Okategoriserade, Priorat

Iberisk dröm – Priorat – Clos Mogador’07

70-talet var en tid då Spanien på kort tid fick ett gott rykte hemma och även internationellt. Man växte fort, nya bodegor etablerades, nya vingårdar planterades och priserna på vinerna och även deras renommé sköt snabbt i höjden. 90-talet var ytterligare en dynamisk tid, det dök upp fler mindre bodegor och ”kultviner” och ”garageviner”. Bilen letar sig upp för sluttningarna, rätt in i dimman. Jag kommer ut på 750 meters höjd över havet och den klara morgonluften drar uppfriskande i luftrören. Den återhållsamma solen reflekteras över vinstockar som planterades samma år som min farfar föddes. Jag har kommit till Priorat, den mytomspunna regionen i nordöstra Spanien. De bästa vinerna kommer från mycket små, unika vingårdslägen med ett mycket svalt mikroklimat och produceras endast i mycket små kvantiteter. Selekteringen är minutiös. Storheten stavas Garnacha från gamla stockar. En druva som inte är djupast i färgen, som inte blir riktigt hög i alkoholen, som inte heller ballar ur med för mycket tuffa toner av ekfat. Här finns de yppiga bärtonerna, mineraliteten och en finstämd stram struktur. Med andra ord allt jag tycker är underbart till mat gjord med kärlek till råvarans ursprung och en med ett ben i traditionen och ett i det moderna förhållningssättet. Allt är inte muskler, insmickrande sötma och hög bullrig alkohol. Denna insikt ger mig en inre belåtenhet.

pata negra bellota

I GLASET?  ‘CLOS MOGADOR’ 2007 TASTING NOTE ‘Färgen är djupt blåröd. Doften är tät och koncentrerad, Toner av mineraler, tryffel, kaffe, mörka bär och lakrits. Smaken extremt koncentrerad och fyllig, dock balanserad. En av de viner som gick i bräschen för det nya moderna Priorat, en kultklassiker för den som vill förgylla källaren med spansk värme!’

PRODUCENTEN Clos Mogador ägs av den inte helt okände René Barbier. Förutom det världsberömda röda vinet gör man ett vitt vin: Clos Nelin Blanco. Clos Mogador var det första spanska vinet att erhålla klassifikationen ”Vi de Finca Qualificada” och erhåller ständigt skyhöga poäng av världens ledande vinkritiker.

VINET Vinerna kommer från mycket små, unika vingårdslägen med ett mycket intensivt mikroklimat och produceras endast i mycket små kvantiteter. Selekteringen är minutiös och regionens viner har rönt mycket stora framgångar internationellt.

4240900512_fc3e2c7091_b

PÅ TALLRIKEN? Prova gärna vinet med lite spanskinfluerade maträtter. den gamla devisen: if it grows together, it goes together, stämmer allt som oftast. Själv kommer jag i kväll att dra i gång grillen (äntligen premiär?) och lägga på lite färska, starka chorizos som jag köpt hos vännen Mariano Rodriguez på Salmantinos på Roslagsgatan i Sthlm. Till detta kikärtor, toppade med lite knaperstekt pancetta.

Vinet är med i ‘Veckans upphandlig’ hos Winefinder. Hur funkar det? följ länken och du gör förmodligen veckans bästa vinaffär….

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s