'GRANDE CUVÉE EQUILIBRE', 'GRANDE CUVÉE RICHESSE', 'GRANDE CUVÉE SAVOIR-FAIRE', CLOS d'AMBONNAY, Clos du Mesnil, Jacquesson, Krug, KRUG 'GRANDE CUVÉE', Le Mesnil, Okategoriserade, Olivier Krug, Private Cuvée, Reims

my bottle of bubbly this friday … Krug ‘Grande Cuvée’

Fredag strax efter lunch … bubbelabstinensen kallar! Eftersom Champagne baren inte kunnat öppna efter sommaruppehållet och vi letar efter nya lokaler inom Stureplansgruppen så måsteman ju roa sig ändå! I kväll går jag ‘all-in’ på bubbelfronten och laddar kanonen för en av världens inte bara största champagner utan viner över huvudtaget i mina ögon: KRUG ‘GRANDE CUVÉE’. Finns det ett bättre sätt att fira finalplatsen i Tasteline Årets Hemmakock’12 ….

OM KRUG Krug är för mig något mer än en champagne. Det är ett begrepp som står för konstnärskap, tradition, hantverk och stunder av maximal njutning. Krugfamiljen har använt samma metoder sedan huset grundades 1843 av Johann-Joseph Krug från Mainz. Det är knappast troligt att Krugs filosofi kommer att överges inom överskådlig tid, eftersom framgången varit så enorm.

Filosofin går i korthet ut på att alla viner jäser byvis på 205-liters välåldrade fat med trä från Argonne och de vackra skogarna i centrala Frankrike. Vinerna filtreras sällan utan klarnas genom omdragning från ett fat till ett annat. Vinerna genomgår inte malolaktisk jäsning, vilket är en av anledningarna till Krugs fantastiska lagringspotential. Inga viner degorgeras före sex års ålder och reservvinerna lagras på rostfria ståltankar från svenska Alfa Laval. Firmans lägst prissatta vin, Grande Cuvée, är gjort av ett 118-tal viner från tio olika årgångar. Självfallet är också råvarorna, druvorna av högsta klass. Man äger själv 20 hektar i Aÿ, Ambonnay, Le Mesnil och Trépail, men har framför allt många prestigefyllda kontrakt med några av champagnes bästa odlare, som sätter en stor ära i att förse Krug med druvor.

Grundaren Johann-Joseph Krug lärde sig champagnemakeriet hos Jacquesson. När han ansåg sig fullärd efter nio år, startade han sitt eget hus i Reims. Efter Johann-Josephs död tog hans son Paul över och grundlade den mäktiga Krugdynastin. 1910 tog Joseph Krug II över. 1924 kom Josephs brorson Jean Seydoux in i bilden. Han skapade sedermera de berömda cuvéerna tillsammans med Paul Krug II. Först 1962 kom Henri Krug att bli ansvarig för cuvéen. I dag har Eric Lebel huvudansvaret för cuvéerna och Olivier Krug leder firman. De arbetar helt ostört och självständigt trots att firman i dag ägs av LVMH.

Alla viner från Krug är små mästerverk, där Grande Cuvée visserligen är något lättare och friskare än föregångaren Private Cuvée, men med några extra år i källaren slår den ut konkurrenternas årgångsviner. Ett tråkigt litet frågetecken för den senaste cuvéen ska dock noteras. Clos du Mesnil är en charmör som i ett vin förenar alla de bästa blanc de blancs och samtidigt präglar vinet med husets signum. För mig är Krug Clos du Mesnil världens främsta vin! Clos d`Ambonnay är en svindyr raritet som just lanserats. Världens dyraste unga champagne går på 3 000 euro per flaska vilket verkar inte skrämma iväg krugisterna då alla de 3000 flaskorna redan är bokade. Själva vinet är fantastiskt allra främst eftersom det är en uppenbar broder till de övriga syskonen i Krugfamiljen. Vinet andas mycket mer Krug än Ambonnay på precis samma sätt som Clos du Mesnil gör på sitt håll.

Det känns som om alla Krugviner får en sista liten dusch av Krugparfym som särskiljer dem från allt annat oavsett växtplats. Det spelar ingen roll om andra kopierar metoderna med små gamla ekfat, ingen malolaktisk jäsning, 12 års lagring och andra teknikaliteter. Krug kan de ändå inte kopiera. Jag tycker att Clos d’Ambonnay påminner mycket om det vanliga årgångsvinet och är förvånande nog endast marginellt fylligare än detta. En blanc de noirs med sanslös finess långt bortom klumpighet. Fräschören och den fenomenalt långa eftersmaken är nog det mest frapperande med detta magnifika vin. Bouqueten är rikt krämig med antydan till hasselnöt och brioche tillsammans med papayamarmelad och mango. Smaken balanserar mellan sagolig mjukhet och 96-lik friskhet. Ett nytt världsklassvin är fött. Årgångs-Krug får i dag konkurrens av Closvinerna, men går vi tillbaks i historien är detta utan tvekan den bästa champagnen alla kategorier. 96:an är magisk numera och både 95 och 98 kommer att skänka högtidsstunder. Om tillfälle ges; försumma aldrig chansen att dricka en Krug!

‘GRANDE CUVÉE’ │50PN 15PM 35CH│RJ TASTINGNOTE En super standardchampagne. Själva vill de hellre kalla vinet för »multivintage«. Konstigt nog är detta en av de champagner jag druckit vid flest tillfällen. Vid drygt 200 tillfällen har jag haft äran att njuta detta exceptionella vin. Nästan varje gång dyker något nytt inslag upp. Eftersom den är blandad från tio olika årgångar och 47 olika viner från 25 byar, är variationen förståelig. Jag har emellertid endast missat den vid ett tillfälle på en blindprovning, vilket visar att grundstilen är unik. Den extremt tuffa syran i kombination med de tunga rika Krugaromerna är främsta ledtråden. Kontrollera alltid hur rak korken är för att bestämma ungefär när den degorgerades. Som ung kan syran kännas för hård, som medelålders och åldrad har Grande Cuvée en sagolik komplex doft och smak som domineras av nötter och honung. Eftersmaken är alltid lång och majestätisk som en stor symfoni. De bästa exemplaren har ännu högre poäng än vad jag anger här. Tycker dock att vinet varit något svagare på sistone. Hoppas att det är en tillfällighet. Tyvärr blir jag mer och mer övertygad om att vinet blivit sämre. Jag gråter! RJ POINTS 92(94)

Det finns ett spännande steg från en ‘vanlig Grande Cuvée’. På Krug väljer man att lagra ett antal flaskor Krug några år extra efter degorgeringen. Dessa märks på baksidesetiketten med ‘RICHESSE’ (tio år), ‘EQUILIBRE’ (fyra till fem år) &  SAVOIR-FAIRE (nästan en ren 2001:a). Kan dessa köpas? Icke! De är referenschampagner på Krug. men jag har faktiskt stött på ett par av dess på mina resor ute i världen.

‘GRANDE CUVÉE EQUILIBRE’ │50PN 15PM 35CH│RJ TASTINGNOTE Försteget till Richesse och alltså lagrad cirka 4-5 år efter degorgeringen i Krugs källare. Vibrerande fräsch men också mer chokladig komplexitet än nysläppta Grande Cuvée. RJ POINTS 93(94)

‘GRANDE CUVÉE RICHESSE’ │50PN 15PM 35CH│RJ TASTINGNOTE En regelrätt Grande Cuvée lagrad cirka tio år extra efter degorgeringen i Krugs perfekta källare. Det är ingen hemlighet att dessa viner för en underbart ökad rikedom och nötighet med ålder och i källarna i Reims mår de allra bäst. RJ POINTS 94(95)

‘GRANDE CUVÉE SAVOIR-FAIRE’ │50PN 15PM 35CH│RJ TASTINGNOTE Provad bredvid Grande Cuvée av 1996-bas står sig detta vin mycket bra. Klarare, renare och mjukare. Inte samma längd och livsspann, men delikat och läcker. Är det konstigt? Ja med tanke på att detta är 2001 som är basen så är den typiska Krugstilen remarkabel. Förvisso mer liatndes på reservviner än annars men ändå. RJ POINTS 94(95)

I HÖGTALARNA?  │Petters tolkning av Pluras ‘För kälrkens skull’. 

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s