Okategoriserade

bortamatch: champagnekryssning på Ålandshav …

I bland är det trevligt att byta förutsättningar för bubbelprovningarna. Jag har haft förmånen vid ett par tillfällen att åka ut med Viking Cinderella och hålla champagneprovning och sätta ihop en champagnemiddag. i torsdags var det då dags igen.

PROVNINGEN

CHAMPAGNE nr1 – Henriot ’Souverain Brut’ nv Le Mesnil-sûr-Oger / Champagne / Frankrike / Henriot / 55PN 45CH ca 349 sek / PRODUKTION 1 000 000 FLASKOR. PRODUCENTEN Joseph Henriot är en av Champagnes mäktigaste män. Efter att ha varit chef på Veuve Clicquot i många år återvände han till Henriot 1994. I dag drivs firman av hans ödmjuke och ytterst kompetente son Stanislas Henriot. Vinmakare är Laurent Fresnet. Henriotfamiljen var odlare i Champagne redan 1640 och de startade sitt eget champagnehus 1808. Firmans styrka har alltid varit de högklassiga vingårdar de ägt i Côte des Blancs. I dag har man endast 25 hektar egna vingårdar i Chouilly, Avize och Epernay. Den totala andelen Chardonnay från firmans fina kontrakt med odlarna är över 40% och dominerar husstilen med sin rena eleganta, friska citrusfrukt. Släkten Henriot har alltid haft starka band med Charles Heidsieck och delar fortfarande delvis kontor och vinanläggning. Med Clicquot däremot delar man källare. Firmans största exportmarknad är Schweiz där Henriots torra klassiska, lite försynta champagner gör stor succé. Firman hade stor framgång på Millennieprovningen. Personligen blir jag bara mer och mer förtjust i dessa stilrena klassiker. Härifrån kommer några av världens godaste viner. Väldigt nära 5 stjärnor.

VINET Vinmakare är Deutz förre mästare Odilon de Varine. Henriotfamiljen var odlare i Champagne redan 1640 och de startade sitt eget champagnehus 1808. Firmans styrka har alltid varit de högklassiga vingårdar de ägt i Côte des Blancs. I dag har man endast 25 hektar egna vingårdar i Chouilly, Avize och Epernay. Den totala andelen Chardonnay från firmans fina kontrakt med odlarna är över 40% och dominerar husstilen med sin rena eleganta, friska citrusfrukt. Släkten Henriot har alltid haft starka band med Charles Heidsieck och delar fortfarande delvis kontor och vinanläggning. Med Clicquot däremot delar man källare.

TASTINGNOTE ‘Det är härligt att slippa Pinot Meunier i en stor firmas standardchampagne. Doften är klassiskt brödig. Den stora andelen Chardonnay gör sig påmind först i den delikata, lätta smaken. Husstilen är markant. Mycket fin och avrundad på sistone tack vare upp till sju år gamla reserviner.’ LGP 82(88)

CHAMPAGNE nr2 -POMMERY ’SUMMERTIME’ nv Reims / Champagne / Frankrike / Pommery / 100CH ca 35€  PRODUKTION 5 000 000 FLASKOR. 1856 grundades Pommery & Greno efter att tidigare hetat Dubois-Gosset sedan tjugo år tillbaka. Man etablerade en försäljningskanal med engelsmännen redan på 1800-talet och var pionjärer med sin torra champagne helt utan dosage. Marquise de Polignac var en av de första ägarna och en släkting i rakt nedstigande led, Prince Alain de Polignac, var länge ansvarig för blandandet av cuvéen. Prince Alain är en mycket fascinerande man som bättre än någon annan vinmakare kan beskriva filosofin bakom sin vinmakarkonst.

1990 hamnade även Pommery i den mäktiga Moët-Hennessygruppen och 2002 tog Vranken över, men husstilen hålls intakt tack vare Thierry Gasco som tränats upp av prinsen. Pommery är en av de firmor som äger mest mark i Grand cru-byarna, men vad som är mindre känt är att deras lägen inom kommunen inte alltid tillhör de främsta. Förutom Pommerys egna druvor, köps 70% av behovet in från hela Champagne och vinifieras modernt. Onekligen är Pommery ett stort namn framför allt historiskt sett.

Husstilen utgörs av torra, strama, stilrena champagner med en ung frukt och omisskännlig stålighet som tar många år att rundas av. Prestigechampagnen Louise Pommery stämmer inte in på den beskrivningen, men är istället ofta lite för mjuk och polerad för att nå upp till konkurrenternas toppviner. Jag har gång på gång häpnat över storheten i äldre årgångar från Pommery. Helt nyligen köpte jag en stor mängd flaskor från 1911 till 1979 som legat orörda i Champagnes mörka gömmor sedan födseln. Varenda flaska jag öppnat hittills har varit fantastisk. Den moderna portföljen är också imponerande stram med årgångsvinet som bästa köp till källaren. Magnumbuteljer av den aristokratiska 96 finns fortfarande i omlopp och 2004 är sublim.

Pommery köptes i juni 2002 av Vranken Monopole. I samma företagsgrupp ligger även Heidseick Monople. Vranken Monopole är i dag den näst största aktören på marknaden. Naturlig elegans och en ”njuta av livet” attityd är karaktäristisk för Pommery, vars slogan lyder: ”En vanlig dag kan också innehålla ovanliga ögonblick”.

TASTINGNOTE ‘Pommery ”4-Seasons” är en serie Champagner med unik sensorisk palett, perfekt avpassade till de fyra årstiderna. Summertime Blanc de Blancs görs på Chardonnay druvor från ett tiotal vingårdslägen, varje enskilt läge adderar till vinets komplexitet. Alain de Polignac har verkligen lyckats att med relativt enkla druvor blanda ihop en perfekt sommrig aperitif med blommiga dofter och en smak som är mild som en sommarvind. Jag skulle bli förvånad om vinet förbättras i källaren. Passa istället på att njuta av dess ungdomliga gäckande förtjänster. Sommaren är kort!’ LGP 82(86)

CHAMPAGNE nr3 -Vranken / Demoiselle ’Diamant Blanc de Blancs’ 2007  Epernay / Champagne / Frankrike / Vranken / Demoiselle / 100CH ca 349 sek

PRODUKTION 5 000 000 FLASKOR. Belgaren Paul-François Vranken är en av Champagnes smartaste affärsmän. Han startade med två tomma händer och har i dag ett imperium som innefattar Pommery, Vranken, Demoiselle, Charles Lafitte, Sacotte, Barancourt och sedan 1996 även Heidsieck & Monopole. 1976 beslutade Vranken att börja sälja ett märke med sitt eget namn. Vidare producerar han cava i Spanien och har affärer i sitt gamla hemland Belgien. Dessutom älskar han portvin vilket förstås lett till att han äger tre olika portvinsproducenter; Quinta do Paco, Sao Pedro och Quinta do Convento. Vilken kille! Numera är alltså Demoiselle och Vranken sammanslagna och även Heidsiecks gamla goding Diamant Bleu ingår numera lite förvirrande i detta märke. Vinmakare är Dominique Pichart.

TASTINGNOTE ‘Det är säkerligen ett riktigt beslut att göra detta unga vin till årgångschampagne i fortsättningen. Vinet kräver nämligen lagring med sin steniga outvecklade karaktär. Priset är detsamma som för Diamant Bleu och Diamant Rosé, vilket känns smickrande för denna långt ifrån fantastiska blanc de blancs. Basen kommer från Oger och kräver längre lagring än någon annan Grand cru. Lite osäker på om detta vin kommer att klara åldrandet. Känns tämligen oxidativ i jämförelse med den årgångslösa varianten. Fin honung och torkad frukt.’ LGP 82(88)

CHAMPAGNE nr4 -POMMERY ’CUVÉE LOUISE’ 1999 Reims / Champagne / Frankrike / Pommery / 34PN 66CH ca129€

TASTINGNOTE ‘Husstilen utgörs av torra, strama, stilrena champagner med en ung frukt och omisskännlig stålighet som tar många år att rundas av. Prestigechampagnen Louise Pommery stämmer inte in på den beskrivningen, men är istället ofta lite för mjuk och polerad för att nå upp till konkurrenternas toppviner. Jag har gång på gång häpnat över storheten i äldre årgångar från Pommery. Denna är förvisso väldigt ung, knuten och skygg och ni tycker kanske att min initialpoäng är för hög. Men med tanke på den renhet, grace och ultrasofistikerade Avizedrivna elegans som redan kan finns närvarande skäms jag inte ett dugg. Vilken klarhet och ädelstensartad briljans! Utseendet och hela skepnaden utstrålar ungdom och vårförälskelse. Blommig och svalt doftande med undertoner av vanilj och citron. I den friska och delvis mjuka smaken hittar jag citronlakrits igen precis som jag gjorde med de första årgångarna av Louise i ungdomen. Ett fjälbäckselegant vin som ständigt uppmanar till nya klunkar genom sin pirriga finish.’ LGP 90(94)

CHAMPAGNE nr5 -POMMERY ’LES CLOS POMPADOUR’ 2002 Reims / Champagne / Frankrike / Pommery / 25PN 5PM 70PM ca 350€

TASTINGNOTE ‘Första gången som denna 25 hektar stora inhägnade vingård i Reims bar frukt var för 111 år sedan. Nu kommer första upplagan av denna raritet endast på magnum förstås. Alldeles underbart gott och extremt troget husstilen! Hur kan terroir från Reims spela en sådan underordnad roll? Påminner mycket om en fin årgångschampagne trots att den alltid är en ren grand cru. Endast 200 magnums tillverkades. Detta är den största Europas Clos som ägs av en ägare. Jmf med Clos de Vougeot. Den steniga och vackra mineralprofilen tillsammans med den nästan kliniskt precisa klarheten andas Pommery rakt igenom. Fet Chardonnay och intensivt lågt skördeuttag och perfekt vinmakarskap har här skapat en symfoni där smörig chardonnay lindar in krutrökig magnumton. Vilken strålande debut. Nu förstår man varför kritkällarna hos Pommery ser ut som de gör!’ LGP 91(94)

MENYN

Creme Vichyssoise serverad med enbärsgravad renrygg och friterad svartrot

POMMERY ’WINTERTIME’ Reims / Champagne / Frankrike / Pommery / 80PN 20PM   ca 35€  / TASTINGNOTE ‘Ett vin från Pommery som lovar mycket gott. För mig är denna bekantskap en lyckad mix mellan firmans stringenta och äppliga husstil samt mogna Pinotdruvors generösa rondör. Frukten som gränsar mot vinbär backas upp av rökiga och brödiga toner. Med stigande ålder får dessa flaskor en härligt krutdoftande prägel.’ LGP 87(90)

Halstrad gösfilé med hummerrisotto, ostron- champagnesås och crudité

Henriot ’Enchenteleur’ 1998 Le Mesnil-sûr-Oger / Champagne / Frankrike / Henriot / 50PN 50CH ca 108€ / TASTINGNOTE ‘Firmans nya prestigechampagne är identisk med Cuvée Baccarat. Deras strävan att göra en lätt och försynt champagne uppnås väl i detta vin. Lanserades med 1985:an. Här finns en fet silkig koncentration och fullständigt harmonisk stil. Inte någon rostning och kanske lite för mjuk för riktigt långt liv, men klara likheter likheter med 98 La Grande Dame.’ LGP 91(93)

Mjölkchokladmousse på Fazers blå i mörkt chokladskal med basilikasmaksatt bärsallad

Henriot ’Rosé’ 2005 Le Mesnil-sûr-Oger / Champagne / Frankrike / Henriot / 45PN 55CH ca 55€ sek / TASTINGNOTE ‘En smidig och ljus roséchampagne med försomrig elegans och lätt insmickrande feminin karaktär. Lite oförlöst och hal ännu, men säkerligen lagringsbar om man vill ha lite mer klös i smaken.’ LGP 77(84)

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s