Allier, barriquer, beställningssortimentet, Bolgheri, cabernet franc, cabernet sauvignon, Kändisviner, merlot, Okategoriserade, syrah

lunch with Per Gessle …

Så har nästa musiker gjort vin. Tja vad skall man säga om detta fenomen? Jag tror ju inte att alla musiker helt plötsligt blivit så himla vinintresserade. Nä, detverkar snarare vara managers och marknadsavdelningarna som insett varumärkets möjlighet att förstärkas genom ett nytt grepp. Skall jag vara ärlig är de flesta av dessa inte bra. Rent av usla. Och onödigt dyra! Det började med den eländiga ‘THE KING’ och har forsatt med ‘KISS’, MOTÖRHEAD’, osv. Läs gärna Anders Röttorps tankar kring dessa viner. Jag måste säga att de enda vinerna som imponerar är Kent-vinerna som tillverkas av Tua Rita och Per Gessles viner från Allegrinis vingård Poggio al Tessoro i Bolgheri. Båda är erkänt duktiga producenter som inte gör något med vänsterhanden.

Blev inviterad att prova de första vinerna ur  ‘THE PER GESSLE SELECTION’ vid en lunch på PA&Co på Riddargatan. Vinerna var från början tänkta att vara ‘husviner’ på Gessles Hotell Tylesand i Halmstad.

Bakom produktionen står den välkända Venetofirman Allegrini. Allegrini leder kvalitetsutvecklingen. Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien. Företaget grundades för 151 år sedan. Det leds i dag av syskonen Franco och Marilisa Allegrini samt deras framlidne broder Walters dotter Silvia Allegrini. Franco är vinmakare, Marilisa har hand om försäljningen och Silvia ansvarar för marknadsföring och PR. Företaget äger i dag drygt 70 hektar vingårdar. De mest kända vingårdarna finns på kullen La Grola, dels vingården med samma namn som kullen, d v s La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen. Druvorna därifrån ger ett av Italiens bästa och mest kända viner. Allegrini producerar även en amarone av världsklass. För 20 år sedan beslöt man att rensa bort alla botrytisangripna druvor i samband med amaroneproduktionen. Många av de andra producenterna menade att det var fel. Att det var ett avsteg från den normala processen. Allegrini tog striden eftersom man ansåg att ädelrötan var negativ för såväl tanniner som polyfenoler och antocyaner, de viktigaste grundstenarna i rödvinsbygget och i dag har de allra flesta valt bort botrytisen. Franco Allegrini leder också ett samarbetsprojekt, där Allegrini tillsammans med två stora kooperativ samt en privat producent i Verona-området producerar en vinserie med namnet Corte Giara, avsedd att erbjuda en bred publik det bästa av Verona-områdets viner till konkurrenskraftiga priser. Vinerna till Gessles viner kommer dock från firmans Toskanska anläggning Poggio al Tessoro som ligger i Bolgheri.

Per Gessle har ett genuint mångårigt intresse för vin, som jag bevittnat på nära håll då jag jag serverat åtskilliga stora Bordeauxviner från musikerns födelseårgång 1959 både hemma i våningen på Strandvägen och på gamla insomnade restaurangen Paul & Norbert. Marilisa Allegrini och Gessle träffades när Allegrini höll ett gästspel på Hotell Tylesand och tycke uppstod. Vinerna kommer att gå under namnet The Per Gessle Selection. 

THE PER GESSLE SELECTION ‘FURET’ 2010 │50 Merlot 20 Syrah, 20 Cabernet Sauvignon, 10 Cabernet Franc │beställningssortimentet 712490 │149 sek │Vinmakaren Nicola Biasi har lagrat vinet i 18 månader på franska barriquer från Allier. Hälften av faten var nya och hälften av faten var andra års fat. Namnet FURET är namnet på den stadsdel där Per Gessle växte upp. Bilden på etiketten är huset där han växte upp på orginalfotot står pojken Per i sin gula pyjamas. Detta gillades inte av EU som har regler mot att det finns barn på en vinetikett. Så han har ersatts av en cykel som skymtas vid staketet.│TASTINGNOTE ‘Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, choklad och mörka körsbär. Smakrikt, nyanserat, kryddigt vin med inslag av mörka körsbär, plommon, choklad och fat. Tycker att tanninerna fortfarande är en smula torra i avslutningen’.

THE PER GESSLE SELECTION ‘KURT & LISA’ 2009 │60 Cabernet Sauvignon, 30 Cabernet Franc, 10 Petit Verdot │beställningssortimentet 71750 │249 sek per flaska & 529 sek på magnum│Vinmakaren Nicola Biasi har lagrat vinet i 8 månader på franska barriquer från Allier. Namnet KURT & LISA är Pers föräldrar. Etiketten är deras bröllopsfoto. │TASTINGNOTE ‘Djup, rubinröd färg. Kryddig, komplex, elegant och nyanserad doft av rostade fat, körsbär, plommon, salvia, choklad och espressokaffe. Smaken kryddigt fyllig och kraftfull med söta, välbalanserade tanniner och moreller, örter, mörk premiumchoklad och espressotonerna igen.’

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s