Okategoriserade

Paris – mon amour …

Jag spatserar längs de pittoreska kullerstensgatorna, längs de storslagna boulevarderna, Paris är en stad där historia och nutid samsas på ett diskret men ytterst närvarande sätt. Klockan slår 11 och solen börjar titta fram. Det är alltid lika beundrande att se herrar, husfruar såväl som byggjobbare springa med sina baguetter under armen kring denna tidpunkt – en tydligare indikation på att det närmar sig lunch än vilken klocka som helst. Det börjar kurra i magen och lunch är definitivt ingenting man slarvar med i Paris, glöm bort fast-food och mackor, här äter man ordentligt!

Le Brat pack

I GLASET? CHAVY CHOUET ’BOURGOGNE BLANC LES FEMELOTTES’ 2011 TASTING NOTE ’Jag börjar med ett glas Bourgogne Blanc på Place Madeleine och fångar några av säsongens första solstrålar. Vinet är knastertorrt och rejält friskt, perfekt stimulerande för aptiten, dags att hitta ett ställe att spisa på En ädel vit bourgogne med svagt rostade fattoner, i klassisk och ung stil.’

Vinet finns i Winefinders vinbutik just nu för 169 sek.

VARFÅR KOMMER VÄRLDENS BÄSTA VINER FRÅN BOURGOGNE? Jag börjar reflektera över min egen fäbless för Bourgogne. En kollega, vi kan kalla honom ’Fantomen’ frågade Aubert de Villaine, direktör och ägare till den kanske högst mytomspunna egendomen Domaine de la Romanée-Conti ”hur känns det att göra världens bästa vin”? På detta responderade han på ett ytterst ödmjukt sätt ”jag är inte så säker på att det är världens bästa viner dock så har vi några års erfarenhet bakom oss”. Och vi kan konstatera att Bourgognes viner har en lång och färgrik historia. Vinrankan kom med romarna för ca 2000 år sedan och har sedan dess vårdats på bästa sätt. Det som skiljer Bourgogne mot många andra regioner är just det att perioden från 500-talet till 1500-talet var tider som kantades av krig, oroligheter och ockupationer. Då kristendomen spred sig så var klostren relativt skyddade från detta och munkarna kunde idogt arbeta i vingårdarna och lyckades därmed föra sin kunskap vidare till kommande generationer. Sådant sitter jag och funderar på medan jag beställer in min Bourgogne Rouge till lunchen på trendiga och stiliga Café St RégisIle Saint Louis. Här samsas det äldre välbeställda parisiska paret som äter söndagsmiddag med det hippa och bohemiska konstnärsparet som nästan ’hångel-dricker-sin-champagne-ur-ett-gemensamt-glas’ med den ensamma amerikanskan som läser ’50 chades of gray’ samtidigt som hon inmundigar sig ’steak à cheval’ utan att någon lyfter ett ögonbryn i förvåning. Jag ögnar igenom menyn och finner snabbt vad jag skall ha!

St Regis Café

DET BURGUNDISKA KÖKET baseras naturligtvis på de lokala råvarorna vilka det finns gott om – nötkött från Charolais, de berömda kycklingarna från Bresse, viltfågel och svamp från skogarna, grönsaker och frukt från lokala odlingar, en mångfald av lokala charkuterier, ostar som Abbaye de Citeaux, Ami de Chambertin, Epoisses och även Comté och liknande hårdostar från Jura i öst. Sniglar à la Bourgignonne (gratinerade med vitlöksmör) måste ni definitivt prova. Sniglar har alltid frodats naturligt i vingårdarna men i perioder då man använde för mycket bekämpningsmedel så dog de ut och man fick börja importera dessa men med dagens skonsammare hantering av vingårdarna så börjar de dock komma tillbaka.

Cuisses de Grenouilles låter kanske godare på franska än svenska, hursomhelst så tycker jag att grodlår är en riktig delikatess och det är väl värt att prova, ett av minna stora minnen var en ljummen sallad med friterade grodlår och en flaska 1990 Chateau des Jacques från Louis Jadot – oh mon dieu! Jambon Persillé är en vanlig förrätt och inget märkvärdigare än skinka i gelé men ack så gott. Andouilettes är en lokal korv på inälvor som också hör till den repertoaren man måste ha provat.

I GLASET? DOMAINE de BELLENE ‘BOURGOGNE ROUGE VIEILLES VIGNES – MAISON DIEU’ 2010 TASTING NOTE ‘Detta vin görs av den kända vinmakaren Nicolas Potel som efter att ha förlorat firman han döpt med sitt eget namn istället startade det nya stjärnskottet Domaine Bellene. Firman startades i 2005 och ligger i byn Beaune. Vinet görs av gamla stockar av Pinot noir som sig bör i Bourgogne. Smaken och doften är elegant, mjuk, röd fruktig, okomplicerad och frisk. Vinet klarar garanterat av några års vila i källaren.’

Vinet finns i Winefinders vinbutik just nu för 199 sek.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s