champagne, Champagne Master Class, Okategoriserade, Richard Juhlin Champagne Club

Champagne Master Class 2012 @ Hasselbacken …

I går lördag vad det dags att avverka årets ‘Champagne Master Class’. Tidigare har vi i Champagne Club arrangerat champagnekursen en till två gånger per år. Men i år var intresset en smula svalt. Däremot har vi ett antal medlemmar i Göteborg och Malmö som efterfrågat kurser. Dock får vi aldrig fullt antal varför ekonomin inte klaras för att genomföra kurserna vilket är synd. I stället gav vi medlemmarna möjligheten att gå en komprimerad M;ster Class en hästlördag i Stockholm på klassiska Hasselbacken instället.

FLIGHT | MOUSSERANDE VINER & CHAMPAGNE

1 Graham Beck Blanc de Blancs Brut  2008  | 139kr | TASTINGNOTE ‘Blekt halmgul färg. Medelstor, något elegant doft med en fruktighet som främst drar åt gula äpplen och citronskal, men det finns också en lätt brödig ton.’

2 Chapel Hill Sparkling Chardonnay  nv  | 59kr | TASTINGNOTE ‘När budgeten är en smula åtdragen är det tur att Chapel Hill finns. Ja, den ungerska Chapel Hill Sparkling Chardonnay är lika pålitlig som vanligt, med okomplicerad frisk frukt av äpplen och päron och snyggt mineralstick i eftersmaken för endast 59 kronor. Det handlar om ett enkelt men mycket välgjort vin med äppliga toner, fin friskhet och balans för priset.’ Ett under att man kan producera ett mousserande vin för dessa pengar’

3 ANDRÉ CLOUET ’BRUT GRANDE RESERVE’  | 259kr  | RJ POINTS 75(80) | TASTINGNOTE ‘Tidigare exakt samma eminenta vin som Silver Brut, men med dosage. Mäktig doft av mandel och äpple. Fylligt rik och chokladig stil. Tyvärr inte alls lika bra som tidigare. Har volymen blivit för stor och druvupptaget krypit för långt utanför Bouzys gränser? Bättre igen!!’

4 PIERRE PETERS ‘CUVÉE de RÉSERVE’ | 599kr  | RJ POINTS 78(85) | TASTINGNOTE ‘Tyvärr stor flaskvariation eller ska jag kalla det mognadsvariation. Kvaliteten är alltid hög, men vissa mogna exemplar höjer sig över mängden med sin rostade Mesnilkaraktär och gräddiga fyllighet. Vissa gånger också med ett rökigt drag och alltid med gråpäron som underton.’

5 L’Hereu de Raventós i Blanc Brut Nature  | 99kr | TASTINGNOTE‘För en tydlig kvalitetshöjning får man gå upp till nittiokronorsläget tycker jag, med en bra Cava för 99 kronor som faktiskt har en lätt jästig champagnekaraktär. Vinet kommer från Katalonien och är ett mycket gott och prisvärt champagnealternativ med lite rostade, brödiga toner i en vital och renfruktig stil.’

6 BOLLINGER ‘SPECIAL CUVÉE BRUT’  | 395kr  | RJ POINTS 83(90) | TASTINGNOTE ‘Återigen en av mina absoluta favoriter bland standard-champagnerna. Sedan början av nittiotalet är vinet fyra år gammalt och vinifiererat på ståltankar. Det är ändå fascinerande att se hur mycket tolv procent gamla reservviner vinifierade på ekfat och sedan lagrade i magnumbuteljer, gör för att lyfta vinet. Den ekigt rökiga och djupa Bollingerstilen utvecklas efter ett par år i flaskan. Superb just nu.’

FLIGHT  | ÅRGÅNGAR

1 ANDRÉ CLOUET ’MILLÉSIME’ 2007  | 349kr  | RJ POINTS utan uppgift | TASTINGNOTE ‘Lite ungdomlig och outvecklad vid lanseringen. Krutdoftande och stram men stor potential.’

2 LÉCLAPART ‘l’APÔTRE’ 2005  | 1 150kr  | RJ POINTS 93(96) | TASTINGNOTE ‘Apôtre kommer från La Pierre St Martin, en vingård platerad av Davids farfar 1946. Vinerna är alltid från en årgång med 1999 som den allra första, men för att läsa ut vilken krävs att man tittar på siffrorna på flaskans baksida. Druvsorterna blandas aldrig utan druvan får fullt utrymme att lysa klart på egen hand.  Ett fullkomligt lysande skådespel där åskmullret och pukorna dånar. Vinet är tätt och superkoncentrerat och för tankarna till en Corton-Charlemagne eller Meursault med sin gräddiga och mörka chokladkolestil, smöriga nötighet och fluffiga essensartade lager på lager intensitet. Ljuvligt i dag, monumentalt 2017. Det är en kärleksfull fröjd att följa Davids resa mot toppen.’

3 PERRIER-JOUËT ’BELLE EPOQUE’ 2004  | 1 060kr  | RJ POINTS 90(93) | TASTINGNOTE ‘Årgångsvinet är en rostad klassiker och Belle Epoquevinerna är en stor glädjekälla för den romantiske vinälskaren. En väldigt charmig ung champagne. Finns en massa smäktande solig drickglädje direkt med vaniljartad silkig mjukhet och okomplicerad njutning. Vaniljdrömmarna styr för tillfället även om tiden kommer att ge djup och seriositet.’

4 MOËT & CHANDON ‘DOM PÉRIGNON’ 2003  | 1 199kr  | RJ POINTS 92(96) | TASTINGNOTE ‘Vilken som är den främsta Dom Pérignon som gjorts är betydligt mer omtvistat. De flesta satsar nog en slant på 61:an, även om jag personligen är extra svag för 64:an och numera även 76:an. Firmans styrka ligger i den stora palett av byar man har tillgång till vid skapandet av cuvéen. Fram till slutet av sextiotalet var Dom Pérignon konstant en av de tre främsta champagnerna alla kategorier. Slående lik 76:an i sin linda. Ett vin som många kommer att döma ut som kortlivat, men tro mig, här ska väntas länge. Kombinationen av kraft, tyngd och samtidigt omisskännlig smeksam elegans får mig att tänka på Mohamed Ali i sina glansdager. Koncentrationen är magisk och mineralitet och torr stringens är ledord.’

5 EGLY-OURIET ‘GRAND CRU MILLÉSIME 2002  | 925kr  | RJ POINTS 90(94) | TASTINGNOTE ‘I dag är detta en Selosselik exotiskt ekig och biodynamiskt influerad jätteskumpa. Smaklagren är fantastiskt generösa och månghövdade. Enda Pinotodlaren som nosar på 5 stjärnor. Stramare, lätare men också mer elegant än till exempel den överflödande ultragenerösa 2000. Intressant att se att extremodlare som Egly kan göra mäktigare viner från årgångar då massorna gör lättviktare och tvärtom.’

6 MUMM ”CUVÉE R. LALOU” 1999  | 1 200kr  | RJ POINTS 87(93) | TASTINGNOTE ‘1998 R. Lalou visar att man satsar stort på ett återtåg bland de stora och 99:an är ännu mer långlivad och stringent. Efter att ha varit försvunnet sedan 1985 återuppstår detta anrika märke i ny vacker skepnad. Det märks att man satsat hårt på att få till en supercuvée från de allra främsta lägena i Champagne. Avize och Cramant samt Verzy, Ambonnay och Bouzy för Pinot Noir. Alltihop från 7 lägen. Lagringen är nästan 9 år i källaren och stilen är vackert polerad och förförikt mjukt elegant. Doften skvallrar om vita persikor, lindblom, vanilj och karamell. Smaken är fantastiskt mjuk utan artt göra avkall på finess. En fullträff i förfinad form mot tidigare upplagor.’

FLIGHT  | MAT & CHAMPAGNE

1 LAURENT-PERRIER ‘ULTRA BRUT’ NV  | 499kr  | RJ POINTS 84(87) | TASTINGNOTE ‘Laurent-Perrier är pionjärer för heltorra champagner. Vinet behöver flera års flaskmognad för att runda av en viss kartighet och utveckla sin chokladiga bouquet. Härlig mognad i början på 2000-talet. Underbar senast med 2002-bas.’

2 AYALA ‘BLANC DE BLANCS’ 2004 | 489kr  | RJ POINTS 84(87) | TASTINGNOTE ‘Firman ägs idag av Bollinger och är i realiteten Bolllingers andra märke. Husstilen har alltid präglats av pinot och vinerna har en fin rondör. Fin gräddig elegans. Årgångens lätta penseldrag passar husstilen väl.’

3 TAITTINGER ‘BRUT MILLÉSIME’ 2004  | 469kr  | RJ POINTS 88(91) | TASTINGNOTE ‘‘Ännu en klassisk Taittingerårgång med respekt för årgångskaraktären där husstilen ändå siter i högsätet. Luftigt fluffig med toner av grädde, gröna äpplen, viss söt citrus och lager av lätt nötstänkt choklad och nybakad baguette.’

4 BOLLINGER `LA GRANDE ANNÉE´ 2002 | 849kr | 93(95) | TASTINGNOTE ‘Sedan årgång 1990 görs årgångsvinerna från Bollinger i en lite fruktigare mer persikodoftande stil med något mindre utpräglad rökighet och nötighet. Jag blev alltid mer imponerad initialt av den tidigare stilen, men det känns som skillnaderna jämnar ut sig med tiden. 2002 är väldigt fruktig och lite hal i nuläget, men jag är övertygad att fruktigheten kommer att läga sig och att vi får uppleva en djupare skönhet med tiden.’

5 TAITTINGER ‘NOCTURNE SEC’ NV  | 359kr | RJ POINTS 78(83) | TASTINGNOTE ‘Ni vet hur svårt jag har för hög dosage i mina champagner. Ändå gillar jag denna Grand Crusyster till Prélude. Nötig, honungsblommig och tät. Lägre dosage än de andra i denna kategori. Endast 17,5 gram socker.’

6 LOUIS ROEDERER ‘CARTE BLANCHE DEMI-SEC’ NV  | 369kr  | RJ POINTS 60(70) | TASTINGNOTE ‘Alltid en av de bästa söta champagnerna. Rikare och mognare än Grand Vin Sec, vilket är bra eftersom den mogna, chokladiga Pinotaromen är det enda som orkar med att bära så hiskliga sockermängder.’

FLIGHT  | BONUS

1 LAURENT-PERRIER ‘GRAND SIÉCLE’  | 99/97/96  | 1 249kr  | RJ POINTS 91(94) | TASTINGNOTE ‘Husets verkliga trumfkort är emellertid Grand Siècle som vackert tapetserar även den mest kräsnes gom. En underbart komplex champagne i världsklass.Enda invändningen är att vinet är för ungt. Superrent och alltid en av champagnevärldens elegantaste skapelser. I dag blir det dock lite för blygt.’

2 ANDRÉ CLOUET ’CUVÉE 1911’  | 05/02/00  | 549kr  | RJ POINTS 90(93) | TASTINGNOTE ‘En av de vackrare skapelserna som Jean-Francois och hans far lyckats ta fram från sina ägor i Bouzy. En prestigechampagne gjord med exakt samma etikett som användes 1911. Tanken är att endast 1911 flaskor ska buteljeras årligen under detta namn. Premiärupplagan är en blandning av 25% 1991, 25% 1989, och 50% 1990. Druvorna är skördade från platser inom Bouzy som ger mycket mineral och elegans.Exklusiv elegans. Prunkande mandelmassa, hasselnöt och silkeslen frukt. Dock är visa flaskor oförklarligt oxiderade.’

3 JACQUES SELOSSE ’SUBSTANCE’ dégorgement11 dec ’10 | 1 595kr  | RJ POINTS 95(95) | TASTINGNOTE ‘Ett nytt namn på soleravinet från Selosse. Först Origine sedan Substance, varför inte kalla det för Solera? En viss skillnad finns ju förstås eftersom vinet förändras en aning varje år beroende på vilket det yngsta och nyaste årgångstillskottet är. Vinet är något ekigare och yngre än så länge, men har en mycket ren och fint syrlig grund att stå på. Det vore underbart att ha en provning med alla olika solerablandningar Anselme gjort sedan 87:an tappades på ståltanken där alla vinerna blandas. Bättre och bättre för varje år.’

4 LAURENT-PERRIER ‘CUVÉE ROSÉ BRUT’ nv  | 599kr  | RJ POINTS 84(88) | TASTINGNOTE ‘Skalkontakt och endast Pinotdruvor är ett framgångsrikt rosérecept. Ljus färg samt en svårbeskrivlig doft som endast kan härstamma från ett stort hus. Komplexitet och finess, men utan personlighet. Den mineralrika smaken är relativt lång och ren. I september 2006 fick jag min första riktigt imponerande Pinottunga flaska. Hoppas det håller i sig.

5 BOLLINGER ‘ROSÉ’ nv  | 499kr  | RJ POINTS 83(88) | TASTINGNOTE ‘Med lite härligt rödvin från Aÿs mest berömda läge har man kryddat den vita standardchampagnen. Resultatet är en modern och charmigt lättdrucken och elegant rosé som vid första mötet kan förväxlas med roséer från mindre personliga hus. Vid luftning kommer dock Bollingers berömda nötiga och äppliga komplexitet och påminner om att detta inte är någon nattklubbsskumpa utan ett utmärkt gastronomiskt vin.’

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s