Okategoriserade, sportdryck, Winefinder, WineFinder vinbutik

sportdryck – Cepparello 2008 & 2009 …

Champions Leaguekväll … var nere på min lokala deli och snackade om kvällens match mellan Juventus och Chelsea. Vi börjar bli som de gamla gubbarna vid det sovande torget i den lilla Toscanska staden, jag och mina vänner. Man går ner och tar sin kaffe, pratar med lidelse om vårt stora gemensamma intresse: fotboll … Närvarande var  ägaren Piero (Serie A), fysioterapeften Juan (La Liga), gamle BP-tränaren Mike (Premier League) …. Jag nickar igenkännande till den gamle regissören från ‘fem myror’, som alltid nickar gillande då jag och sonen kommer gåendes förbi uteservering klädda i Hammarbys grönvita fotbollsställe, direkt från en träning.

ISOLE e OLENA ‘CEPPARELLO’

VINET | En neoklassisk Super-Tuscan som kommit tillbaka! Första årgången var 1980 av detta numer legendariska vin. I dag används 100% avstjälkade druvor och vinifikationen sker i öppna kar i 18-21 dagar. Vinet lagras på 30% ny fat och resten begagnade i ca 18-22 månader. Vinet varken filtreras eller klaras innan buteljering. Vinet fick namnet Cepparello och är i dag ett av de mest ansedda och efterfrågade vinerna från centrala Toscana.

I GLASET? Fick leverans av båda dessa årgångar i veckan. Jag var tvungen att köra en parallellslalom på de två olika årgångarna … en i kocken …. en till matchen … Juventus-Chelsea …

TASTING NOTE 2008 ‘Cepparello är i dag tät och rik med doft av sursöta körsbär och moreller. Vinet är kraftigt, syrligt, stramt och väldigt koncentrerat/intensivt. Cepparello är flaggskeppet hos Isole e Olena och ett resultat av höga ambitioner och investeringar över en längre period.’

TASTING NOTE 2009 ‘Stor, djup, Intensiv komplex doft av kryddor, tobak, stall, örter, plommon och mörka bär. Smaken är fyllig och späckad med solmogen, mörk frukt, kraftiga tanniner och lång, lovande eftersmak. Fyllig smak, mycket frisk och med en imponerande tanninstruktur, inslag av mörka körsbär och örter.

LAGRINGSHORISONT | Från nu och 10-12 år framåt, 2022-2024.

PRODUCENTEN | Fattorie di Isole e Olena drivs i dag av energiska och eftertänksamma Paolo di Marchi, som efter Italienska förhållanden är väldigt internationell i sin vitikultur och vinifikation. Efter avslutad önologiutbildning vid universitetet i Torino har han knutit nära kontakter med universiteten i Montpellier, Beaune, Geisenheim och Davis i California. Paolo di Marchi är en typisk världsmedborgare, han söker ständigt nya kontakter och kompetens. Paolo di Marchis började med förändringarna 1976. Målet var att skapa en modern egendom i en region som vid denna tidpunkt var nerkörd vad gäller rykte och kvalitetsförståelse.

MATEN & VINET | Prova gärna vinet med lite italienskinfluerade maträtter. Den gamla devisen: If it grows together, it goes together, stämmer allt som oftast. Tänk att få dricka detta i stora ymniga klunkar till  … ja vad hamnade egentligen på tallriken denna kväll?

PÅ TALLRIKEN | Rörde ihop en klassiker – Bolognese med torchietti-pasta. Fast-food-för en gentleman …

Vinerna finns i WineFinder vinbutik just nu för 2 454 sek för 3 flaskor ’08:a och 3 flaskor av ’09:an.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s