Alicante, cabernet sauvignon, Chianti, Mazzei, merlot, Okategoriserade, sangiovese, Stefano Cattenacci, WineFinders vinbutik

Castello du Fonterutoli på Caina …

Förra veckan intogs lunch på Caina som ligger i Nobis Hotel på Normalmstorg i Sthlm (kanske överflödig info … alla uppvuxna före 1976 kommer ihåg stället som myntade The Stockholm Syndrome…) Stefano Cattenacci har skapat en italiensk restaurang i internationellt snitt.

MAZZEI  | Man kan inte göra ett besök I Chianti utan att besöka den historiskt viktiga Fonterutoli. Denna egendom med stort rykte ligger på ett nätt avstånd till Siena.  Från vineriet har man en enorm utsikt av Domen och Torre del Magnia. Båda daterade till 1200-talet. Sedan den tiden har familjen Mazzei spanad over det toskanska landskapet mot Siena. Familjen har dokumenterad erfarenhet av vinmakning tillbaka till tidigt 1200-tal. På Castello di Fonterutoli har man dock bara gjort vin sedan 1435. Eller som Francesco Mazzei uttrycker det i sann britisk anda:

We’ve been making wines since the 30:s, 1430:s!

Först provade vi:

2010 BADIOLA | 70% Sangiovese, 20, Merlot, 10% Cabernet Sauvignon | TASTINGNOTE ‘Tokmörk i glaset! Rökig, söt körsbärsfrukt med toner av sötma dock stram. Mycket vackert sval och elegant smak: färska mörka bär tillsammans med en fin struktur; en mogen ryggrad av tanniner med bra grepp och medelfyllig kropp. Mycket förförande!’ | 85 poäng

2010 SERRATA BELGUARDO | 80% Sangiovese, 20, Alicante | TASTINGNOTE ‘Mörkröda körsbär, kryddor och mocka är några av de nyanser som kommer samman i denna nya årgång. 2010 Serra Belguardo är ett utmärkt val för att dricka under de kommande 2-3 åren.’   | 88 poäng

MENYN

PRIMO | raviolini del Plin alla Piemontese  | Hemmagjorda Raviolini fyllda med oxfärs och anklever med en salviasmörsås.  | Vilken rätt! Kanske årets bästa pasta alla kategorier!

CARNE | Petto di piccione al forno con noci, finferli, midollo di manzo, salsa al Barolo e ciliege  | Blodduva med rostade hasselnötter, oxmärg, smörstekta kantareller och en Barolo-körsbärssky.  | Finstämd rätt, blodduva är så vinvänligt så man baxnar … tveksam om det var Barolo i såsen dock, men det spelkar väl mindre roll då resten på talriken var bra.

selezione di formaggi 1 |  Robiola  | triple crème | ko- får- & getmjölk.

selezione di formaggi 2 |  Ol Sciur  | blåmögelost | komjölk | Från Lombaria, lagrad i rosenblad och skogsbär.

FLIGHT | 2

2010 FONTERUTOLI | 80% Sangiovese, 20% Alicante  | TASTINGNOTE ‘Söta mörka körsbär, kola och kryddor smeker gommen när denna saftiga Chianti öppnar upp i glaset. Frukten tenderar mot mörkare änden av skalan och stilen är avgjort modernt, men allt fungerar fint här. | 90 poäng

2008 SER LAPO RISERVA | 90% Sangiovese, 10% Merlot  | TASTINGNOTE ‘Vinet är imponerande, särskilt för årgången. Mörka körsbär, lakrits, läder och fransk ek fyller hela  gommen i detta djupa, rika vin. 2008:an visar stora muskler som håller igenoom hela vinet. Söta, balsamiska toner stannar kvar i den tomma glaset. | 91 poäng

2008 MIX 36 | 100% Sangiovese  | TASTINGNOTE ‘Mix 36 Toscana är en blandning av de 36 olika Sangiovese kloner planterade på egendomen. Lager av mogen röd frukt, blommor, kryddor och lakrits smeker gommen som detta silkeslena, helt raffinerade vin öppnar upp i glaset. 2008 års imponerar med sin eleganta personlighet och känsla av förfining. Även om vinet är utsökt i dag, jag nyfiken på att se hur det utvecklas i flaskan, som frukten är fortfarande mycket primär. Detta är imponerande!  | 93 poäng

FLIGHT | 3

1999 CASTELLO di FONTERUTOLI | 85% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon samt merlot  | TASTINGNOTE ‘Röd färg. Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av katrinplommon, läder, örter och vanilj. Smakrikt, komplext, något utvecklat vin med fatkaraktär, inslag av mörka bär, katrinplommon, örter och vanilj.’ | 88 poäng

2005 CASTELLO di FONTERUTOLI | 85% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon samt merlot  | TASTINGNOTE Djup, rubinröd färg. Kryddig, komplex, elegant och nyanserad doft av rostade fat, körsbär, plommon, salvia, choklad och espressokaffe. Smaken kryddigt fyllig och kraftfull med söta, välbalanserade tanniner och moreller, örter, mörk premiumchoklad och espressotonerna igen.’ 89 poäng

2006 CASTELLO di FONTERUTOLI | 85% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon samt merlot  | TASTINGNOTE ‘Klassiska sangiovese-aromer med ceder, svarta vinbär och björnbär i doften. Välbalanserad, kryddig smak av mörka frukter och finstämd längd. Det är i koncentrationen och elegansen av detta vin som man kan förlora sig!’ | 91 poäng

2008 CASTELLO di FONTERUTOLI | 85% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon samt merlot  | TASTINGNOTE ‘Stor, djup, Intensiv komplex doft av Kryddor, tobak, stall, örter, plommon och mörka bär. Smaken är fyllig och späckad med solmogen, mörk frukt, kraftiga tanniner och lång, lovande eftersmak. Fyllig smak, mycket frisk och med en imponerande tanninstruktur, inslag av mörka körsbär och örter.’  | 90 poäng

FLIGHT | 4

1999 SIEPI  | 50% Sangiovese, 50% MERLOT  | TASTINGNOTE ‘Underbart utvecklad version av en av mina Toskanska favoriter. Underbara lädertoner i kombination med kanderade körsbär. Sammetslent men samtidigt finns det fortfarande en häftig nerv i vinet.  | 92 poäng

2005 SIEPI  | 50% Sangiovese, 50% MERLOT  | TASTINGNOTE ‘Tät, mörk, blåröd färg. Ungdomligt fruktig doft med rostad fatkaraktä, inslag av mörka körsbär, svarta vinbär, fat, ceder, choklad och viol. Mycket frisk, ung, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, svarta vinbär, viol och färska örter.’ | 89 poäng

2006 SIEPI  | 50% Sangiovese, 50% MERLOT  | TASTINGNOTE ‘Mörkröd färg. Ung, fruktig doft med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, blåbär, örter och mörk choklad.Ung, stram, outvecklad smak med rostad fatkaraktär, inslag av blåbär, mörka körsbär, vanilj, örter och mörk choklad. Imponerande årgång!’ ‘ | 94 poäng

2008 SIEPI  | 50% Sangiovese, 50% MERLOT  | TASTINGNOTE ‘Tät, mörk, röd färg. Stor, kryddig, fruktig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, örter och vanilj. Harmonisk, nyanserad, fruktig, kryddig, frisk smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, örter och vanilj.’ | 91 poäng

Sugen på Toskanska viner? I WineFinders vinbutik finns det 29 viner just nu ….

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s