Bordeaux, en primeur, fine wine, Okategoriserade, Winefinder, Winefinders viinbutik, WineFinders vinbutk

Köpa en primeur Bordeaux?

Scen: mitt i natten, temperaturen kryper ner mot ett par tre grader, fukt i luften, vinden piskar mot det oskyddade ansiktet, kön av främlingar ringlar utanför en adress i de centrala delarna av huvudstaden, bestämda miner och oroliga ögonkast slängs mellan individerna… Man skulle kunna tro att ovanstående scenario beskriver en kö för konsertbiljetter till en efterlängtad världsartist som kommer till Stockholm. Men icke! Detta märkliga men tydliga fenomen är lätt att förklara. I urbana samhällen finns märkliga subkulturer. Alla har de sina specifika uttryck och beteenden. Så även vinsamlarna…

wine bubbles

PRIMÖR? En primeur är en fransk vinhandlarterm som avser betydelsen ungt vin, jmf engelskan futures, dvs ett vin som säljs innan det är buteljerat. Det låter kanske lite knepigt att köpa vinet två år innan man får produkten. En Primeur-försäljningen är en specialitet utvecklad i Bordeaux först och främst för de klassificerade egendomarna. Under våren efter skörden så erbjuds vinhandlare, brokers och sommelierer från hela världen att prova den nya årgången från fat. Varje egendom erbjuder enbart en specifik andel av årets produktion för försäljning. Detta kallas en tranche. Denna handel är beroende av egendomens behov av finansiella medel.

HUR GÅR DET TILL? Konsumenten/kunden betalar öppningspriset så fort som erbjudandet finns tillgängligt på marknaden. Vanligtvis i början av maj 1,5 år efter skörden. Vinet levereras cirka 2 år efter en primeurköpet har gjorts, dvs efter buteljering och skeppning. Teorin bygger på att kunden inte enbart har möjligheten att köpta eftersökta viner under perioder av hög efterfrågan och begränsad tillgång. Kunder betalar dessutom mindre än vid det tillfälle då vinet är redo för normal försäljning till marknaden. Där för ser ni påbyltade personer med tältstolar och kaffetermos köa tidigt på natten mellan den 14 och 15 oktober utanför Systembolaget vid Passagen (Sthlm), Nordstan (GBG) & Hansacompagniet (Malmö). En märklig hobby kan tyckas. Vem orkar vänta 2 år, 3 veckor och 4 dagar med att dricka ett klassat vin med ett slott på etiketten, eller möjligen en liten villa, och en allé eller är det möjligen ett litet buskage? Tja, fler och fler visar det sig…

La Mission Haut-Brion120404_1760.1

VAD ÄR LOCKELSEN MED EN BRA BORDEAUX? De bästa vinerna från Medoc lyckas briljera med en kraft förenat med elegans och en tydlig känsla av ursprung. De klassiska aromerna av svarta vinbär, cederträ, tobak och läder är svårt att ta miste på. Markerade tanniner och en frisk syra förenat med en balanserad alkoholhalt känns väldigt välkommet vid matbordet.

Traditionellt så var det klassiska vinet från Médoc något man lade i källaren under 15-20 års tid. De framsteg som framförallt skett i vingården de senare åren har lett till att man skördar mognare frukt samt utför en noggrannare selektion. Detta har lett till att vinerna sällan uppvisar de hårda, ogästvänliga tanninerna som vi kanske förknippar traditionell Bordeaux med. Och även om dagens Bordeaux kommer att utvecklas i källaren så behöver vi inte skämmas om vi går loss på flaskorna under deras relativa ungdom.

Om då en Médoc är stram och majestätisk så är väl snarare vinerna från den östra stranden något mer ”lösaktiga” och ”yppiga”. Dominansen av Merlot ger viner med något mjukare tanniner som i sin struktur är lite rundare med toner av plommon, kaffe, körsbär och höstlöv. Många hävdar att den Amerikanska vingurun Robert Parker har påverkat stilen på Pomerol och Saint-Emilion vinerna och att producenterna idag eftersträvar en djupare färg, påtaglig fatkaraktär och en större extraktion.

Vi ska inte heller glömma de vita vinerna som idag fått en viss renässans, de bästa exemplen från Péssac-Léognan är svåra att efterhärma. Och naturligtvis skall vi inte glömma de söta och gyllene dropparna från Sauternes som för vilka det berömda Château d’Yquem står som förebild. Då förutsättningarna är de rätta och ädelrötan sätter in kommer vi att välsignas med ett lustfyllt, sött och förföriskt gott vin att njuta på klassiskt maner till Roquefort eller foie gras.

PS. | Visst är det spännande med ultramoderna viner, men tänk så tråkigt om inte de gamla klassiska vinerna fanns; De är som omfamning av en kär gammal vän, trivsamt och naturligt på en och samma gång…

Så här bloggade jag om Bordeaux 2011 på Mälarsalen.

Vad finns att erbjuda hos Winefinder?

Fine Wine för investering.

Primörviner just nu i butiken.

Äldre årgångar.

Bordeaux 2012

Underteckna kommer tillsammans med vår Wine Manager Ralf Nord att resa till Bordeaux 7-11 arpil för att prova och bedöma den nya årgången.

I länken listan alla viner som Winefinder har allokering på (tilldelning av) via våra samarbetspartners i Bordeaux. När du loggat in så kan du anmäla ditt intresse för respektive vin. Det går att förhandsboka viner tills primörkampanjen startar, sannolikt i mitten av april 2012.
Förra årets (årgången 2011) priser presenteras efter varje vin och är en kvalificerad gissning av årets (årgången 2012) primörvinspriser. Du kan ange ett maxpris som du förbinder dig att betala, antingen högre eller lägre än de indikativa priserna i listan nedan. När vinet släpps ut på marknaden under våren så omvandlas din anmälan till en bindande order till det pris som du angett samma dag som vinet lanseras. Naturligtvis under förutsättning att Winefinder kan få tag på tillräckliga kvantiteter. Generellt om årgången 2012 kan man säga att kvaliteten är bättre än årgången 2011 men att produktionen är väsentligt lägre.Först till kvarn gäller alltså!

Sthlm

Björnstierne

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s