Okategoriserade

Björnstierne; årets topp-tio champagner ’12 …

Fick en invitation av vännerna MrsP och HerrM att fira nyåret i flygeln på Norrby Gård strax söder om Grisslehamn. Förmiddagen startade med ett besök i godsägarns Nord-Pers vinkällare. Vintarmen gick igång ordentligt. Skickade ut barnen i snön en stund. Därefter började jag fundera på alla droppar man fått i sig under året. Mycket vin blev det som den gamle uppfinnaren i Lorry sa … Många har årets vinresor blivit. Framför allt blev det år då Bordeaux och Champagne blev de flitigaste resmålen.Salon, 1959-1964

top-tio champagnerna 2012:

1. 1961 SALON ‘Cuvée S de Salon’ – 100p

TASTINGNOTE Detta monster, min första 100poängare någonsin drack vi under ‘The Johan Tidelius Salon Tasting’ på Operakällaren i april. Om jag var nära att gråta av besvikelse över 66:an kom tårarna på riktigt i nästa flight då denna flaska degorgerad samtidigt och med exakt samma låga dosage var så ljuvlig att känslorna svallade över. Här fanns en osannolik kontrast mellan ungdomlighet och snyggt mogna toner. Doften är så overklig med sin euforiska feromonosande parfym upplyft av lindblom, geranium, liljekonvalj, akacia, ingefära, färsk dragon, mynta, limeskal och Sorrentocitron. Glasklar briljans och laserskarp skärpa och precision. Smeksam med svaga undertoner av vanilj, brioche och rostning. Klockren flintig mineralfiness och virvlande små pärlhalsbandsbubblor som dansar balett i gommen och spricker som kaviarkorn i munnen. Tänk att en 51-åring kan personifiera snösmältning, vårvinter och livets pånyttfödelse. Vinet kommer direkt från Salons källare. Degorgerad i oktober’11, dosage 1 gram/liter. Läs mer om denna fantastiska provning i Livets Goda nr65.

2. 1996 KRUG ‘Clos du Mesnil’ 1996 – 99p

TASTINGNOTE Clos du Mesnil är en charmör som i ett vin förenar alla de bästa blanc de blancs och samtidigt präglar vinet med husets signum. En champagne av ren lyx, både i karaktär och pris, kombination av kraft och elegans, visar en elegant sofistikerad textur och krämigt, mättat djup. 12 000 flaskor och 489 magnum har världen att slåss om av denna diamant. Och visst är Krug Clos du Mesnil ett av världens främsta viner! Visst är den ovanligt utvecklad och mer tillgänglig än vanligt vilket kan indikera att vinet inte är lika stort som en del andra årgångar. Jag sticker ändå ut hakan direkt och låter mig baxna i ett lyckorus där allt sitter på rätt plats från start. Det känns alltid lite meningslöst när man ska försöka beskriva de främsta vinerna i världen så låt oss bara konstatera att detta är en generös, rik och mjuk upplaga av det mest perfekta chardonnayvin världen har tillsammans med DRC Montrachet.

3. 1959 SALON ‘Cuvée S de Salon’ – 98p

TASTINGNOTE Kan vara bland det största man kan dricka, men tyvärr var denna flaska i början av sin utförsbacke med valnötterna och skogsdjupet intakt, men också denna gång uppblandat med plommon, fikon, dadlar och lätt bruna äpplen. Degorgerad för 9 år sedan. Köpt på auktion i London. Se punkt 1.Salon korkar lodrättBW

4.1990 MOËT & CHANDON ‘Dom Pérignon’  – 97p

TASTINGNOTE Dom Pérignon är antagligen världens mest berömda champagne och 88:an är ett mycket fint exempel på hur vackert detta vin kan vara. Mycket ungdomlig och elegant med en typisk Dom Pérignonfiness. Det kommer att bli en fröjd att följa 88:an och 90:ans inbördes utveckling. Vilken debut av Richard Geoffroy! Underbart rostad kaffearom på magnum och elegant chablislik på vanlig butelj. Fantastisk elegans just nu.En stilren Dom Pérignon där allt finns på rätt ställe.

5.1990 KRUG ‘Vintage’ – 97p

TASTINGNOTE Underskön flaska som startade den bakanaliska aftonen ‘Mellandagsrea på Café Rotsunda’. Förmodligen den galnaste kvällen på kafét nånsin, mer om det senare på bloggen. Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att årgången och husets karaktär skulle gifta sig på ett perfekt sätt. Vinet är redan monumentalt med en stil som ligger mitt emellan den syrigt klassiska 88:an och den generöst honungssmakande 89:an. Syran är förvisso hög, men frukten är så rik att syran bäddas in vackert. Här finns varma rostade, ja nästan brända och rökta aromer tillsammans med toner av orkidéer, vanilj och torkad frukt som för tankarna till äldre Krug från varma år. Det tar nog 7-8 år till innan vinet helt är på topp, men december 2007 hade storhet och geneositet infunnit sig.

6. 1995 KRUG ‘Clos d’Ambonnay’ – 97p
TASTINGNOTE  Världens dyraste unga champagne kommer från ett magiskt 0,68 hektar litet muromgärdat läge mitt i Ambonnay. Världens dyraste unga champagne går på upp mot 3 000 euro per flaska vilket inte verkar skrämma iväg krugisterna då alla de 3000 flaskorna redan är bokade. Själva vinet är fantastiskt, allra främst eftersom det är en uppenbar broder till de övriga syskonen i Krugfamiljen. Vinet andas mycket mer Krug än Ambonnay på precis samma sätt som Clos du Mesnil gör på sitt håll. Det känns som om alla Krugviner får en sista liten dusch av Krugparfym som särskiljer dem från allt annat oavsett växtplats. Det spelar ingen roll om andra kopierar metoderna med små gamla ekfat, ingen malolaktisk jäsning, 12 års lagring och andra teknikaliteter. Krug kan de ändå inte kopiera. Jag tycker att Clos d´Ambonnay påminner mycket om det vanliga årgångsvinet och är förvånande nog endast marginellt fylligare än detta. En blanc de noirs med sannslös finess långt bortom klumpighet. Fräschören och den fenomenalt långa eftersmaken är nog det mest frapperande med detta magnifika vin. Bouqueten är rikt krämig med antydan till hasselnöt och brioche tillsammans med papayamarmelad och mango. Smaken balanserar mellan sagolik mjukhet och 96-lik friskhet. Ett nytt världsklassvin är fött.

7. 1996 JACQUESSON ‘Blanc de Noirs ‘Aÿ’ – 97p
TASTINGNOTE Ett enastående vin som med all önskvärd tydlighet visar att de kvalitetsfanatiska bröderna Chiquet är rätt ute med sin satsning på monocru-champagner. Jag ser uppenbara likheter med den himmelska champagne Deutz gjorde från Aÿ 1975. (jag hade möjligheten att prova en av endast ett fåtal av de 200 magnumbuteljerna som finns kvar i juni 2010). Med andra ord är de animaliska aromerna nedtonade till förmån för en mineralsprakande kritig finess. Jag provade vinet blint, men hade inga problem att känna igen Jacquessons personligt chokladaktiga fatton. De som hävdar att en stor champagne alltid måste innehålla Chardonnay borde smaka på detta minst sagt strålande vin. Oerhört lik Bollinger VVF från samma år.Bollinger BW

8. 2000 BOLLINGER ‘Vieilles Vignes Françaises’ – 97p

TASTINGNOTE Årgångsvinet tillhör de bästa i området, men frågan är om inte det fantastiskt sällsynta vinet Vieilles Vignes Françaises, gjort på druvor från oympade pinotstockar, når ännu högre höjder. Vinet tillhör de lilla fåtal som uppträder med sådan självklar pondus att kommentarer och jämförelser känns överflödiga. Precis som väntat en kolossal vinupplevelse! Underbart krämig och intensivt elegant på ett modernt polerat vis trots att musklerna är stora som Gluteus Maximus på en rashäst. Fantastiskt lång och homogen redan med ett kolossalt tätt fruktlager som spänner mellan päron till fikon. Frestande att njuta redan nu, och det är inget brott, men om man själv är vid god vigör bör man nog vänta till vinets 20-årsdag innan man möts igen då tryffelkomplexiteten utvecklats fullt ut.

9. LAURENT-PERRIER, Grand Siècle ’Œnothèque’ (1975/73/70) NV (70’s) – 97p

TASTINGNOTE En fantastisk master-piece under invignngen av det nya vineriet för ‘Grand Siècle Corner’ i september.Provad på flaska. Blenden är ’70 (20%), ’73 (20%) och ’75 (60%). Ett gigantiskt vin med underbar arom av crème brûlée. En len finessrik essens med minimala krämiga bubblor och tonvis av smörkolearom. Min favorit bland dessa skönheter. Uttalad kaprifolton och exceptionell mousse. Läs mer om denna fantastiska provning i Livets Goda nr67.

10. 1964 SALON, ‘Cuvée S de Salon’ – 97p

TASTINGNOTE Denna klassiker var deffekt under provningen på Operakällaren, men jag fick möjlighet att prova denna vid ett annat tillfälle under våren. Inte lika sensuell som 1964 Comtes de Champagne men lika god i en stramare och yngre stil. Ljus, limegrön färg, ihållande minimala bubblor. Stram doft som kräver luftning för att öppna upp det inneboende djup av Salons alla typiska aromer. Sagolikt balanserad med en intensiv attack och syrlighet. Salon i ett nötskal! Se punkt 1.

Gott slut! I morgon kommer krönikan ‘Dagen efter, kvällen före’ … 

Vi avsluta året med en av årets favoritlåtar …. 

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s