Okategoriserade

Bollinger Dinner @ Grossmanns …

BOLLINGER CHAMPAGNE DINNER

Tisdag den 13 november är det dags igen för RJCC att arrangera bubblande begivenhet. Bollingers chefsvinmakare Matthieu Kauffmann kom till Stockholm för att närvara, vilket hör till ovanligheterna. Vi lade med en 3-rätters meny med 4 champagner därtill. Richard Juhlin var givetvis ciceron och guide mellan bubblorna och faten. Vår vän Jürgen Grossmann på Restaurang Grossmanns (f.d. GQ på Kommendörsgatan 23, Stockholm) har fick förtroendet att laga vår champagnemeny för kvällen.

Kvällens champagner var :

BOLLINGER ‘SPÉCIAL CUVÉE’  | 60PN 15PM 25CH | på flaska | Aÿ | Champagne | Frankrike | importör: Arvid Nordquist | ca 389 sek | SBnr 7418  | TASTINGNOTE ‘Återigen en av mina absoluta favoriter bland standard-champagnerna. Sedan början av nittiotalet är vinet fyra år gammalt och vinifiererat på ståltankar. Det är ändå fascinerande att se hur mycket tolv procent gamla reservviner vinifierade på ekfat och sedan lagrade i magnumbuteljer, gör för att lyfta vinet. Den ekigt rökiga och djupa Bollingerstilen utvecklas efter ett par år i flaskan. Superb just nu.’ 82(87) poäng

BOLLINGER ‘LA GRANDE ANNÉE’ 2002  | 60PN 40CH | på flaska | Aÿ | Champagne | Frankrike | importör: Arvid Nordquist | 849 sek | SBnr 7579  | TASTINGNOTE ‘Sedan årgång 1990 görs årgångsvinerna från Bollinger i en lite fruktigare mer persikodoftande stil med något mindre utpräglad rökighet och nötighet. Jag blev alltid mer imponerad initialt av den tidigare stilen, men det känns som skillnaderna jämnar ut sig med tiden. 2002 är väldigt fruktig och lite hal i nuläget, men jag är övertygad att fruktigheten kommer att läga sig och att vi får uppleva en djupare skönhet med tiden.’  93(95) poäng

BOLLINGER ‘GRANDE ANNÉE’ 1995 | 61PN 39CH | på magnum | Aÿ | Champagne | Frankrike | importör: Arvid Nordquist | ca 1 200 sek  | TASTINGNOTE ‘I samband med att jag skulle proväta en tiorättersmeny på Pontus in the Green House valde jag att ställa upp 1990 R.D. och Grande Année 1995 till alla rätterna. Det var knappast förvånade att de bägge två lyste som vackra stjärnor tillsammans med Pontus glimrande anrättningar. Till tryffelrisotton och kalvbrässen på potatisplättar à la Georges Blanc passade den mäktiga fylligheten i 90:an bättre. På egen hand och till de övriga åtta rätterna briljerade denna makalöst vackra och subtila champagne. Vinet är underbart direkt vid lanseringen med en sällan skådad citruselegant frukt av superb Chardonnay kombinerat med en Kruglik ekig komplexitet. Detta är knappast någon av de mest monumentala årgångarna Bollinger gjort, men absolut en av de mest njutbara och sofistikerade.’  95(96) poäng

BOLLINGER ‘R.D.’ 1988 | 75PN 25CH | på magnum | Aÿ | Champagne | Frankrike | importör: Arvid Nordquist | ca 2 000 sek  | TASTINGNOTE ‘R.D. är samma vin som årgångsvinet lagrat ytterligare några år i kontakt med jästen.Här finns den klassiska Bollingerstilen med hasselnöt, bröd, svamp och rök. Vinet har dock knappast vunnit på sin sena degorgering. Det blir spännande att se när detta vin når sin topp. Väldigt läcker och nötig på magnum, men helt knuten och oförlöst på jeroboam.’  94(95) poäng

BOLLINGER ‘ROSÉ’ | 70PN 10PM 20CH | på flaska | Aÿ | Champagne | Frankrike | importör: Arvid Nordquist | 849 sek | SBnr 7579  | TASTINGNOTE ‘Med lite härligt rödvin från Aÿs mest berömda läge har man kryddat den vita standardchampagnen. Resultatet är en modern och charmigt lättdrucken och elegant rosé som vid första mötet kan förväxlas med roséer från mindre personliga hus. Vid luftning kommer dock Bollingers berömda nötiga och äppliga komplexitet och påminner om att detta inte är någon nattklubbsskumpa utan ett utmärkt gastronomiskt vin. ‘ 93(95) poäng

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s