Dom Pérignon Oenothèque, Heidsieck Monopol, Henriot, Krug Clos de Mesnil, Okategoriserade, Stockholms Aukitonsverk, Systembolaget, vinauktion, Winefinder

dryckesauktion 10 – 12 december …

Snart är det dags för årets sista vinauktion på Stockholms Aukitonsverk i samarbete med Systembolaget.  Om man har problem att finna de där speciella flaskorna kan jag verkligen rekommendera auktionerna. Från gång till gång dyker det upp riktigt bra viner till hyggliga priser. Alltså 10-12 december är det dags för årets sista dryckesauktion.

I finanskrisers spår dyker det upp en del intressanta frågor kring vin. Ett flertal personer, både vänner och okända har frågat oss på sistone hur man säljer vin privat. En vanlig fråga är: ”Jag undrar om man vill sälja sina gamla vin- och sprit flaskor i Sverige vart vänder man sig”. I Sverige är det de årliga vin- och spritauktionerna som gäller vid försäljning. Du finner mer information om dessa på systembolagets websida. Det är framförallt exklusivare viner och spritsorter som säljs där. Men detta är det enda alternativet om du vill sälja flaskorna lagligt i Sverige. Om man vill finna mogen champagne till sin egen källare och konsumtion rekommenderas att kolla in auktionskatalogen.

VÄRDERING AV VINET Ett vins värde består till mer än 80 procent av innehållets kvalitet. Därför är vätskenivån den mest betydande aspekten. Den ultimata kombinationen är om vinet har dels ett drickvärde, dels ett samlarvärde. Om dessa sammanfall har vinet ofta ett högt värde. Utöver att bedöma vätskenivån i flaskan bedöms skicket för etiketten, kapsylen och förpackningen.

NÅGRA RÖSTER PÅ NÄTET ”Tyvärr är ju Systembolagets auktioner svindyra vad gäller avgifter och begränsat antal flaskor säljs där. Det bästa hade varit att skapa en websida där vinintresserade berättar ‘vad de drömmer om’ för viner/gärna skulle vilja köpa men naturligtvis inte kommer att köpa privat” – med kontaktuppgifter om någon vill höra av sig och ”diskutera” kring dessa viner.”splash Blanc de Noirs1.1

”Helt otroligt!!! att vi vuxna människor emellan i Sverige inte får sälja en flaska vin till varandra, men däremot t.ex. vapen (visserligen mot licens, men ändå)!!!”

MEST INTRESSANTA LOTTER Sören Nylund, Systembolagets värderingman skriver följande: ‘Vi börjar kl 13:00 måndagen den 10:e december. Sprudlande champagne, vita viner – både torra och söta från alla de mest kända regionerna – tillsammans med starkvin och ett spännande utbud av olika destillat kommer upp på agendan. Bland många utrop en femtioårig Dom Pérignon Oenothèque 1962 och en magnumflaska Dom Pérignon Oenothèque från 1980. Salon 1988 och 1990. Rariteter som Krug Clos de Mesnil från de erkänt goda åren 1979, 1985 och 1990 och alla från samma säkra källare! Även två buteljer Heidsieck Monopol 1907 från förlista Jönköping, som sänktes för snart 100 år sedan, kommer upp till ytan denna dag, liksom Henriot 1996 i magnumflaskor.’

 Jacques Selosse Substance utrop 1 000 sek

Jacques Selosse Brut Grand Cru Blanc de Blancs  utrop 1 600 sek

Dom Pérignon Oenothèque 1962 utrop 10 000 sek

Hedsieck Monopole Diamant Bleu 1982 utrop 1 400 sek

Pierre Peters Blanc de Blancs Cuvée Spéciale 1988 utrop 3 600 sek

Pierre Peters Brut BdB Cuvée Spéciale 1996 utrop 12 000 seksplash BJ1

Jag har tidigare bloggat om champagneauktioner på nätet, bland annat;

tsarens skatt kan slå nytt världsrekord

nytt världsrekord?

Hitlers champagne…

hur är det att smaka champagne för ett värde av 6 miljoner euro på tre dagar…

Ps du vet väl att ett annat sätt att få tag på de där speciella flaskorna är att ta kontakt med vinrådgivarna på WineFinder? WineFinder har sedan 2005 byggt upp ett internationellt nätverk av vinhandlare. I kombination med WineFinders medlemskap i vinbörsen Liv-ex (London International Vintners Exchange) får de tag på alla viner som finns i världen.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s