Arnaud Ente, Le Mesnil-Sûr-Oger, Meursault, Morey-Saint-Denis, Okategoriserade, Pierre Peters

Arnaud Ente & Perrot-Minot @ gastrologik …

Tisdagen inleddes med en invitation att prova bourgogner med Arnaud Ente från Meursault och Christophe Perrot-Minot från Morey Saint Denis på Gastrologik, en av huvudstadens bästa kök i den moderna svenska skolan. Man utnämndes nyligen på Restauranggalan till Årets Krog. Efter dagens besök måste jag falla in i hyllningskören. I den svalt och asketiskt inredda matsalen känns värme och passionen i varje del av det kompetenta matsalsarbetet. Här gör sommeliererna Felix och Erik ett storartat arbete med att förstärka Jacob Holmströms & Antons Bjuhrs snygga mat.

Jag måste börja med att presentera menyn på Gatsrologik: amuse1 – surdegsfriterad torsk. amuse2 – nystekt brioche.

Till detta serverades den magiska 2002 PIERRE PETERS ‘LÉS CHÉTILLON’  | Le Mesnil-sûr-Oger | Champagne | Frankrike | Pierre Peters | importör: Vingruppen/The WineAgency | ca 575 sek / Druvorna till Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chétillons kommer från vinstockar som är 70 är gamla. De gamla vinstockarna ger en söt och smeksam koncentration och den aromatiska tonen är detsamma i alla årgångar av Cuvée Spéciale. TASTINGNOTE ‘Att få denna champagne som apéritif till lunch … Sommelier-Erik drog upp denna hiskligt goda skapelse och jag tappade helt fattningen. Så nära Chevalier-Montrachet man kan komma i Champagne! Den lägesunika mandarintonen är givetvis mycket dominant. Tillsammans med en komplex mineralblandning draperas den volymstarka frukten in i en smörkolerondör som ersätter alla försök att söta upp storheten.’ 94(96) poäng

RÄTT1 – maräng, kycklinglever, inlagt äpple

RÄTT2 – pepparotsglass, ‘crumble’

Rätt3 – ungsbakad rotselleri, syrad grädde, riven griskind

RÄTT4 – dykfångad pilgrimmsmussla från Trondöy, puré på haverot (föregångaren till svartroten)

RÄTT5 – Hängmörad biff från Mälardalen, fettkappan och senan, rödbetscrème, syrad gulbeta

RÄTT6 – 24månaders Vrångebäck från Almnäs Bruk i Västergötland

DOMAINE ARNAUD ENTE – Meursault

Arnaud Ente är en av 80-talet odlare i Meursault. Man ägen enbart 4 hektar mark. Normalformulan är 12 månader på ekfat och 6 månader på ståltank innan buteljerna.

Att Arnaud Ente är inte ett känt namn i Bourgogne är en återspegling av hans outtröttliga engagemang för sin verksamhetsgren än av kvaliteten på sina viner. För Entes, det handlar inte om att stå rampljuset, även om han utan är tvekan en stigande stjärna i regionen. Arnaud och hans hustru, Marie-Odile, arbetar främst på egen hand med ett utsökt sortiment av mikro-produktion vita bourboner från Meursault och Puligny-Montrachet. Precision, renhet, elegans och finess är de bästa beskrivningarna av Entes stil. Varje vinstock vårdas genom varje steg i den årliga cykeln, och varje cru och byn vin får exakt samma oklanderlig behandling.

Deras grannar skämtar om att de inte vet hur Entes få mat på bordet när de observerar sådana mycket små skördar. Deras mest omfattande innehav är i en clos som heter l’Ormeau, som ligger strax nedanför center av Meursault, som har en djup, rik lerjord. De separerar deras vingårdslägen i tre cuvéer, Meursault AOC, ‘Clos des Ambres’, och ‘Seve du Clos’.  De baseras på vinstockarnas ålder och deras relativa position i respektive clos. Deras innehav ingår även Premier crus Meursault La Goutte d’Or och Puligny-Montrachet Les Referts samt en liten parcel i avundsvärt positionerade Lieu-dit Les Petits Charrons på sluttningen bakom byn. När druvorna är i källaren, det finns bara en återhållsam användning av ek som tillför subtil struktur och textur. Men något under radarn gör denna att blygsamma maestros viner redan kan konkurrera med de bästa. Och enligt min mening har Entes noggrannhet och passion förtjänat dem en plats i ”slutar aldrig att förbättra” kategori.

MERUSAULT │Meursault producerar lika mycket vitt vin som alla de andra kommunerna i Côte-de-Beaune gör tillsammans. Med andra en by med stor areal. Enbart Gevrey och Beaune är planterade med mer rankor än Meursault. Namnet Meursault, Murisault eller Murassalt i gamla dokument, tros vara en gammal försvarsanläggningen från Bronsålder eller Gallo-Romanska tider. I kommunen finns det 29 olika 1er cru-lägen. Dessa lägen täcker 131,88 hektar mark tillsammans. Läget les Vireuils klassas däremot som en duexièmes cru.

‘BOURGOGNE BLANC’ 2010  | Meursault | Bourgogne | Frankrike | Arnaud Ente | importör: Vingruppen/The WineAgency | 299 sek | chardonnay | Vingårdarna till detta vin planterades 1973, 1986 samt 2002 | .35 hektar | Jordmånen består av lerblandad kalk. | TASTINGNOTE ‘Detta vin gör på en blandning av lika delar deklassificerad Meursault (två lägen) samt Puligny-Montrachet. Snyggt polerat, mycket paticeritoner och mandelmassa.’ 86-87 poäng

‘MEURSAULT’ 2009  | Meursault | Bourgogne | Frankrike | Arnaud Ente | importör: Vingruppen/The WineAgency | 495 sek | chardonnay | Vingårdarna till detta vin planterades 1955 samt 2003 | .86 hektar | Jordmånen består av lerblandad kalk. | TASTINGNOTE ‘Doften är mild och elegant med solmogen Chardonnayfrukt och nötter. Smaken är mild, rik och fruktig med bra balans, frisk syra och inslag av päron, äpple, hasselnötter, citrus och kalk. Ett fräscht och fruktigt vin med värme och lång, syrlig, ungdomlig avslutning.’ 88-89 poäng

‘MEURSAULT – LA CLOS des AMBRES’ 2009  | Meursault | Bourgogne | Frankrike | Arnaud Ente | importör: Vingruppen/The WineAgency | 595 sek | chardonnay | Vingårdarnas genomsnittsålder 65år. | .72 hektar | Jordmånen består av lerblandad kalk. | TASTINGNOTE ‘aningen bakåtlutad och diskret i stilen. Finstämd struktur. Skall bli spännande att följa över tid. En ungdomlig stil av Merusault. Inget puppy-fat här inte!‘ 88-90 poäng

‘MEURSAULT – 1er cru LA GOUTTES d’OR’ 2008  | Meursault | Bourgogne | Frankrike | Arnaud Ente | importör: Vingruppen/The WineAgency | 895 sek | chardonnay | Vingårdarna till detta vin planterades 1990 | .22 hektar | Jordmånen består av lerblandad kalk. | TASTINGNOTE ‘Detta vin är en kompromiss mellan de rika och de eleganta drag inom appellationen. Doften är rik och komplex med solmogen, fet frukt, gåslever och mineral. Smaken är djup, rik och fet med oljig, komplex frukt, härlig balans och inslag av gråpäron, paranötsolja, grapefrukt, kalk, gröna äpplen, lime och mineral. Ett ungt, lite knutet vin med oljig, fet frukt och mineral.’ 91-92 poäng

‘MEURSAULT – LES PETITS CHARRONS’ 2008  | Meursault | Bourgogne | Frankrike | Arnaud Ente | importör: Vingruppen/The WineAgency | 799 sek | chardonnay | Vingårdarna till detta vin planterades 1957 samt 1990 | .34 hektar | Jordmånen består av lerblandad kalk. | TASTINGNOTE ‘Den snålare jordmånen ger ett elegant och återhållet intryck. Den som vill ha en ‘in-your-face-meursault’ blir nog en smula besviken men jag tycker om det blyga men ytterst eleganta draget i denna vingård. Det vinet saknar i syra kompenseras av en fin rik mineralitet som bär vinet hela vägen’ 90-91 poäng

MEURSAULT – LA SÉVE du CLOS’ 2007  | Meursault | Bourgogne | Frankrike | Arnaud Ente | importör: Vingruppen/The WineAgency | 895 sek | chardonnay | Vingårdarna till detta vin planterades för över 100 år sedan(!) | .32 hektar | Jordmånen består av lerblandad kalk. | TASTINGNOTE ‘Vilket djup och stringens! I’m in love! Om jag stod i en vinbutik med detta vin skulle jag inte tveka en sekund att dra plastkortet, en två tre gånger om. Ett intellektuellt vin som berörde det knutna sommelierhjärtat och blommade upp som den friskaste vårflod!’ 94-95 poäng

PULIGNY-MONYTRACHET  – 1er cru LES REFERTS ‘2007  | Meursault | Bourgogne | Frankrike | Arnaud Ente | importör: Vingruppen/The WineAgency | 895 sek | chardonnay | Vingårdarna till detta vin planterades 1965 | .22 hektar | Jordmånen består av lerblandad kalk. | │Puligny-Montrachet är en av två byar med det magiska namnet Montrachet i sig. I appellationen tillverkas såväl vita som röda viner, men få har någonsin smakat det röda, som görs i ytterst små mängder. I byn ligger fyra vingårdar med Grand Cru-status och därmed även egen appellation. Dessutom finner vi 14 1er cru-vingårdar. Några av de bästa lägena är Champ Canet, Champ Gain, Le Cailleret, och Les Pucelle. │TASTINGNOTE ‘Blekt gyllengul, med drag av grönt. Gröna druvaktiga aromer som drar mot mandel, marsipan, bivax och som med tiden utvecklar doft av rosmarin och vit blommor. Avslutas med elegans och förfinat.’  92-94 poäng

‘DOMAINE PERROT-MINOT – Morey Saint Denis

Denna domän har genomgått en fantastisk utveckling under senare år. Som så ofta i  Bourgogne har det sin grund i ett generationsskifte. Här är det sonen Christophe som tagit  över efter pappa Henri och genomfört nödvändiga åtgärder för att höja vinets kvalitet.  Förutsättningarna för Christophe fanns där i form av mkt fina vingårdslägen med i många fall  gamla stockar. Bl a kan nämnas firmans Combe d’Orveaux på 80-åriga stockar som löper  längs med Musigny. Vinerna är mycket rena, fokuserade och uttrycksfulla i sin Pinot Noir – fruktighet samtidigt som de är typiska för sin terroir. En stjärna på uppåtgående!

‘FIXIN’ 2010  | Morey Saint Denis | Bourgogne | Frankrike | Perrot-Minot | importör: Vingruppen/The WineAgency | 355 sek | pinot noir |Fixin är en by som ligger bara några kilometer söder om Marsannay. Tillsammans med vingårdarna i Brochon utgör De appellationen Fixin. Det finns en liten och spännande produktion av vitt vin, men druvsammansättnigen i området utgörs till dryga 98% Pinot Noir. De röda viner är djupa i färgen och har mer tanniner och toner av som påminner om Bordeaux än någon annan appellation i Bourgogne. Här finns ett tiotal Premier Cru lägen, den mest kända är La Perriére. Viner från Gelin och Ph. Jolet är väl värda att prova.| TASTINGNOTE ‘Seriös prislapp för en enklare appellation som Fixin. Men som jag alltid säger: när det gäller Bourgogne så är det först och främst viktigt med frågan: vem är avsändaren? Sedan årgången. Sedan appellationen. ‘Dessa viner är berömda för sin uttalade frukt, tydliga Pinot Noir-karaktär, renhet, balans och sina mjuka tanniner.’ 87-88 poäng

‘GEVREY-CHAMBERTIN’ 2010  | Morey Saint Denis | Bourgogne | Frankrike | Perrot-Minot | importör: Vingruppen/The WineAgency | 430 sek | pinot noir | Gevrey Chambertin som appellation börjar strax söder om byn Brochon. appellationen är mest känd för Grand Cru- vingåren Chambertin och för att det är den appellation i Bourgogne som har flest Grand Cru-vingårdar. Likt övriga Grand Cru-vingårdar i Bourgogne har Chambertin och de övriga åtta Grand Cru-vingårdarna i Gevrey-Chambertin också sin egen appellation. I Gevrey Chambertin finns dessutom ett tjugotal Premier Cru-lägen. Bra odlare av Premier Cru viner är Dom Dujac, Ph LeClerc, Joseph Roty. | TASTINGNOTE  ‘Pinot Noir är som den ohängde tonåringen som ger sina föräldrar grå hårstrån i förtid, men som vid få väl valda tillfällen, när den lägger manken till, bevisar att den har ett genis hjärnkapacitet. Pinot Noir kan producera ordinära men alltför dyra viner, speciellt i Bourgogne, men också riktigt exceptionella, även detta i Bourgogne!  Pinot är expressiv för sin växtplats, de magra kalkstensjordarna i Gevrey-Chambertin ger eleganta, smala och delikat parfymerade viner.’ 88-90 poäng

‘MOREY SAINT DENIS – LA RUE de VERGY’ 2008  | Morey Saint Denis | Bourgogne | Frankrike | Perrot-Minot | importör: Vingruppen/The WineAgency | 495 sek | pinot noir | TASTINGNOTE ‘Skogsbärig doft med ton av undervegetation och svamp och inslag av hallon, smultron och körsbär, lätt rökig rostad fatton och antydan till mineral.Medelfyllig, mycket frisk smak med körsbärig frukt och balanserad fatkaraktär i torr och något stram stil.’ 88-90 poäng

‘CHAMBOLLE-MUSIGNY 1er cru VIEILLES VIGNES – LES ÉCHANGES’ 2009  | Morey Saint Denis | Bourgogne | Frankrike | Perrot-Minot | importör: Vingruppen/The WineAgency | 1 050 sek | pinot noir | TASTINGNOTE ‘ 90-92 poäng

‘CHAMBOLLE-MUSIGNY 1er cru LA COMBE d’ORVEAU’ 2009  | Morey Saint Denis | Bourgogne | Frankrike | Perrot-Minot | importör: Vingruppen/The WineAgency | 1 120 sek | pinot noir | TASTINGNOTE ‘‘Vinets karaktär är mycket kraftfull och djup i färgen med ’vilda’, mycket aromatiska aromer. Konsekvent gissar vi på att vinerna är betydligt yngre än vad etiketten säger vid blindprovningar. Detta är en Pinot Noir med kraft! Stor fruktig smak av björnbär med en del fortfarande strama syror och tanniner. Lång eftersmak.’ 90-92 poäng

‘NUITS-ST-GEORGES 1er cru VIEILLES VIGNES LA RICHEMONE’ 2009  | Morey Saint Denis | Bourgogne | Frankrike | Perrot-Minot | importör: Vingruppen/The WineAgency | 950 sek | pinot noir | TASTINGNOTE ‘Medelfyllig ung, fortfarande lite knuten doft med generös frukt med druvtypiska inslag av solmogna röda bär, skogsbär och en markerad rostad fatton. Medelfyllig, ung frisk och smakrik med ursprungstypisk karaktär och inslag av solmogna röda skogsbär, jordgubbar, cederträ och choklad. Vinet har en elegant, markerad fatkaraktär i den långa avslutningen‘ 90-92 poäng

‘CHARMES-CHAMBERTIN GRAND CRU VIEILLES VIGNES’ 2008 | Morey Saint Denis | Bourgogne | Frankrike | Perrot-Minot | importör: Vingruppen/The WineAgency | 1 690 sek | pinot noir | │Charmes-Chambertain ger ofta rena och mycket fragranta viner med stor finess. Här finner vi spännande aromer av violer och hallonlik parfym. I texturen känner vi mjuka silkeslena toner, dock utan att tappa i intensitet. Rousseau´s viner är alltid rika i färgen, rena i texturen, aldrig obalanserade i eken. Alltid mycket koncentrerade. Ett annat särdrag som man alltid finner är att de är enormt distinkta och uttrycker varje vingårdsläges egna terroir. Adelsmärket är alltid superb vinmakning från en av Bourgogne´s verkliga gentlemän. │TASTINGNOTE ‘Charmes-Chambertain ger ofta rena och mycket fragranta viner med stor finess. Här finner vi spännande aromer av violer och hallonlik parfym. I texturen känner vi mjuka silkeslena toner, dock utan att tappa i intensitet.’ 90-92 poäng

‘CHAPELLE-CHAMBERTIN GRAND CRU VIEILLES VIGNES’ 2009 | Morey Saint Denis | Bourgogne | Frankrike | Perrot-Minot | importör: Vingruppen/The WineAgency | 1 795 sek | pinot noir │Chapelle-Chambertin ligger omedelbart under Clos-de-Bèze, med Griottes i söder och 1er cru läget Les Cherbaudes i norr. Nanmet härstammar från kapellet i Notre-Dame-de-Bèze, som byggdes år 1155. Appellationen täcker 5,49 hektar. Appellationen anses en aning femininare i sin stil jämfört med grannappellationerna. │TASTINGNOTE ‘Vinernas karaktär är mycket kraftfull och djup i färgen med ’vilda’, mycket aromatiska aromer. Konsekvent gissar vi på att vinerna är betydligt yngre än vad etiketten säger vid blindprovningar. Detta är en Pinot Noir med kraft! Stor fruktig smak av björnbär med en del fortfarande strama syror och tanniner. Lång eftersmak.’ 92-94 poäng

Läs gärna ‘lyxbloggaren’ Fredrik Schelins tankar kring provningen och koll ain Raphael Camerons fantastiska bilder.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s