Okategoriserade, Rheingau, rhine riesling

Sandahl … Swedish Rhine Riesling i Hungary!

Det är roligt att bli riktigt positivt överraskad i bland avseende vin. Nu låter man som en vinsnobb igen … tja det är jag ju i vissas ögon förvisso, men det är lätt att bli blasé och tappa gnistan då man provar alltför mycket av den moderna tidens överextraherade dumheter med hög alkohol, spretigt tillsatt syra och överextraherade tanniner utan någonsom helst uttalad känsla för sitt ursprung.

Min väninna, missM i Södra Sverige, som jag provar mycket champagne med, tipsade mig härförleden om Villa Sandahl i Badacsony. Många gånger har jag blivit tipsad om ‘Svenska viner’ ute i vinvärlden. Några favoriter är: Markus Lundén som gör den lysande ‘EICHEBÄUMCHEN’ i Rheingau, Horn från Montsant och Manchuela, Bergstrom Family i Willamette Valley i Oregon.

Jag tog emot flaskorna från Villa Sandahl med stor artighet. De lades i källaren ett par veckor eftersom jag skulle ut och resa en hel del. Flaskorna plockades fram en torsdagkväll i oktober då vinden piskade mot rutorna från Stockholms ogästvänliga inneskärgård.

I GLASET1?  | 2010 THE STAMP RHINE RIESLING | 100% rhine riesling |  Vinet är tillverkad av Rieslingdruvor från vingården Genesis (fd Zsuzsanna). Det är ett vin för finsmakare som vill fräsch men mjuk syra och knappt detekterbar sötma. Den renhet och rikedom i detta spektakulära vin ger en ”elektrisk” känsla i munnen. Observera att högkvalitativa viner måste drickas varmare än vad som är vanligt för vita viner.  | TASTINGNOTE ‘Vinet är lättsamt och friskt med en naturlig och fin syra. Aromatisk smakprofil som är exotisk och inbjudande, med inslag av vita blommor, nötter, citronskal, gul persika, passionsfrukt och honungsmelon både i doft och smak. Här finns en helt underbar liten udd av restsötma som balanseras av den fina syran.’   | 89 poäng

Lagade till två rätter denna kväll. Till det första vinet serverade jag en NOBU-klassiker: en finstämd tartar på tonfisk, dressad med soya, wasabi, dashi och garnerad med kaviar.

I GLASET2?  |  2010 RECEPT  | 100% rhine riesling | Underbar presentation! En etikett som aldrig blir godkänd på Systembolaget med tanke på senaste tidens diskussioner huruvida man skall få tillåta vapen, barn elle rhunor å etiketterna. Vinet är av politisk korrekthet omdöpt till ACCEPT.  |  TASTINGNOTE Färgen är blekgul med gröna inslag. Vinet är klart och briljant. Doften är frisk med diskret fruktighet med inslag av persikor, äpplen och blomdoft. Den uttrycker mycket väl de primära aromerna utan att vara översvallande. Ett vin som har sin helt egna stil och skall inte sammanliknas med en riesling från Tyskland eller Alsace i Frankrike’  | 92 poäng

Till det andra vinet serverade jag en hö-rökt makrill, med citronsallad och picklade rädisor samt olivolja.

Vad är lockelsen med Riesling? I en tid då många konsumenter lockas av viner där ekfatskaraktär, hög alkohol, tropisk frukt och mild syra uppskattas så känns Riesling ungefär som en balettdansös bredvid en sumobrottare. Enligt vårt tycke finns det inget motstycke om vi ser till druvans kvalitéer, hur väl den gör sig från de strama knastertorra till de parfymerade halvtorra till de förföriska söta versionerna. En stram och sval frukt med en ofta rakbladsvass syra, påtaglig mineralkaraktär, avsaknad av ek och ibland med en balanserande sötma som idag är så otrendigt. Druvans lagringsduglighet är väl obestridd, och vinerna håller i många fall minst lika bra som stora röda Bordeauxviner.

Annonser
Standard

One thought on “Sandahl … Swedish Rhine Riesling i Hungary!

  1. Pingback: new releases from Villa Sandahl … « winefinder – the fine wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s