Beaujolais, Bourgogne, Côte de Nuits, Chapelle-Chambertin, Domaine, Gagey, Okategoriserade

2010 the Burgundy Vintage … from Domaine Louis Jadot …

Veckan började storartat då Domaine Louis Jadot bjöd in till att bedöma den nya årgången i Bourgogne 2010. Provningen tog plats på Brasseri Bobonne, en liten men ack så lysande restaurang på Storgatan i Stockholm. Jag har ätit några av förra årets bästa förrätter på Bobonne.

Terroir eller vinmakaren: vilken av de två kommer att ha den största inverkan på det slutgiltiga vinet? Detta är en debatt som aldrig verkar få sitt slut. I Kalifornien och Australien flyttar vinmakarna runt, precis som fotbollsspelare, vilket kanske ger en lite överdriven bild av vinmakarens betydelse. Å andra sidan så tycker de flesta vinmakare i Bourgogne att det är den specifika jordlotten som är den kritiska faktorn. Detta tycker vi  bara är naturligt. Om det nu inte är någon skillnad mellan vingårdslägena Genevrières och Perrières, varför vinifieras de separat?

 ‘Varje distinkt jordlott är av yttersta betydelse, låt jorden tala ur vinet.’

LOUIS JADOT Louis Jadot grundades 1859, är en av de viktigaste négocianterna att tänka på när man köper Bourgogneviner. Företaget producerar en fantastisk antal cuvéer varje år ca 200 stycken), vilket sträcker sig från generisk Bourgogne samt Beaujolais, ända upp till toppen av klassen med exempel från ett antal Grand Cru-vingårdar inklusive Bonnes Mares, Clos de Beze och Chapelle-Chambertin, för att nämna bara tre. Företaget är särskilt starkt på Côte de Nuits i motsats till Côte de Beaune, efter köpet av Domaine Clair-Daü 1986. Jadot har drivits under flera decennier av familjen Gagey, med ekonomiskt stöd från den amerikanska familjen Kopf (ägare av Kobrand distributionsverksamhet) sedan 1980-talet. Vid rodret var André Gagey, som nu gett kontrollen till sin son Pierre-Henry. Stödet från familjen Kopf har varit mycket betydande. man har tillhandahållit de nödvändiga medlen för att uppdatera och förbättra utrustningen, samtidigt som inte stör riktningarna som källarmästarn Jacques Lardière, som blandar och slutför dussintals olika cuvéer varje år.

Läs även Alf Tumbles blogginlägg om 2010 i Bourgogne.

2010 ‘SAVIGNY-LÉS-BEAUNE 1er cru CLOS des GUETTES’ │Domaine Gagey │88-89 poäng │239 sek │TASTINGNOTE ‘Doften är mild och elegant med frisk, fräsch Chardonnay-frukt och frisk äppeltoner. Smaken är djup, rik och stöddig med härliga äppelsyra, stor koncentration och inslag av gröna äpplen, gråpäron, grapefrukt, kisel, färsk ananas, kalk, fräscha citroner och mineral. Ett stöddigt och koncentrerat vin utan malolaktisk jäsning, vilket ger vinet en härlig klingande äppel- och citrussyra.’

2010 ‘MEURSAULT 1er cru LES GENEVRIÈRES’ │Domaine Louis Jadot │93-94 poäng │529 sek │Meursault producerar lika mycket vitt vin som alla de andra kommunerna i Côte-de-Beaune gör tillsammans. Med andra en by med stor areal. Enbart Gevrey och Beaune är planterade med mer rankor än Meursault. Namnet Meursault, Murisault eller Murassalt i gamla dokument, tros vara en gammal försvarsanläggningen från Bronsålder eller Gallo-Romanska tider. I kommunen finns det 29 olika 1er cru-lägen. Dessa lägen täcker 131,88 hektar mark tillsammans. Läget les Vireuils klassas däremot som en duexièmes cru. │TASTINGNOTE ‘Doften är rik och komplex med solmogen, fet frukt, gåslever och mineral. Smaken är djup, rik och fet med oljig, komplex frukt, härlig balans och inslag av gråpäron, paranötsolja, grapefrukt, kalk, gröna äpplen, lime och mineral. Ett ungt, lite knutet vin med oljig, fet frukt och mineral.’

2010 ‘CHASSAGNE-MONTRACHET 1er cru «MORGEOT» CLOS de la CHAPELLE MONOPOLE’ │Domaine du Duc de Magenta │89-90 poäng │459 sek │Mellan Puligny-Montrachet och Santenay ligger Chassagne-Montrachet. Byn räknas som den tredje viktigaste byn tillsammans med Meursault och Puligny. Inom byn finner vi de underbara grand cru-lägena Le Montrachet och Bâtard-Monatrchet. Historisk sett dyker bynamnet upp för första gången år 886 under namnet Cassaneas. Chassagne är en av de största kommunerna i hela Côte d´Or med sina 370 hektar. Här har vi rekordmånga 1er cru-lägen  – hela 52 stycken! │TASTINGNOTE ‘Doften är frisk och nötig med tydliga mognadstoner. Smaken är mild, rik och oljig med markerad syra, bra balans, fin mognad och inslag av päron, hasselnötter, citrus, krita, paranötsolja och mineral. Ett nötigt vin med silkig avslutning.’

2010 ‘PULIGNY-MONTRACHET 1er cru LES REFERTS’ │Domaine Louis Jadot│89-90 poäng │469 sek │Puligny-Montrachet är en av två byar med det magiska namnet Montrachet i sig. I appellationen tillverkas såväl vita som röda viner, men få har någonsin smakat det röda, som görs i ytterst små mängder. I byn ligger fyra vingårdar med Grand Cru-status och därmed även egen appellation. Dessutom finner vi 14 1er cru-vingårdar. Några av de bästa lägena är Champ Canet, Champ Gain, Le Cailleret, och Les Pucelle. │TASTINGNOTE ‘Blekt gyllengul, med drag av grönt. Gröna druvaktiga aromer som drar mot mandel, marsipan, bivax och som med tiden utvecklar doft av kanel, peppar. Avslutas med elegans och finess.’ 

2010 ‘CORTON-CHARLEMAGNE’ │Domaine des Héritiers Louis Jadot │93-94 poäng │469 sek │TASTINGNOTE ‘Doften är mild och elegant med solmogen Chardonnayfrukt och nötter. Smaken är mild , rik och fruktig med bra balans, frisk syra och inslag av päron, äpple, hasselnötter, citrus och kalk. Ett fräscht och fruktigt vin med värme och lång, syrlig, ungdomlig avslutning.’

2010 ‘BEAUNE 1er cru BOUCHEROTTES’│Domaine des Héritiers Louis Jadot │88-89 poäng │265 sek │Om Dijon är den administrativa huvudstaden i Côte d´Or så är Beaune vinets nervcenter i hela Bourgogne. Innanför den murförsedda staden så är atmosfären mycket medeltida. Gatorna är smala och stensatta och byggnaderna av uråldrigt snitt. Inom appellationen så finns den 44 climats som har rätt till 1er cru-status. │TASTINGNOTE ‘Medelfyllig ung, fortfarande lite knuten doft med generös frukt med druvtypiska inslag av solmogna röda bär, skogsbär och en markerad rostad fatton. Medelfyllig, ung frisk och smakrik med ursprungstypisk karaktär och inslag av solmogna röda skogsbär, jordgubbar, cederträ och choklad. Vinet har en elegant, markerad fatkaraktär i den långa avslutningen ‘

2010 ‘BEAUNE 1er cru CLOS des COUCHEREAUX’│Domaine des Héritiers Louis Jadot │90-91 poäng │265 sek │TASTINGNOTE ‘Skogsbärig doft med ton av undervegetation och svamp och inslag av hallon, smultron och körsbär, lätt rökig rostad fatton och antydan till mineral.Medelfyllig, mycket frisk smak med körsbärig frukt och balanserad fatkaraktär i torr och något stram stil.’ 

2010 ‘CORTON-POUGETS GRAND CRU’│Domaine des Héritiers Louis Jadot │92-93 poäng │469 sek │Côte-de-Beaune börjar, om inte med en stor bang, så med en underbar isolerad kulle – Le Corton. Regionen är äggformad. Då den ligger på sin sida så ligger Forêt de Corton likt en toupée på toppen. Rankorna böljar ned från sidorna av kullen. Ovanifrån ligger Ladoix, som ligger i nordöstlig riktning medan Pernand ligger mot syd. Allt detta är av grand cru-status. Detta utgör den största delen grand cru i hela bourgogne – en tredjedel av totalen. Hela Corton täcker160,19 hektar grand cru-mark! Corton är den enda Grand Cru-vingården i Beaune från vilken det tillverkas både röda och vita viner.│TASTINGNOTE ‘

2010 ‘GEVREY-CHAMBERTIN 1er cru POISSENOTS’│Domaine Louis Jadot │93-94 poäng │495 sek │Produktion: endast 4 fat – 1 200 flaskor. │Gevrey-Chambertin är den största kommunen i Côte-de-Nuits. Här ligger 9 av dess 24 grand cru-lägen. Här ligger 9 av dess 24 grand cru-lägen. Hela appellationen Charmes-Chambertin täcker 30.83 hektar mark som ger en årlig produktion av 980 hektoliter, dvs 130,000 flaskor. Sluttningarna är mjuka och böljande. Ytskiktet av jordmånen är mager, bestående av nedbruten kalksten. Nedanför sluttningen överväger andelen grus och sandiga jordar. Namnet Gevrey dyker upp för första gången år 640 i sin latinska form Gabriacus. Gevrey-Chambertin är den största komunen i Côte-de-Nuits. Här ligger 9 av Côte-de-Nuits 24 grand crus. Gevrey-hambertin är inte bara en kommun utan också en stor by med inte mindre än 80 familjer som livnär sig på vinmakning. │TASTINGNOTE ‘Ungdomlig fruktig doft av örter, röda bär och fat. Relativt fyllig smak med ungdomliga tanniner, generös frukt och frisk syra. Inslag av röda bär, örter och cederträ. Mjukt och harmoniskt avslut.’

2010 ‘ECHEZEAUX GRAND CRU’│Domaine André Gagey │94-95 poäng │469 sek│Produktion: endast 3 fat – 900 flaskor. │TASTINGNOTE ‘Vinets karaktär är mycket kraftfull och djup i färgen med ’vilda’, mycket aromatiska aromer. Konsekvent gissar vi på att vinerna är betydligt yngre än vad etiketten säger vid blindprovningar. Detta är en Pinot Noir med kraft! Stor fruktig smak av björnbär med en del fortfarande strama syror och tanniner. Lång eftersmak.’

2010 ‘CHARMES-CHAMBERTIN GRAND CRU’ │Domaine Louis Jadot │94-95 poäng │945 sek │Charmes-Chambertain ger ofta rena och mycket fragranta viner med stor finess. Här finner vi spännande aromer av violer och hallonlik parfym. I texturen känner vi mjuka silkeslena toner, dock utan att tappa i intensitet. Rousseau´s viner är alltid rika i färgen, rena i texturen, aldrig obalanserade i eken. Alltid mycket koncentrerade. Ett annat särdrag som man alltid finner är att de är enormt distinkta och uttrycker varje vingårdsläges egna terroir. Adelsmärket är alltid superb vinmakning från en av Bourgogne´s verkliga gentlemän. │TASTINGNOTE ‘Charmes-Chambertain ger ofta rena och mycket fragranta viner med stor finess. Här finner vi spännande aromer av violer och hallonlik parfym. I texturen känner vi mjuka silkeslena toner, dock utan att tappa i intensitet.’

2010 ‘CHAPELLE-CHAMBERTIN GRAND CRU’ │Domaine Louis Jadot │95-96 poäng │1 185 sek │Chapelle-Chambertin ligger omedelbart under Clos-de-Bèze, med Griottes i söder och 1er cru läget Les Cherbaudes i norr. Nanmet härstammar från kapellet i Notre-Dame-de-Bèze, som byggdes år 1155. Appellationen täcker 5,49 hektar. Appellationen anses en aning femininare i sin stil jämfört med grannappellationerna. │TASTINGNOTE ‘Vinernas karaktär är mycket kraftfull och djup i färgen med ’vilda’, mycket aromatiska aromer. Konsekvent gissar vi på att vinerna är betydligt yngre än vad etiketten säger vid blindprovningar. Detta är en Pinot Noir med kraft! Stor fruktig smak av björnbär med en del fortfarande strama syror och tanniner. Lång eftersmak.’

2010 ‘CHAMBERTIN CLOS de BÈZE GRAND CRU’│Domaine Louis Jadot │95-96 poäng │1 595 sek │Vingårdsläget Le Chambertin täcker 12,9 hektar och är byns verkliga flaggskepp. Vingården är uppdelad i 55 små lotter. Chambertin ligger ovanför Route des Grand Crus mellan Latricières och Clos-de-Bèze. Teoretiskt sett så klassas vingården som den mest kraftfull av dem alla. Appellationen har dock fått utstå kritik för att vara överprissatt under det senaste decenniet. Hur som helst så anses man ändå vara den mest kompletta vingården i hela Côte d´Or. Kanske inte så praktfull som Musigny eller Richebourg eller så elegant som La Tâche eller Romanée-St-Vivant. Le Chambertin anses endast kunna få en fight vad det gäller intensitet och kompletthet av storheten Romanée-Conti. │TASTINGNOTE ‘Precis som i lägena Chambertin och Latricière domineras jordmånen av marnes blanches och återigen är topplagret mycket tunt. Stilmässigt ger det ett vin som påminner om Mazis, som dock ger mer struktur och mineralkaraktär. Här finns ett stort djup, med mullbärsliknande frukt och vissa drag av viltkött. Ett annat särdrag som man alltid finner är att de är enormt distinkta och uttrycker varje vingårdsläges egna terroir. Adelsmärket är alltid superb vinmakning från en av Bourgognes verkliga toppar.’

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s