champagne, Clos du Mesnil, Mesnil, Okategoriserade, Salon, Salon 1976, THANK GOD - IT'S FRIDAY-MYS!

Thank God – It’s Friday Mys! Salon ‘Cuvée S de Salon’ 1976 …

Sköna oktober! Vi har tagit klivet in i oktober, och känner du som vi, så är det en månad som gjord för champagne! Mörkret lägger sig tidigare, men ett glas fruktiga bubblor efter jobbet kanske kan åstadkomma ett mentalt solljus…? En annan aktualitet som rimmar bra i sällskap av champagnen är hummern.

HUMMERN  | Hummer är en klassisk delikatess. Hummer och champagne förknippas gärna med nyårsfirandet. Det är en perfekt supé – men också en dyrbar lyx (rekordet för svensk hummer var från 2010 – 31 600 kr/kg. Men slogs i år med löjeväckande 102 000 sek). Detta om man väljer färsk hummer. Den frysta hummern smakar inte så mycket när den serveras au naturell. Som andra skaldjur bör hummern ätas färsk, och riktigt exklusiva butiker och restauranger har sina humrar i akvarier. Jag är en vän av tradition att inte äta skaldjur under de månader som inte innehåller bokstaven ’r’ i sig. Finns det något mer vulgärt en ett mjölkigt ostron i juli!(?) Anledningen stavas kvalitet. Hummerpremiären infaller den första måndagen efter den 20:e september. I år betyder det att premiären är den 24 september kl. 07.00.  Det som är så fantastiskt med svenska grödor och råvaror är att de präglas så hårt av vårt klimat. Grödorna får en lång växtsäsong så att samtliga aromer och smakämnen får god tid på sig att utvecklas. Det samma gäller kvaliteten på de fiskar och skaldjur som lever och frodas i våra svala och klara kustvatten.

CHAMPAGNE & HUMMER  | Ser vi till gastronomiska sammanhang så är champagne i de flesta fall en förträfflig partner till mat då den friska syran, mineralkaraktären och avsaknaden av ek fint lyfter fram matens egen karaktär utan att dominera. Detta oavsett om vi pratar om en elegant och pikant sälta i de flesta naturella skaldjuren eller det härliga spelet mellan syra/sötma/hetta i de flesta asiatiska köken. Så nu hoppas jag att detta skall vara till inspiration för att hitta nya, fräscha kombinationer mellan mat & dryck. Ps. kom ihåg att den svenska hummern fiskas fram till den sista april!!! Visste du att ca 70 procent av den svenska hummern konsumeras till nyår? Låt skaldjur och champagnefesterna avlösa varandra den kommande tiden…

Så här på hösten när kylan smygit in i våra liv behövs det uppmuntring. Jag tycker att det fina ljusstrimmorna som dröjer sig kvar är värda att fira med de finaste av bubblor. Tänkte mig att laga till en ‘Carpaccio på hummer från Smögen med oscietre-kaviar och tryffel & vaniljvinaegrette’. Mogen champagne med distinkt mineralitet och bibehållen fräschör i kombination med sältan i kaviaren och tryffel- och vaniljtonen ger en otroligt komplex smaksensation på talriken och i glaset. Vad skall jag välja att dricka då? Jag drar mig till minnes en av årets häftigaste flaskor:

”Fet, oljig, rik”

SALON ‘CUVEE S de SALON’ 1976 TASTINGNOTE ‘En helt underbar rostad Mesnil-bouquet, med inslag av kokos, kaffe och höstlöv. Enastående rik nästan fet och knappast någon av de elegantaste champagner som kommit från firman, men vinet är ett av årgångens främsta. Ett vin som inte kan missförstås. Fullkomligt ljuvligt med sin feta söta årgångsvarma generositet och fyllighet. Knappast en klassisk Salon, men vilken njutning. Sista årgången med Clos du Mesnil-frukt i Salon.’

ÅRGÅNGEN 1976  | Årgångsbetyg 5 av 5 poäng | En jätteskörd av solmogna druvor gav lite fläskiga och extraktrika champagner som påminner om ’47:or och ’59:or men når ändå inte riktigt upp till dessa års storhet. Ganska ofta kan man hotta en jordig och rökig biton i smaken genom den feta oljiga strukturen. Årgången är en av dem som utvecklats mest positivt under de senaste 10 åren och idag är det en stor favoritårgång att dricka i ymniga klunkar hemma. Cristal, Billecart-Salmon och Salon är alla läckra viner, som lyckats undvika klumpighet detta hettans år. Allra mest njutbar är ändå Des Princes och den oefterhärmliga Comtes de Champagne.

ÅRGÅNGARNA |  Salon görs bara exceptionellt bra år, övriga år ingår druvorna i Delamotte. Begränsad upplaga som ligger under 60 000 buteljer. Sedan 1905 har följande årgångar producerats:

1905, 1909, 1911, 1914, 1921, 1925

1928, 1934, 1937, 1942, 1943, 1946

1947, 1948, 1949, 1951, 1953, 1955

1956, 1959, 1961, 1964, 1966, 1969

1971, 1973, 1976, 1979, 1982, 1983

1985, 1988, 1990, 1995, 1996, 1997

1999

Allt som allt 37 årgångar. Kommande årgångar som inte lanserats ännu men som ligger i pipe-line är ’02, ’04 samt ’08. I alla de nordligaste druvväxande regionerna, varierar kvaliteten på årgångarna mer än i mildare klimat. I Champagne har problemet lösts genom att blanda årgångarna så att balansera vinet. Under de år då druvorna mognar till perfektion, då produceras vintage-champagne. Dessa champagner företräder och representerar producentens stil och det specifika året då druvorna skördats. Det finns inga bestämda riktlinjer för hur man skall uppnå ett perfekt år. Stilen på en vintage-champagne påverkas av en hel rad komplicerade omständigheter som temperatur, sol och nederbörd (som alla spelar en viktig roll). Vad som avgör kvaliteten på vinet är främst det sätt på vilket alla dessa faktorer samverkar tillsammans under året.

Rikedom

1947, 1959, 1976, 1989, 1990, 1996

De olika egenskaper som de olika årgångarna uppvisar är favorittema för samtal för Champagne-älskare världen över. Vissa föredrar de rikare årgångarna, som de i 1947, 1959, 1976, 1989, 1990 och 1996, medan andra tenderar att gynna de mer eleganta och subtila årgångarna, såsom de för åren 1966, 1969, 1971, 1979, 1985, 1988, 1995 och 1998. Oavsett vilket som väljs, de olika årgångarna har en rikedom av variation som enbart tjänar till att öka fascinationen för ämnet.

Subtil elegans

1966, 1969, 1971, 1979, 1985, 1988, 1995

HÖGST ANSEDDA ÅRGÅNGARNA HISTORISK  | Det är en svår uppgift att fastställa en klassificering av årgångar på grundval av deras allmänna egenskaper, eftersom vissa årgångar är generösa när de är unga men andra kräver flera år på sig att nå sin höjdpunkt. Kom ihåg att en klassificering av årgångar är mycket allmän. De årgångar som är av mycket hög klass är de vars viner är avsedda för långt liv och att nå en mycket hög högsta nivå. Flera årgångar som inte har fått ett mycket bra betyg kan vara bra att dricka just nu eftersom de är som bäst idagsläget.

1914, 1921, 1928, 1947, 1949,

1955, 1959, 1964, 1966, 1969,

1971, 1976, 1979, 1982, 1988,

1990, 1996, 2002

Redan Napoleon insåg värdet av att njuta och unna sig även i svåra stunder. Han lär ha sagt att ”I segerrus förtjänar man champagne och i nederlaget behöver man champagne”…

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s