Okategoriserade

favorit i respris: Boeuf Bourguignon, eller kalops på burgundiskt vis…

Blev sugen på lite långkok i går … Perfekt att det fanns kvar både i grytan och flaskorna till måndagskvällen.

Det burgundiska köket baseras naturligtvis på de lokala råvarorna vilka det finns gott om – nötkött från Charolais, de berömda kycklingarna från Bresse, viltfågel och svamp från skogarna, grönsaker och frukt från lokala odlingar, en mångfald av lokala charkuterier, ostar som Abbaye de Citeaux, Ami de Chambertin, Epoisses och även Comté och liknande hårdostar från Jura i öst. Sniglar à la Bourgignonne (gratinerade med vitlöksmör) måste ni definitivt prova.  Sniglar har alltid frodats naturligt i vingårdarna men i perioder då man använde för mycket bekämpningsmedel så dog de ut och man fick börja importera dessa men med dagens skonsammare hantering av vingårdarna så börjar de dock komma tillbaka.

Cuisses de Grenouilles låter kanske godare på Franska än Svenska, hursomhelst så tycker jag att grodlår är en riktig delikatess och det är väl värt att prova, ett av minna stora minnen var en ljummen sallad med friterade grodlår och en flaska 2001 Chambolle-Musigny från Domaine Dujac– oh mon dieu! Jambon Persillé är en vanlig förrätt och inget märkvärdigare än skinka i gelé men ack så gott.

257705386_9065e0ace2_b

vällen ägnas dock åt den mest burgundiska av all anrättningar – långkok à Boeuf Bourguignon.

1 kg nötkött
2 morötter
1 gul lök
8 steklökar
2 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
250 g skogschampinjoner
200 g rökt sidfläsk
2 msk smör
4 dl oxbuljong
1 flaska röd Bourgogne
1 tsk salt
färsk timjan
färsk persilja
svartpeppar

METOD

  1. Putsa köttet och skär det i tärningar om 2 x 2 cm. Bryn köttet och löken i smör i en stekpanna.
  2. Lägg över kött och sky i en stekgryta. Strö över vetemjölet och rör om ordentligt.
  3. Häll i pressad vitlök, tomatpuré, ett par kvistar färsk timjan, salt och svartpeppar. Fortsätt med buljongen och vinet.
  4. Koka upp och låt sedan sjuda i drygt en timme.
  5. Skär morötterna i centimeter-tjocka och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål
  6. Dela eventuellt skogschampinjonerna. Stek dem sedan hastigt med persilja i smör. Lägg över i en skål
  7. Skala steklöken och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål.
  8. Tärna sidfläsket och stek i en stekpanna.
  9. När det är 15 minuter kvar av tillagningen av köttgrytan, lägg i morötter och steklök
  10. När det är 5 minuter kvar läggs champinjoner och sidfläsk i.
  11. Garnera med färsk timjan och servera med gott bröd och kokt mjölig god potatis.

Karta Côte de Nuits

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I GLASET? Vore väl tjänstefel som sommelier att inte använda Bourgogne både i grytan och i glaset ….

Just nu finns följande röda bourgogner hemma i vinbutiken hos Winefinder:

JEAN-CLAUDE BOISSET ‘BOURGOGNE ROUGE LES URSULINES’ 2010 För 104 sek flaskan. TASTINGNOTE ‘Det är inte lätt att hitta bra röd bourgogne kring hundralappen, men i detta vin finns allt man kan begära på den här prisnivån. För att använda en passande klyscha: mycket vin för pengarna.Vinet har det mesta man kan förvänta sig av en röd bourgogne. Ljusare klarröd färgskala, finlyster. Ljuva dofter av röda bär, jordgubbar, mogna hallon, körsbär. Faten är närvarande. En härligt lätt och elegant struktur, med en ständigt närvarande syra som möter upp de röda bären även i smaken. Tanninerna är ungdomliga men av silkigare karaktär. faten och bären ger en bra längd på avslutet. Gott att dricka nu, blir kul att se hur vinet visar sig om ett par år.’

DOMAINE de BELLENE ‘BOURGOGNE ROUGE VIELLES VIGNES – MAISON DIEU’ 2010 För 215 sek flaskan. TASTINGNOTE ‘Doften har en antydan av söta, rökiga, röda frukter. I munnen är vinet verkligen runt med söt frukt, en anständigt underliggande syra och en antydan till tannin. Detta vin har en smula ‘valp-fett’.’

Eller varför inte skruva upp nivån ett snäpp: BOUCHARD ‘BEUNE TEURONS 1er cru’ 2008  För 369 sek flaskan. TASTINGNOTE ‘Bouchard är utan tvekan ett av de mest anrika vinhusen i hela Bourgogne. Mycket bra Pinot Noir med ren fin frukt och svalkande syra. Här finns toner av mogna körsbär, hallon och svarta vinbär. Mycket bra struktur och balans. Hörklassig röd Bourgogne.’

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s