Belle Epoque, chardonnay, chef des caves, Comtes de Champagne, Cristal, cuvéechampagne, Dom Pérignon, Okategoriserade, Perrier-Jouët, pinot meunier, pinot noir

Hemmamatch – Perrier-Jouët ‘Belle Epoque’ då & nu …

Ibland är det kul att köra paralellslalom på några goda flaskor man stoppat undan i källaren och ta fram en referens med mognad. I helgen plockades den ultra eleganta ‘BELLE EPOQUE’ från PERRIER-JOUËT fram ur sin sömn.

Hur många gånger har man inte sett den anemonprydda flaskan i en Hollywoodproduktion? Av alla vackert utformade champagneflaskor är Belle Epoque den mest kända tillsammans med den karaktäristiska Dom Pérignon, de bowlingkägleformade samt den transparanta Cristal. Så pass mycket att ’Fleur de Champagne’ eller ’champagnen i den blommiga flaskan’ har nått ikonstatus runt om i världen. Elegantare cuvéechampagne finns inte! De första gångerna jag provade Belle Epoque tyckte jag att flaskan var vackrare än innehållet. Numer vet jag bättre!

FLASKAN | De vackra anemonerna i Art Nouveau-stil målades ursprungligen av Emile Gallé 1902, men kom inte att pryda några flaskor förrän 1964 då de lanserades till Duke Ellingtons 70-årsdag 1969.

CHAMPAGNEN | Utan tvekan är Belle Epoque det vin som sticker ut i Perrier-Jouët-serien. Även om denna préstigecuvée skapades av Michel Budin, marknadschefen Pierre Ernst och chef des caves André Bavaret under senare delen av 1900-talet så är dess ursprung är faktiskt mycket äldre än detta datum antyder. Deras inspirationskälla var upptäckten av en vackert dekorerad flaska, med anor från 1902, som man fann länge försummad och samlade damm i ett skåp i ett av de bakre rummen i Masion Belle Epoque. Flaskan bar emaljerade konstverk av glaskonstnären Emile Gallé, en arsenal av glas och fint färgade anemoner. Det verkar som Gallé hade skapat flaskan på begäran av Henri Gallice, som en symbol för det härliga 1890- talet. Men varför den låg oupptäckt i nära sex decennier är fortfarande oklart. Idag Gallé är känd för den höga kvaliteten på sina glasarbeten och betraktas med rätta som en av förgrundsfigurerna i Art Nouveau-rörelsen i Frankrike. Upptäckten fick Ernst och Bavaret att skapa en champagne värdig ett sådant fantastiskt konstverk. Den första årgången av Belle Epoque, i stilen brut, var 1964, som släpptes 1969, och såldes uteslutande i ett litet antal utvalda butiker. Den fick senare sällskap av La Belle Epoque Rosé med årgången 1976, och senare av La Belle Epoque Blanc de Blancs 1993.

CUVÉEN | Den ’vanliga’ Belle Epoquen är en blandning av 50% Chardonnay, 45% Pinot Noir och 5% Pinot Meunier. Styrkan i denna préstigecuvée är finess och elegans snarare än kraft eller frukt. Av den anledningen har oerfarna champagnedrickare kritiserat Belle Epoque för att den inte ruskar om och tar plats som många av de andra mer kända préstigechampagnerna (som Dom Pérignon, Comtes de Champagne exempelvis). Dessa kritiker har framfört sin kritik att de tycker att man lagt ner för mycket energi på flaskan snarare än innehållet. Men för mig pratar vi om ett vin som har en oklanderlig balans, något mycket mer värdefullt än kraftfull frukt. Med lämplig flaskålder avslöjar dessa viner sin verkliga klass, det höga kvalitetsursprunget av frukten från några av de bästa vingårdslägena i regionen.

NU | PERRIER-JOUËT ‘BELLE EPOQUE’ 2004 TASTINGNOTE ‘En väldigt charmig ung champagne. Finns en massa smäktande solig drickglädje direkt med vaniljartad silkig mjukhet och okomplicerad njutning. Vaniljdrömmarna styr för tillfället även om tiden kommer att ge djup och seriositet. Smakens kärna är fylld av röda frukter som bäddas in i blommig och krämig Chardonnay från Cramant. En skygg kryddighet som är upprinnelsen till kakdoften som på sikt blir kafferosteriet kan skönjas i det tomma glaset.’ 90(93) POÄNG

DÅ |  PERRIER-JOUËT ‘BELLE EPOQUE’ 1989 TASTINGNOTE ‘Vinerna har alltid en strålande blommig elegans, som de bevarar i många år. Till elegansen adderas en nötig och rostad kaffearom av storslaget snitt. Ett sagolikt vin som påminner mycket om en fin Montrachet i sin ultraeleganta rostade skepnad. Doften formligen exploderade i glaset med toner av blommor, frukt och rostat kaffe. Smaken är exotisk och klassisk på samma gång med oerhört njutbar kolafinish. Mer nötig och uniform på senare tid med inslag av puder och mintkaramell.’ 94(94) POÄNG

OUTRO | Finns det något som är mer njutbart än att dricka 20-25 år gammal champagne av hög kvalitet? Perfekt mognad och harmoni. Så mycket mer komplext än unga omogna viner samtidigt som de ännu inte är tyngda av ålder.

Standard

2 thoughts on “Hemmamatch – Perrier-Jouët ‘Belle Epoque’ då & nu …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s