Bourgogne, bourgogne rouge, Leroy, Okategoriserade

långkok … lammlägg … bourgogne rouge … Leroy

Torsdagen började tidigt med att storhandla efter att sonen droppats av i skolan. En morgontrött blick genom kyldisken och mina ögon landade på en vaccumförpackad handbollsstor köttklump … LAMMLÄGG! Oh vad jag längtat. Kan fortfarande minnas chef Stafano Cattenaccis gotländska lammlägg när Vinunic firade sitt tio årjubileum på Operakällaren för ett antal år sedan. Långkok och husman är något jag ofta återkommer till. Goooglade efter lite inspiration och hamnade på tasteline och fann deras recept på lammlägg (fr jarret d’agneau).

LAMMLÄGG, TRYFFELPOTATISPURÉE, HARICOT VERT Krydda läggarna runtom med salt och svartpeppar. Lägg dem i en emaljerad gjutjärnsgryta, häll i vinet och tillsätt övriga ingredienser (vitlök, timjan, rosmarin, morötter). Lägg på locket, ställ in i ugnen på cirka 85 grader och låt stå i uppemot tio timmar. Koka lammläggen i vatten tills köttet är mört.  Lammläggreceptet kommer från Smaskens.nu. 

PURÉN Koka potatisen tills den är mjuk, häll av och låt ånga av. Pressa potatisen och rör ner smöret, koka upp grädden och mjölken, tillsätt under omrörning tills bra konsistens. Smaka av med salt.

‘RÖDVINDOJJAN’ Skala och skiva rödlöken, karamellisera löken, vitlöken med sockret, slå på fonden och rödvinet, reducera till hälften. Red av med majsenamjöl. Smaka av med salt och peppar.

SERVERA MED strimlad persilja. Voila! I GLASET? Kör parallellslalom på en gammalfavorit. Från

Maison LEROY kommer kvällens BOURGOGNE ROUGE från årgångarna ’03 och ’07. MAISON LEROY Mme. Bize-Leroys négociantfirma med massor av intressanta viner för den som uppskattar mogna och eleganta viner. Leroy grundades redan 1868 av François Leroy och sedan dess har man haft som policy att inte släppa ut några viner på marknaden som inte har rätt mognad. Därför kan vi idag presentera ett brett sortiment av viner från Gevrey i norr till Santenay i söder. Alla viner är skolboksexempel på vad man kan förvänta av varje appellation. Fascinerande är att de vita vinerna är så otroligt vitala och i flera fall bör dekanteras och/eller lagras ytterligare tid. De unga men mycket kompakta “husvinerna” håller utan problem 10 år för den som kan vänta, annars är dekantering ett bra tips även här. De äldre röda vinerna är fulla av spännande aromer som kaffebönor, läder, syltade apelsinskal och ingefära. Här finns också ofta den för bourgogneviner typiska fina fällningen vilket ger vinerna ett dimmigt intryck. Detta är ett helt naturligt utslag av ålder som varken kan eller bör dekanteras bort.Få är de vinmakare i världen som aspirerar på att göra Chardonnay och Pinot Noir utan att se till Bourgogne som referens, många lyckas göra goda viner men i ärlighetens namn är de få som lyckas göra lika komplexa, balanserade och nyanserade exempel som de vi finner i Bourgogne. Många konsumenter utgår idag från druvsort då de köper vin men i Bourgogne finner vi sällan namnet på druvsorten på etiketten, endast på vissa regionala viner såsom Bourgogne Chardonnay el Bourgogne Pinot Noir. Här är det som sagt ursprunget som ska skänka karaktär.

TASTINGNOTE 2003 ‘Vinernas karaktär är mycket kraftfull och djup i färgen med ’vilda’, mycket aromatiska aromer. Konsekvent gissar vi på att vinerna är betydligt yngre än vad etiketten säger vid blindprovningar. Detta är en Pinot Noir med kraft! Stor fruktig smak av björnbär med en del fortfarande strama syror och tanniner. Lång eftersmak.’ 

TASTINGNOTE 2007 ‘Pinot Noir med kraft! Stor fruktig smak av björnbär med en del fortfarande strama syror och tanniner. Lång eftersmak.’ Jag fick ett par goda råd i början av min resa att lära mig att förstå Bourgogne;

  1. Köp inte viner från de odlare som säljer vin längs landsvägen i området.
  2. Köp inte Bourgogneviner i lokala snabbköp eller varuhus.
  3. Lär er vilka årgångar som är riktigt bra. Från toppårgångar som 2009, 2005, 2002, 1999, 1996, 1995, 1993 och 1990 kan man hitta vanliga byviner som är bättre än Premier Cru-viner från sämre år.
  4. Lär er namnet på några bra producenter.
  5. Försök att hitta några favoritområden i Bourgogne.
Jag vill även lägga till tågordningen vad gäller kvalitet i Bourgogne;
  1. Odlaren
  2. årgången
  3. apellationen

Som inspiration kör vi en übersnygg video med Petra Marklunds nya ‘Händerna mot himlen … Den 24 oktober släpper Petra Marklund sitt nya album. På nya skivan har Petra jobbat med bland andra Daniel Ledinsky, Saska Becker och Jocke Berg (Kent), som låtskrivare och producenter. ‘

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s