNING Chablis indelas i fyra olika “kvalitetsnivåer”. Det enklaste vinet kallas Petit Chablis. Därnäst kommer den vanliga Chablis. Tillsammans upptar dessa två kvalitetsnivåer 3.772 tunnland. Premier Cru odlas i 22 olika vingårdar som sammanlagt upptar 1.482 tunnland. Grand Cru vinerna odlas i 7 vingårdar på sammanlagt 246 tunnland (dvs 4.5% av arealen).

VINIFIKATION & KARAKTÄR På grund av ’le terroir’ och klimatet får man sällan så runda viner fyllda med tropisk frukt som i övriga Bourgogne. I stället får vi strama eleganta, torra viner med hög syra. Stål, sten, mineral och flinta är ord som brukar användas. En hård friskhet ska finnas även om GC-viner av goda årgångar och från ekfat kan närma sig övriga Bourgogne i smörighet och vaniljton. I Chablis finns det olika skolbildningar. Det råder en kamp mellan de som lagrar på nya ekfat, vilket ger ett rundare och mjukare vin och de som mera lutar sig åt den traditionella ståltanksmodellen eller lagring på gamla uttjänta fat.

’Den är Madonna, Prinsessan Diana och Jerry Hall, alla dessa roller på en och samma gång’. Detta är en träffande beskrivning som en engelsk kollega uttryckte det för inte allt för länge sedan. Uppskattad av de flesta vinälskare runt om i världen. Den har tillräckligt med egenskaper för att vara distinkt, men inte tillräckligt för att vara offensiv. Däremot kombinerar den väl terroiren och det nya ekfatets smaker. En sommar utan knastertorr Chablis från en topp-producent är ingen sommar! ‘

DRUVAN  Chardonnay är tveklöst den mest populära druvan för vitt vin. Chardonnay odlas runt om i världen och är en av de druvor som vunnit störst berömmelse. Den ger de finaste vita Bourgogner och ingår som en av tre druvor i champagne. Den är relativt lättodlad, knoppar tidigt och trivs i relativt kallt klimat. Den är lagringsduglig och trivs utmärkt tillsammans med ekfat som den ofta lagras i. Tack vare Chardonnay-druvans egen relativt neutrala karaktär kan mycket varierade vinstilar uppnås genom olika framställningsmetoder. Är man elak kan man kalla den ’vinvärldens transvestit’, den anpassar sig extremt mycket efter klimat och växtbetingelser samt att den adapterar de olika processer som man utsätter den för i vineriet. På gott och ont…

GASTRONOMI Ostron, ostron och åter ostron är väl vår huvudfavorit till Chablis. Men överhuvudtaget tycker vi att lättare fiskrätter brukar gå hem. Varför inte en plattfisk i vitvinssås (kanske inte piggvar som kan vara lite för kraftig i smaken). En ångkokt hälleflundra med skirat smör och pressad potatis har precis den mildhet jag tycker ska kunna passa en Chablis. Eller varför inte ångkokt lax med örtsås?

WineFinders vinbutik innehåller just nu 503(!!!) viner.

TILLGÄNGLIGHET I WineFinders vinbutik finns just nu 7 stycken lika Chablisviner, allt  från producenter som Drouhin, Servin, Moreau, Lupé-Chalet & Jean-Claude Bessin. Grand cru-lägena är representerade av Vaudesirs, Valmur, Bougros samt Les Clos. Kvällens vin finns inte aktuellt just nu i WineFinders vinbutik , men då den fanns kostade den 378 sek.

Lite koka-mat-musik? I högtalaren? 

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s