1982 ‘DOM PÉRIGNON ŒNOTHÈQUE ROSÉ’, 1992 ‘DOM PÉRIGNON ŒNOTHÈQUE’, 2002 ‘DOM PÉRIGNON’, Benoit Gouez, Dom Pérignon, Epernay, magnum, Okategoriserade, Richard Geoffroy, Richard Juhlin

the Dom Pérignon experience … celebrating Richard Juhlin

Magnum, åh min underbara magnum! Ovanstående inledning är inte en hyllning till de senaste årens megasuccé i frysboxarna. Nä, nu skall vi prata om förpackningar. Michael Broadbent, Sotheby’s Wine Auctions legendariske ledare, lär ha uttryckt följande om butelformatet magnum: ’en magnum är perfekt för två… när en av er dricker’. Själv går jag så långt att jag kallar 75 cl-flaskan för halv-magnum…

Magnumflaskan motsvarar som bekant två vanliga flaskor. Den är vida ansedd att vara det ideala flaskformnatet för lagring av fine wines då den är stor nog att göra vinets utveckling långsammare men inte för stor för att vara svårhanterlig eller ohanterbart dyr, som större flaskformat.

I förrgår for jag ner till Epernay för att vara med och fira min gode vän Richard Juhlin på hans 50årsdag med familj och nära och kära. Dagen startade med att taxin hämtade upp 04:45 för att hinna med fakirexpressen till Paris. Efter incheckning på hotellet i Epernay så intogs lunch Brasserie La Banque på 40 rue du Général-Leclerc (bra vinlista med många odlarchampagner på glas). På efternmiddagen tog vi oss upp till Abbey d’Hauvillers, hemvist för Dom Pierre Pérignon. Själva firandet skedde på l’ORANGIERI de TRIANON på avenue de Champagne i Epernay.

DOM PERIGNON – VINVÄRLDENS STARKASTE VARUMÄRKE │Dom Pérignon, bara namnet gör att de flesta av oss spricker upp i ett njutningsfullt leende. Antingen känner vi historisk vördnad inför den gamle 1600-talsmunken från Hautvillers som så ofta utpekats som champagnens fader, eller så associerar vi till den stoltaste av alla vinetiketter och allt som hänger med i dess glamoröst glittrande kölvatten. Tänk bara på alla klassiska filmscener som förgyllts av en flaska Dom Pérignon. Själv tänker jag främst på alla Bondfilmer där jag suttit och suktats av agenter med rätt att döda, skurkar och undersköna brudar som frossat i iskyld Dom Pérignon i de mest hänförande lyxiga miljöer. De flesta champagnefantaster har sin egen favoritscen. Min är när mannen med den gyllene pistolen Scaramanga skjuter av korken på den flaska som hans dvärgväxte betjänt Nic-Nack bär fram på en bricka på en numera berömd Thailändsk strand. Den mest komiska scenen måste vara när Sean Connery serveras en 1957 Dom Pérignon, en årgång som aldrig existerat. Strålande researcharbete!

APÉRITIF à la JARDIN │2002 ‘DOM PÉRIGNON’ │magnum │55PN 45CH│93(95)poäng│TASTINGNOTE ‘Fram till slutet av sextiotalet var Dom Pérignon konstant en av de tre främsta champagnerna alla kategorier. Richard Geoffroy och Benoit Gouez är två av världens främsta vinmakare och det är förtjusande att se vilka fria händer de får att skapa individuella cuvéer inom husets ramar och stil. Det är alltid lite vanskligt att uttala sig för tvärsäkert över nydegorgerade berömdheter. Underbart smeksam och ursprungstypisk. En stor Dom Pérignon som charmerar från start, men absolut inte ska öppnas de närmaste fem åren. Silkigheten och balansen imponerar allra mest på mig tillsammans med en fluffig gräddton och snygg nötighet.’

TURBOT, AUBERGINE │1992 ‘DOM PÉRIGNON ŒNOTHÈQUE’ │magnum │40PN 60CH│93(93)poäng│TASTINGNOTE ‘Dom Pérignon Oenothèque är det senaste barnet i den celebra familjen. På initiativ av Richard Geoffroy släpper man numera ut ett begränsat antal gamla välbevarade flaskor från Moëts egen källare i olika mognadsfaser. Vinet kan vara nydegorgerat, men det är ingen regel. Det som dock garanteras är att vinerna är i bästa möjliga kondition och att de antagligen beter sig lite ungdomligare än flaskor som varit ute på marknaden en tid. Denna dyrgrip pryds numera av en lyxig svart etikett i omisskännlig stil. Jag har i flera år stött på sendegorgerade upplagor av äldre årgångar av Dom Pérignon med halv dosage och något års flaskmognad efter degorgeringen. Degorgeringsdatumet har föredömligt nog varit utmärkt på en baksidesetikett. Nu har Richard Geoffroy tröttnat på ständiga förfrågningar om dessa viner och bestämt sig för att själv kontrollera släppet av dessa viner för att de ska vara helt på topp när kunden avnjuter vinet. Etiketten är mäktig med svart botten och klassisk Dompaform. Vinerna är alltså en slags Dom Pérignon R.D. . Personligen tycker jag att Dom Pérignon med sin rostade och reduktiva stil passar betydligt bättre som sendegorgerad än Bollingers oxidativa och matiga champagner. Den autolytiskt champinjondoftande karaktären blir aldrig så påträngande i Dom Pérignon. Förföriskt god och kafferosted med silkig mjukhet och enhetlig harmonisk krämig elegans. Större och vackrare än den vanliga tappningen.’

PIGEON EN DEUX TEMPS, GIROLLES │1982 ‘DOM PÉRIGNON ŒNOTHÈQUE ROSÉ’ │magnum │40PN 60CH│93(93)poäng│TASTINGNOTE ‘Allra mest njutbara är de oförglömliga Oenothèquevinerna. Det låter snobbigt, men både årgångsvinet och Dom Pérignon borde alltid konsumeras på magnum under Oenothèqueetikett eller som Grand Vintage Collection för att ge vinerna full rättvisa. D.P.R. är alltid fasansfullt dyr och knappast prisvärd. 82:an har en orange färg, en elegant fruktig doft samt en kraftfull smak av apelsinkola, som lämnar ett ganska bestämt intryck på tungan. Lätt svampig Pinotrökighet med lagring. Moët & Chandon har här lyckats med konststycket att göra ett vin med mäktig Pinotdoft och samtidigt har vinet en smörig elegant textur av Chardonnay. En av de bästa roséchampagner jag provat.Vad ska man säga? Vissa årgångar av denna dyrgrip är helt enkelt fantastiska.’

GRUYÈRE de garde de «MR BERNARD ANONY»│1962 MOËT & CHANDON ‘VINTAGE’ │magnum │45PN 55CH│93(93)poäng│TASTINGNOTE ‘Sista året med ekfat till årgångsvinet. Man märker direkt en helt annan koncentration och komplexitet i vinet. Nästan artificiell päronsodafärg och extremt livlig mousse. Stor exotisk doft av svett, ostar, hav, rök och läder. Meursaultlik smak med lång eftersmak av ek och nötter. Fortfarande jätteskön och läckert Moëtigt rostad! Betydligt yngre än Dom Pérignon från samma år.’   

Som avslutning på kvällen kanske vi skulle ta och beställa lite room service…. 

Standard

2 thoughts on “the Dom Pérignon experience … celebrating Richard Juhlin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s