Champ d´Alouettes, Henriot, Le Mesnil-Sûr-Oger, Les Chétillon, Okategoriserade, Pierre Peters

Pierre Peters @ Bobonne …

‘I onsdags hade jag nöjet att träffa Rodolphe Peters från le Mesnil-firman Pierre Peters. Det bjöds in till lunch till alltid lika bra Brasserie Bobonne på Storgatan i Sthlm.

Så här besriver man sig själva: Att Frankrike finns runt hörnet på Östermalm känns fantastiskt. Här får vi känna på äkta franskt brasserie, utan att behöva åka till Paris. Ordet ”bobonne” är ett positivt ord för hushållerska på franska, och man förstår varför de valt namnet. Personalen tar verkligen hand om en på bästa sätt. Vänliga, hjälpsamma och kunniga, man kan inte begära så mycket mer… På menyn stod för dagen: Ostron & persiljesoppa, Bressekyckling med tryfferad veloutésås och Millefeuille med fikon. Ytterst champagnevänlig kost!

PIERRE PETERS | Släkten Peters kom ursprungligen från Luxemburg innan Pierre slog sig ner i Le Mesnil. Den ständigt leende och oerhört skicklige François Peters förfogar över 17,5 hektar, varav 12 hektar ligger i de bästa delarna av Le Mesnil. I flera år ingick druvorna från de gamla stockarna i Les Chétillon i årgångsvinet, men numera görs en Cuvée Spéciale på druvor endast från detta unika läge. Entusiasmen över detta vin världen över är mycket stor innan någon ännu fått möjlighet att smaka en mogen flaska. Mesnils viner tar lång tid på sig att mogna, men champagne från Peters erbjuder redan från början en lättillgänglig fruktighet påminnande om mandarin samt en stor portion söta kola- och nötaromer. Med stigande ålder blir de majestätiska och djupa som brunnar, fyllda av kaffe- och valnötsarom samt en flyktig, vibrerande exotisk fruktighet. 2004 Les Chétillon är en blyg och vacker skönhet som ännu så länge gäckar oss med sin flyktiga sublima charm. Glasutvecklingen visar att något stort är på gångrunt hörnet. Lättare än vanligt, men precis så snyggt som det ska vara.

LE MESNIL-sûr-OGER – EN UNIK TERROIR | Le Mesnil-sur-Oger, eller kort och gott Le Mesnil. I över 40 år saknades det en futtig hektar för att Le Mesnil skulle få Grand Cru-status. Detta skedde först 1985 trots att byn ansågs som den främsta av alla. De druvor som växer i ett bälte på 160-220 meters höjd ger de elegantaste champagner världen skådat. Byn visar upp en mycket speciell Chardonnayklon som ger en penetrerande bouquet även om innehållet i en cuvée är litet. Mesnils viner är ofta blyga och syrliga som unga, för att sedan explodera i färgprakt och sensationella njutningar. Valnötter och kaffe kombinerat med en gäckande exotisk frukt brukar vara huvudinslagen i de kompletta mogna champagnerna från byn. Tyvärr finns det också gott om enkel Le Mesnil-champagne, vilket visar hur mycket mikroklimatet varierar inom byn. De lägen som är mest berömda är Chétillon, Musette, Jutées, Cocugneux, Champ d´Alouettes och framför allt Clos du Mesnil, som tidigare ägdes av Julien Tarin. Detta unika muromgärdade läge mitt inne i byn köptes 1971 av Krug som inledde en nyplantering direkt. Det dröjde ända till 1979 innan bröderna Krug ansåg att vinet var tillräckligt bra för försäljning. Historiskt sett är det Salon, också en monorcu-champagne, som gett byn världsrykte. Odlingsarealen är idag 432 hektar, uppdelade på ett fyrtiotal odlarproducenter, samt ett fåtal hus som lyckats köpa den extremt dyra marken i tid. Krug, Clicquot, Salon, Moët och Henriot tillhör de lyckliga få.

PIERRE PETERS ‘CUVÉE de RÉSERVE’ | på magnum | Le Mesnil-sûr-Oger |Champagne | Frankrike | Pierre Peters | importör: Vingruppen/Vinunic | ca 279 sek | Cuvée de Réserve är en blend av 6 olika årgångar med vin från särskilt utvalda grand cru vingårdar i Côte des Blanc  | TASTINGNOTE ‘Just nu ren 2007 på magnum. Tyvärr stor flaskvariation eller ska jag kalla det mognadsvariation. Kvaliteten är alltid hög, men vissa mogna exemplar höjer sig över mängden med sin rostade Mesnilkaraktär och gräddiga fyllighet. Vissa gånger också med ett rökigt drag och alltid med gråpäron som underton.’ 78(85) poäng

PIERRE PETERS ‘EXTRA BRUT’ | Le Mesnil-sûr-Oger | Champagne | Frankrike | Pierre Peters | importör: Vingruppen/Vinunic | ca 335 sek  |  Cuvée de Réserve är en blend av 6 olika årgångar med vin från särskilt utvalda grand cru vingårdar i Côte des Blanc Pierre Peters Cuvée Extra Brut är en blend från de bästa vingårdslägena i Côtes de Blancs (Le Mesnil, Avize, Cramant och Oger) och från de bästa årgångarna. Jäsningen sker i rostfri ståltankar med temperaturkontroll vilket bevarar de naturliga aromerna av Chardonnay som växer i krithaltiga jordar. TASTINGNOTE ‘Just nu ren 2004. 2 gram socker. Mer äppelarom än i den vanliga standardchampagnen. Krispig utan att vara direkt hård. Tappar tyvärr saffran och citrus när dosagen är så liten. Knastertorr finish.’ 78(85) poäng

PIERRE PETERS ‘l’ESPIRIT’ 2006 | Le Mesnil-sûr-Oger | Champagne | Frankrike | Pierre Peters | importör: Vingruppen/Vinunic | ca 399 sek poäng  |l’Esprit är en årgångscuvée gjord av vin från de fyra bästa byarna i Côtes du Blancs, Les Mesnil, Oger, Avize och Cramant. Produceras endast i mycket små volymer för att den verkligen ska representera stilen från dessa byar. Mineral och finess från Les Mesnil, frukt och rondör från Oger, kraft och komplexitet från Avize och slutligen kryddighet från Cramant. Jäsningen sker i rostfria ståltankar med temperaturkontroll vilket bevarar de naturliga aromerna av Chardonnay. Efter det har vinet genomgått en andra jäsning på butelj. Drygt 5 års lagring på jästfällningen innan degorgeringen ägde rum. TASTINGNOTE ‘Fin ren stil med dansant lätthet och blommig elegans. Saknar lite kropp för att bli riktigt stor, men redan en snygg begynnande rostning.’ 85(88)poäng

PIERRE PETERS ‘LÉS CHÉTILLONS’ 2005 | Le Mesnil-sûr-Oger | Champagne | Frankrike | Pierre Peters | importör: Vingruppen/Vinunic | ca 575 sek | Druvorna till Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chétillons kommer från vinstockar som är 70 är gamla. De gamla vinstockarna ger en söt och smeksam koncentration och den aromatiska tonen är detsamma i alla årgångar av Cuvée Spéciale. Till Chètillons används tre plots som köptes av farfar 1930. Dessa täcker enbart 2,5 hektar. Vinifieras alltid separat. Normalt ger 2,5 ha ca 20 000 flaskor i Chètillons: 8-12 000. Rodolphes farfar planterade en modervingård 1937 i en av dessa plots som man tar alla kloner från. – Selecion Marsall(osäker på stavningen). 65-70% av dagens vinrankor kommer från modervingården i Chètillons. Samtliga viner genomgår alltid 100% malolaktisk jäsning. TASTINGNOTE ‘Nyanserad, elegant, fruktig doft med inslag av vita blommor, persika, citrus, mineral och rostat bröd. Mycket komplex och elegant, frisk, fruktig och något aromatisk champagne med inslag av jasmin, grapefrukt, hasselnötter och äpplen. Lång, nyanserad eftersmak.’ 88(92)

PIERRE PETERS ‘LÉS CHÉTILLONS’ 2004 | Le Mesnil-sûr-Oger | Champagne | Frankrike | Pierre Peters | importör: Vingruppen/Vinunic | ca 575 sek / Druvorna till Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chétillons kommer från vinstockar som är 70 är gamla. De gamla vinstockarna ger en söt och smeksam koncentration och den aromatiska tonen är detsamma i alla årgångar av Cuvée Spéciale. TASTINGNOTE ‘En blyg och vacker skönhet som ännu så länge gäckar oss med sin flyktiga sublima charm. Glasutvecklingen visar att något stort är på gångrunt hörnet. Lättare än vanligt, men precis så snyggt som det ska vara.’ 88(94) poäng

PIERRE PETERS ‘LÉS CHÉTILLONS’ 1999 | Le Mesnil-sûr-Oger | Champagne | Frankrike | Pierre Peters | importör: Vingruppen/Vinunic | ca 545 sek TASTINGNOTE ‘Den ultrafranske kocken i disneyfilmen Råttatoille skanderade ”alla kan göra mat”. I Champagne 2002 hävdar jag att alla kunde göra champagne. Den som misslyckades med denna av naturen välsignade årgång borde snabbt byta bransch. Richard Juhlin och jag stod i champagnebaren i Stockholm och hade fokus på annat när kollegorna drog upp denna hiskligt goda skapelse och tappade helt fattningen. Så nära Chevalier-Montrachet man kan komma i Champagne! Den lägesunika mandarintonen är givetvis mycket dominant. Tillsammans med en komplex mineralblandning draperas den volymstarka frukten in i en smörkolerondör som ersätter alla försök att söta upp storheten. Vinets rika mandarinsmak förleder många att tro på ett kort liv. I själva verket är dessa exotiska rika och rostade champagner fyllda av livsbevarande syror som ligger och lurar under ytan.’ 93(96) poäng

PIERRE PETERS ‘ROSÉ FÖR ALBANE’ nv | Le Mesnil-sûr-Oger | Champagne | Frankrike | Pierre Peters | importör: Vingruppen/Vinunic | 335 sek  | TASTINGNOTE ‘Vi förstod inte varför man i den första versionen måste förstöra fin Chardonnay med Pinot Meunier från Damery. Godispåse utan klass. Numer har den hotttats upp. Tidigare tog han Pinot noir från Bouzy och Ambonnay, men han var inte nöjd med detta och tar idag 40% från Cumières & 60% från Le Mesnil. 1:a versionen var för skarp. 2:a verisonen var för fruktig 3:e versionen (dagens som är 2009) är mer PP och mineraler, mer integrerad. Dock är vi fortfarande tveksamma till att blanc de blancsodlare skall göra rosé. Dessa champagner blir bara bleka baby-vinerna i jämförelse med BdB.‘ 75(80) poäng

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s