Fine Champagne, Fine Wine Magazine, Gérard Basset, Master of Wine, Okategoriserade, Tastingbook, Winefinder

the tasting book …

Det har dykt upp ett nytt lysande hjälpmedel för vinälskaren om man vill ha koll på vad professionella skriver om vin samt att man själv kan delge sina egna noteringar. The Tastingbook bygger på att man delar med sig av sina provningsnoteringar till, familj, vänner och andra inom nätverket.

vinlista DPUndertecknad är tillsammans med ett antal professionella inom vinbranschen utsedda till ‘founding pros’. Bland dess märks;

Andreas Larsson, demonsommelier, Svensk Mästare, Nordisk Mästare, Europamästare samt Världsmästare.

Gérard Basset, Sommeliervärldsmästare & ägare av Terra Vina Hotels

Richard Juhlin, världens ledande champagneexpert, Champagne Club

Juha Lithonen, Chefredaktör Fine Wine Magazine

Essi AvellanMaster of Wine & chefredaktör Fine Champagne

Pekka Nuikki, internationell toppfotograf & chefredaktör Fine Wine Magazine

John Kapon, Auktionschef på Acker Merrall & Condit

Olika typer av vinglas(mindre)

Varför inte korka upp en god flaska och se vad andra skriver ? Jag kilade ner i källaren och plockade upp en riktigt favorit :

LOUIS ROEDERER ‘BRUT PREMIER’  62 Pinot Noir, 8 Pinot Meunier, 30 Chardonnay

Reims / Champagne / Frankrike / Louis Roederer / 349 sek /  87 poäng

Ofta så får jag i min profession höra ’jag hatar Moët’ eller ’jag älskar Ruinart’. Mycket sällan får man en utförligare förklaring på varför man föredrar den ena framför den andra. Ett av de viktigaste momenten i min profession som sommelier är att hålla koll på statusen på de stora standard-cuvéerna. Vilka håller stilen? Vilka slarvar? Vilka förtjänar mer uppmärksamhet? Och kanske det viktigaste: vilka har bäst track-record de senaste, säg tio åren? Detta gör att man inte skall fnysa åt gamla varumärken som man tror är trötta och representerar en överdoserad husstil. Inom alla vinregioner finns fantastiska topproducenter som av någon anledning alltid glöms bort när de största namnen avhandlas. Hur bra de än presterar så reagerar folk alltid med förvåning och säger saker som; ’den stora positiva överraskningen var…’ eller ’oj vad bra det här vinet lyckades idag. Det måste ha varit en extremt bra flaska’. Charles Heidsieck, Deutz och Henriot är Champagnes representanter i den här allt annat än åtråvärda kategorin.

Björnstiernes TASTINGNOTE: Konstant lovordad standardchampagne med hög andel reservviner lagrade på stora ekfat. Fyra år i buteljen före degorgeringen, endast första pressningen. I flera år en äpplig, lagringsbar och hyfsat bra standardchampagne. I dag en Cristallik champagne med enastående finess. Helt fantastisk på magnum. 

PRODUCENTEN Firman återhämtade sig på 1930-talet då Camille Olry-Roederer hamnade vid rodret. De pengar man fick in på försäljningen investerade hon i några exceptionella vingårdar i Aÿ, Hautvillers, Cumières, Louvois, Verzy, Verzenay, Vertus, Avize, Cramant, Chouilly och Le Mesnil. Firman är i dag områdets finansiellt mest framgångsrika, mycket tack vare dessa vingårdar som förser Roederer med 70% av druvbehovet. I dag drivs huset av Jean-Claude Rouzaud som arbetar enligt samma principer man haft de senaste decennierna. Alla viner jäser separat by för by på små ståltankar och reservvinerna lagras på stora ekfat. Dessa sägs ge firmans speciella vaniljtouche. En förklaring till den kolaliknande mognadstonen kan vara att man använder en stor del av de främsta äldre ekfatslagrade reservvinerna i dosagen. Annars använder man upp till tjugo procent ekfatslagrat reservvin i standardchampagnen Brut Premier. Roederer har inget fast recept när det gäller den malolaktiska jäsningen. Vinets personliga egenskaper får avgöra från fall till fall. Roederer är onekligen ett strålande champagnehus med en exceptionell portfölj av viner. Standardchampagnen är lysande, rosé och blanc de blancs erbjuder en hustypisk aristokratisk elegans och årgångsvinet tillhör alltid de bästa.

Just nu finner du LOUIS ROEDERER ‘BRUT PREMIER’ i Winefinders vinbutik för 349 sek. Och vet du? Den är alltid billigare på Winefinder än på Systembolaget!

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s