Auxerrois, Barbera, Cornas, malbec, Nero d’Avola, Okategoriserade, Piemonte, Rhône, Ribera del Duero, Sagrantino di Montefalco, syrah, tannat, tempranillo, Toro, WineFinders vinbutk

Ät, drick och upplev din hundraårsdag …

Under senare år har det varit populärt inom vinindustrin att referera till vinet och dess hälsobringande effekter. Lite smolk i bägaren framkom för ett par år sedan när det visade sig att flera av de stora drakarna inom spritindustrin sponsrat bland annat engelska och skotska forskargrupper.  Professor Roger Corder, vid William Harvey Research Institute, har skrivit en intressant bok, The Wine Diet, baserad på de senaste forskningsresultaten.

Vad denna studie går ut på är att få läsaren att förstå hur en eventuell nuvarande kost gör oss sjuka samt hur man med små korrigeringar kan förändra denna livsstil till något positivt. Professor Corder har genom sina studier lokaliserat viner med specifika egenskaper som ger maximala hälsoeffekter. Förutom vinet har han också påvisat vilka råvaror som man kan blanda in i sin ’vin-kost’ för att uppnå dessa hälsoeffekter i vardagsdieten. Han rabblar upp mantrat;

‘drick rött vin varje dag. Ät frukt, bär, nötter och choklad. Njut av ett längre och hälsosammare liv.’

VARFÖR JUST DET RÖDA VINET? Roger Corder har studerat förhållandet mellan rött vin och hälsa. Han har identifierat att det är polyfenolerna (antioxidanter), i det röda vinet som skyddar kroppen mot hjärtproblem, infarkter, diabetes, demens och vissa cancertyper) Dessa är det aktiva skyddet mot hjärt- kärlsjukdomar. Dessa är inom forskningen kända som ‘straight chain oligomeric procyanidins’ Kanske inte ytterligare ett begrepp att lägga på minnet, men glöm inte att ta ett glas rött vin varje dag.  I många år har man hävdat att det är resveratrolet som är den huvudsakliga hälsobringande substansen i det röda vinet. I dessa nya studier håller tydligen inte detta längre. Andra substanser visar sig vara viktigare. Graden av polyfenoler varierar stort beroende på druvtyp och var den har växt.

HAR MAN LÖST DEN FRANSKA PARADOXEN? I många år har forskarna fascinerats av den extremt låga andelen hjärt- kärlsjukdomar i Frankrike. Den generella franska dieten inkluderar en stor andel mättat fet, vilket på sikt förväntas vara upphovet till många problem med hjärtat och kärlfunktionen. Ankor, gäss samt grönsaksodlingar finns överallt i området, och dessutom kommer den bästa franska svarta tryffeln (Perigord) från Sud-Ouest!  Under denna studie har man funnit data som man jämfört avseende hälsa och livslängd i de olika franska regionerna. Man fann att i departementet (landskapet) Gers i sydvästra Frankrike har man längst livslängd trots en diet som varslar om högt dödstal i hjärtrelaterade sjukdomar. Den slående skillnaden i studien visar att vinerna från regionen (Madiran, Béarn, Cahors, Bergerc, osv) som man producerar och konsumerar har extremt höga halter av polyfenoler. Man har uppmätt samma effekter i viner från regionen Nuoro på Sardinen.

VINERNA De lokala druvorna Malbec (lokalt kallad Auxerrois) och Tannat är rika på dessa hälsobringande substanser. Dessa druvsorter är framför allt populära i sydvästra Frankrike (Sud-Oest). Forskningen har visat att dessa viner har i genomsnitt halter som är fem gånger högre än viner från Spanien, Sydamerika, USA och Australien.

Forskarna har funnit att höga halter av polyfenoler inte finns i alla viner. Vinerna från sydvästra Frankrike och Sardinien, som tillverkas i den traditionella stilen (vin gjort på druvor från gamla vinrankor, som ger låg avkastning, lång jäsning och macerering) tenderar att ge förhöjda halter, i vissa fall upp tio gånger(!) högre än i viner från andra delar av landet. Vad har vi då lärt oss av detta? Tja, i alla fall att ett dagligt glas rött vin kommer att ha olika hälsosamma effekter, beroende på var vinet kommer ifrån. Rekommenderade ursprung med höga halter av polyfenoler;

Aktuella viner  i WineFinders vinbutk just nu:

ARGENTINA (traditionell Malbec).

URUGUAY (Tannat).

FRANKRIKE Madiran (Tannat), Cahors (Malbec), Rhône (Syrah från Cornas).

ITALIEN Piemonte (Nebbiolo, Dolcetto, Barbera), Umbrien (Sagrantino di Montefalco), Sicilien (Nero d’Avola), Sardinien (Cannonau, Carignano och Monica).

SPANIEN Ribera del Duero och Toro (vignas viejas Tempranillo).

 

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s