Bollinger, DOM PÉRIGNON ROSÉ, Dom Pérignon, Grand Vintage Collection, Krug, Louis Roederer, MOËT & CHANDON 'VINOTHÈQUE', Okategoriserade, Richard Juhlin, Veuve Clicquot, Vinothèque

1962 … the Richard Juhlin Vintage …

So today, 9.11, Richard Juhlin turns 50. Vad kommer han att ha i glaset under dagen? Nedan kommer en top-of-the-pops av de champagner som Richard givit högst på från sin årgång 1962.

ÅRGÅNGEN 1962  │ Detta är ofta ett underskattat år i många champagnekretsar, men året har gett stora, rika och mjuka champagner, som kanske saknar lite stringens.

1962 LOUIS ROEDERER ‘CRISTAL’ │ 60PN 40CH  │ 97(97)poäng │ TASTINGNOTE ‘Tänk att mitt födelseår kunnat ge så här fantastiska viner! En magnum med en panaché av de ljuvligaste aromer, struktur och intellektuell charm tillhör de perfektas värld. Så mycket söt frukt, minttoner och silkig känsla i munnen. Storartat! Lik Florens-Louis senast med en intensiv petroleumstil.’

1962 KRUG ‘MILLÉSIME’ │ 36PN 28PM 36CH  │ 97(97)poäng │ TASTINGNOTE ‘Ett ännu rikare vin än 64:an och 66:an, men utan deras elegans. 62:an nådde förmodligen sin topp i början av åttiotalet. Doften är så stark att man känner den i rummet när vinet hälls upp. Det doftar nöjesfält med popcorn, sockervadd och vaniljglass. I munnen uttrycker champagnen en oljig tyngd och en enorm explosiv rikedom. Massvis av Krugsmaker, dock lite tung i gumpen vid jämförelse med andra årgångar. Senaste flaskan från en kall aplpkällare var vansinnigt ung.’

1962 MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON’ │ 50PN 50CH  │ 96(96)poäng │ TASTINGNOTE ‘En av de bästa 62:orna. På plussidan märks istället den silkeslena frukten, som alltid är enastående i Dom Pérignon. Strålande vital senast med en skön charm och galet mintchokladdoftande stil.’

1962 MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON OENOTHÈQUE’  │ 50PN 50CH  │ 96(96)poäng │ TASTINGNOTE ‘Ett vin som verkligen vinner på att hanteras enligt Oenoteque-konceptet. Formen är rund och årgångsttypiskt rik, men vinet är samtidigt vitalt och apelsinmättat med en smak av aprikosmarmelad. Strålande!’

1962 MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON ROSÉ’ │ 60PN 40CH  │ 96(96)poäng │ TASTINGNOTE ‘Jaha, så sprang man då på den bästa champagnen från mitt födelseår. En helt fantastisk champagne som rent njutningsmässigt fick 97 poäng, men som jag puttade ner ett litet hack eftersom den kanske är lite väl generös och rund med en viss avsaknad av syra om man ska vara petnoga. Alla årgångar av detta mycket stora vin är mörka i färgen. 62:an har emellertid en något ljusare ton med inslag av orange. Doften är överväldigande med sin rondör och extremt rika kolakaraktär. Smaken är i det närmaste tuggbar med sin simmiga lager på lageruppbyggnad av smaskigheter. En lika god som historisk flaska eftersom detta officiellt var premiärårgången för den rosa »Dompan«.’

1962 VEUVE CLICQUOT ‘MILLÉSIME’ │ 67PN 33CH  │ 96(96)poäng │ TASTINGNOTE ‘Makalöst koncentrerat och samtidigt personligt som en Florens-Louis med toner av flygbränsle, popcorn, järnvägsräls och flyktiga sensationer. Jag är övertygad om att vinet inte genomgått malolaktisk jäsning eftersom dessa toner endast uppstår med viner som behandlats på det sättet. Ung mousse och vacker färg med inslag av orange. Ett riktigt stort vin och en av årgångens verkliga höjdare.’

1962 MOËT & CHANDON ‘GRAND VINTAGE COLLECTION’│ 45PN 55CH  │ 95(95)poäng │ TASTINGNOTE ‘Samma vin som Vinothèue. Nu under ny etikett. Underbar apelsinton och ljuvlig efterklang av valnötter.’

1962 MOËT & CHANDON ‘VINOTHÈQUE’ │ 45PN 55CH  │ 95(95)poäng │ TASTINGNOTE ‘Ett gigantiskt vin på magnum med rikedom, kraft och fruktessens. Något mindre elegant än 69:an.’

1962 JOSEPH PERRIER ‘CUVÉE ROYALE’ │ 50PN 50CH  │ 95(95)poäng │ TASTINGNOTE ‘En av de piggaste och klaraste 62:or som finns kvar att njuta av. En passionsfruktsaktig exotisk läskande lätthet galopperar över tungan framhejad av pigga, snabba små bubblor. Lång och kolamjuk efterklang.’

1962 BOLLINGER ‘MILLÉSIME’ │ 75PN 25CH  │ 95(95)poäng │ TASTINGNOTE ‘Ett underbart njutbart vin fyllt av söta aromer. För mig som är född detta år är det kul att Bollinger som enda champagnehus nått upp till 95-poängsstrecket. Doften påminner om den som strömmar ut ur ett franskt konditori en sommarmorgon. Här finns vanilj, mandel och wienerbröd i mängder. Smaken känns mindre klassisk än de största årgångarna av Bollinger från sextiotalet, men den är minst lika lätt att uppskatta.’

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s